‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 2 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriMihai Levinte: „5 fete și plantația de viță de vie mă fac să rămân...

Mihai Levinte: „5 fete și plantația de viță de vie mă fac să rămân acasă”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Mihai Levinte a plantat prima plantație de viță de vie acum 20 de ani. Nu a avut nevoie de mult timp pentru a alege în ce cultură să investească, pentru că creșterea viței de vie este o tradiție a satului său – Costești, Ialoveni.

„Am lucrat merceolog și depozitar, însă o perioadă, din cauza problemelor de pe piață, activitatea a fost sistată, iar eu a trebuit să caut un alt loc de muncă. Am lucrat și în calitate de șofer, dar nu am plecat peste hotare – sunt cel mai mic dintre frați, astfel că atunci am decis să rămân să am grijă de părinți. Nu se lasă părinții singuri niciodată. Astfel, am cumpărat pământ și am început să plantez vie”.

Acum, motivul care îl face pe Mihai Levinte să nu plece din Moldova sunt, după cum spune dumnealui, 5 fete și plantația de viță de vie.

„Soția, mama și cele 3 fete sunt femeile de care trebuie să am grijă. Eu spun că am 5 fete și plantația, ele mă fac să iubesc Moldova și să muncesc”.

Suprafața totală a plantației este de puțin peste 4 hectare, având atât soiuri de masă, cât și tehnice, producătorul spune că e suficient pentru el și familia lui.

„Producem și vin acasă, îmi place mult această activitate, dar nu știu dacă aș deschide o afacere în acest domeniu, deoarece prețurile sunt cam mici, iar cheltuielile mari. Până ce-o fi, reușim să ne descurcăm. Nu avem profit mare, dar cel puțin este suficient pentru a întreține familia și a rămâne acasă”.

‹ adv ›

Visul cel mare al domnului Mihai este să construiască o seră, în care să producă struguri timpurii.

„Aș dori pe cel puțin 50 de ari în seră să cultivăm viță de vie cu soiuri timpurii, dar timpul și resursele ne vor arăta dacă e posibil sau nu de realizat acest proiect”.

În plin sezon, aproape toată ziua o petrece în vie, pentru a realiza la timp lucrările necesare.

„Trebuie să îngrijim corect plantația, să excludem tratamentele excesive sau dezvoltarea puternică a bolilor. Dacă sunt struguri buni, găsești mai ușor cumpărători pentru aceștia. Tratamentele în vie le fac eu, dar mă strădui să mă protejez pentru a evita expunerea îndelungată la produsele chimice. Totuși, este importantă și sănătatea”.

Nu regretă că a rămas acasă, chiar dacă înțelege că peste hotare ar putea avea un profit mai mare.

„Dacă plecăm cu toții, rămâne a nimănui Moldova, noi trebuie să o protejăm și să muncim aici. Sper mult să menținem și fetele, când vor crește, să-și dorească să rămână și ele acasă”.

‹ adv ›

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›