sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeMihail Cebotari - fermierul campion la rapiță Pioneer în zona de nord

Mihail Cebotari – fermierul campion la rapiță Pioneer în zona de nord

Recomandate

Condițiile climatice favorabile și prețurile stabilite pe piață fac rapița una dintre cele mai profitabile culturi ale acestui sezon.

Precipitațiile generoase înregistrate în mai multe zone au favorizat dezvoltarea plantelor, astfel că în acest an s-a simțit cel mai bine diferența de recoltă pe care o poate oferi genetica performantă a hibrizilor.

Mihail Cebotari, fermier din Racovăț, Soroca, a semănat rapiță pe suprafața de 300 de hectare. Aproximativ 200 de hectare au fost destinate hibridului marca Pioneer – PT 275, care l-a făcut campion după recolta obținută în acest sezon.

„Am semănat per total 4 hibrizi de rapiță, dintre care și hibridul Pioneer – PT275. În calitate de premergător pentru toate cele 300 ha semănate cu rapiță a fost grâul, iar lucrările de pregătire a terenului le-am realizat identic pentru toate câmpurile.

Mai întâi am lucrat solul cu grapa cu discuri, apoi cu scarificatorul, apoi iarăși grapa și după lucrarea cu tăvălugii. Per total, am aplicat circa 400 de kg de îngrășăminte cu NPK: 100 la semănat, apoi în perioada de vegetație, primăvara, 200 kg și apoi 100 kg”, a menționat pentru Agrobiznes Mihail Cebotari.

Pentru noua campanie de semănat rapiță fermierul spune că la fel va opta pentru hibrizii de rapiță Pioneer.

„Important condițiile să ne permită să realizăm semănatul. Rapița, aș spune eu, este cultura care te scoate din sărăcie. Glumă sau nu, dar este cea care ne-a oferit cea mai bună rentabilitate. Astfel, ne-am bucurat mult de recolta obținută la acest hibrid, pentru ceilalți recolta a fost aproape că în jumătate: 2-2,5 tone la hectar”.

PT275 a făcut față și bolilor din acest sezon, fermierul reușind să evite pierderile de recoltă produse din acest motiv.

„Pe lângă o rezistență bună la boli, hibridul are o rezistență bună la scuturare, am avut și vânt, și ploi chiar înainte de recoltare. În plus, un alt avantaj este acela că silicvele s-au maturizat uniform, ceea ce nu am observat la alți hibrizi cultivați”.

Spre final, fermierul a adăugat că acesta este anul în care a obținut cea mai bună recoltă la rapiță.

Aș vrea să menționez și suportul reprezentantului Corteva în reușitele obținute, care m-a ajutat cu recomandări ori de câte ori a fost nevoie, acest lucru este foarte important”, a conchis Mihail Cebotari.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale