‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFitotoxicitatea plantelor - cauzele apariției, efecte

Fitotoxicitatea plantelor – cauzele apariției, efecte

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Fitotoxicitatea asupra plantelor de cultură este generată de mai mulți factori fie externi, fie interni. De obicei, aceasta apare ca urmare a unor greșeli pe care mulți producători agricoli le realizează.

În altă ordine de idei, e clar, avem fitotoxicitate, vom avea cu siguranță și deprecieri de producție care, de altfel, pot ajunge și la 100%. 

Arsuri provocate porumbului prin contaminarea cu substanța activă tralkoxidim la 10% mai mult din norma recomandată. Sursă: fieldcropnews.com

Principalele greșeli ce provoacă fitotoxicitatea plantelor: 

Aplicarea supradozelor, generate fie de greșeli de calcul ale dozei de aplicare, fie din cauza suprapunerilor.

Supradozajul apare, de regulă, din cauza dublării cantității de substanță activă recomandată, cel mai frecvent pe capetele lanurilor (parcelelor) sau în cazul folosirii unor duze ce nu mai corespund.

‹ adv ›

În acest sens, se recomandă verificarea aparatelor de stropit, măcar o dată la început de campanie, precum și o jalonare corectă la momentul erbicidării.

Aparatele de stropit nu sunt curățate bine și au reziduuri de la substanțele aplicate anterior

Curățirea aparatelor de stropit trebuie să se facă la sfârșitul fiecărei zile, prin spălări corecte. În vederea respectării normelor de protecție a mediului, se recomandă colectarea apelor uzate în bazine, rezervoare speciale.

Amestecurile de substanțe active incompatibile, care pot crea perturbări grave la nivel celular asupra plantelor de cultură

Amestecurile de substanțe active sunt probabil principalele cauze ce crează fitotoxicitate. Întodeauna trebuie verificată compatibilitatea substanțelor la producător, pentru a nu se crea antagonism între ele.

‹ adv ›

Cele mai frecvente amestecuri greșite constă în mix de 2,4D cu sulfonilureice sau tribenuron methyl sau imaxamox cu graminicid, pentru porumb și floarea soarelui.

Aplicarea erbicidelor la temperaturi necorespunzătoare

Erbicidarea trebuie să fie făcută atunci când temperatura este favorabilă acestei lucrări. Minimul de temperatură este undeva la 6°C, iar un maxim la 25°C.

În primul caz, buruienile nu vor asimila erbicidul și eficiența tratamentului nu va fi cea scontată, iar în cel de-al doilea, dacă temperaturile sunt prea ridicate, stomatele plantelor vor fi închise, asimibilitatea fiind mult mai scăzută și astfel eficiența nesatisfăcătoare.

‹ adv ›

Pe langă acestea, planta de cultură va suferii sigur și de arsuri ale aparatului foliar.

Depășirea stadiului fiziologic de aplicare

Depășirea stadiului de aplicare reprezintă, de asemenea, una dintre cele mai mari greșeli făcute. Organele plantelor vor fi afectate, rădăcina, aparatul foliar, productivitatea fiind astfel diminuată.

Citește și despre Fertilizarea porumbului – norme și perioade.

Cele mai frecvente greșeli sunt produse de aplicarea erbicidelor hormonale după stadiul de 6 frunze la porumb și două internoduri la grâu.

Întrucât pierderile de producție pot fi de până la 100%, se recomandă gestionarea corectă a aplicării erbicidelor.

Bibliografie: Gumovschi A. Principalele greșeli întâlnite la erbicidare care produc fitotoxicitate „Curierul agricol”, în revista „Viața satului” din 2014.

Autor: Andrei Gumovschi, doctor-conferenţiar universitar.                                                                     

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›