‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaRecolta de floarea-soarelui în regiunea Mării Negre - prognoze

Recolta de floarea-soarelui în regiunea Mării Negre – prognoze

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Agențiile de analiză din regiunea Mării Negre prognozează că producția de floarea-soarelui va reveni după pierderile legate de seceta din anul trecut, înregistrând o creștere de peste 6 milioane de tone, sau cu peste 16%.

Condițiile meteorologice din regiunea Mării Negre au permis producătorilor să se aștepte la o recoltă mare, în comparație cu anul trecut, care ar putea totaliza peste 41-42 milioane de tone.

Potrivit Agricensus, din acest total, se preconizează că peste 32 de milioane de tone vor proveni din Ucraina și Rusia.

‹ adv ›

Recolta de floarea-soarelui în Ucraina 2021

Potrivit agențiilor analitice din Ucraina, recolta de floarea-soarelui în sezonul curent este de așteptat să constituie 16,5-17,5 milioane de tone, datorită creșterii suprafeței și a îmbunătățirii randamentului.

„Vremea din acest an este favorabilă pentru floarea-soarelui și cred că Ucraina va recolta cel puțin 16,5 milioane de tone de floarea-soarelui”, a declarat pentru Agricensus un specialist din regiunea Odesa.

Recolta de floarea-soarelui în Rusia în 2021

Pentru Rusia, analiștii prognozează recolta de floarea-soarelui în intervalul 15,2-16,7 milioane de tone, deși perspectivele sunt mai greu de estimat, întrucât țara se va întoarce din nou la condiții ale vremii calde și uscate.

Pragul minim al estimării se bazează pe orice scădere a randamentelor datorită vremii uscate, în timp ce capătul superior al scalei este justificat de o creștere a suprafețelor cultivate cu 13%, la 9,64 milioane ha, potrivit agenției statistice rusești Rosstat.

‹ adv ›

În mai multe regiuni din Rusia, vremea uscată și caldă persistă, în timp ce ploile înregistrate în unele regiuni sudice și centrale nu au afectat în mod semnificativ starea culturii de floarea-soarelui.

„Creșterea suprafeței va fi compensată de randamente scăzute din cauza secetei. În același timp, în ciuda vremii, prognozele agențiilor de analiză indică recolte de la 15,2 milioane tone la 16,7 milioane tone”.

Acest lucru înseamnă că cei doi giganți la capitolul producții globale de floarea-soarelui ar putea merge în direcții opuse.

„Nu văd mari riscuri de reducere a recoltei de floarea-soarelui în Ucraina sub 17 milioane de tone, în timp ce în Rusia riscurile sunt destul de mari. Suprafețele de însămânțare cu floarea soarelui în Rusia au crescut cu 1,6 milioane de hectare”, a declarat Serghei Repetskii, partener administrativ la brokeraj Sunstone Brokers SA.

„Marea întrebare este dacă fermierii ruși vor putea recolta toată floarea-soarelui înainte de instalarea vremii reci, având în vedere creșterea bruscă a suprafeței și semănatul târziu. Potrivit estimărilor, până la 600.000 de hectare nu vor fi recoltate la timp, ceea ce ne permite să prognozăm o recoltă redusă”, a avertizat Repetskii.

Recolta de floarea-soarelui în regiunea Mării Negre

O creștere a recoltei de floarea-soarelui în regiunea Mării Negre este de așteptat și în Bulgaria și România, care, conform așteptărilor experților, vor recolta în total 5,3 milioane de tone, cu 30% mai mult decât anul trecut.

„Vremea este perfectă pentru recoltare, atât în Bulgaria, precum și în România. Se așteaptă ca recolta combinată atât pentru Bulgaria, cât și pentru România să crească cu aproape 30% comparativ cu anul trecut, la 2-2,1 milioane de tone în Bulgaria și până la 3 milioane de tone în România”.

‹ adv ›

Potrivit prognozelor USDA, Turcia se așteaptă să aibă una dintre cele mai mari recolte de floarea soarelui din ultimii patru ani, în valoare de 1,8 milioane de tone, care este cu 17% mai mare decât anul trecut.

Așteptările noastre se referă la o recoltă de cel puțin 1,7 milioane de tone, care este cu aproape 20% mai mare decât anul trecut”.

Recoltarea florii-soarelui în zonele uscate este de așteptat să înceapă după 25 august, în timp ce recoltarea în masă este planificată în luna septembrie.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›