‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMicii vinificatori - cartea de vizită a Moldovei: 270 de medalii câștigate la concursuri...

Micii vinificatori – cartea de vizită a Moldovei: 270 de medalii câștigate la concursuri internaționale

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Vinurile artizanale se afirmă tot mai mult atât pe piața locală, cât și pe cea internațională, iar micii vinificatori s-au consolidat ca o breaslă de profesioniști orientați spre producerea vinurilor exclusive, de calitate înaltă, cu personalitate, originalitate și autenticitate, afirmă în ajunul Zilei Vinului Arcadie Foșnea, președintele Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova.

Potrivit Asociației, în anul curent din cele circa 1000 de medalii obținute de vinificatorii moldoveni în cadrul concursurilor internaționale, 270 de medalii au fost obținute de micii vinificatori.

Aceste rezultate se datorează eforturilor vinificatorilor, dar și susținerii constante oferite în ultimii ani de USAID, Suedia și alți parteneri de dezvoltare.

‹ adv ›

Micile vinării exploatează cumulativ peste 400 hectare de viță-de-vie și produc anual peste 600 mii de sticle de vin, plasate pe piața locală și exportate în peste 17 state.

Există însă multiple provocări în activitatea micilor vinificatori, care necesită a fi soluționate prin politici și reglementări adaptate specificului activității întreprinderilor micro și mici, dar și prin transpunerea bunelor practici străine și programe de asistență și subvenționare.

În special, exigențele impuse de legislație nu sunt proporționale riscurilor de impact și produc costuri excesive în producere, evaluarea conformității, dezvoltarea afacerilor fermierilor și accesarea pieței de desfacere.  

‹ adv ›

Micii producătorii de vinuri, au suferit economic din cauza pandemiei Covid și restricțiilor impuse în legătură cu aceasta, dat fiind dependența de piața locală, de târgurile locale și de turismul receptor și domestic, susține Arcadie Foșnea, președintele asociației.

De aceea, promovarea vinurilor artizanale și continuarea îmbunătățirii tehnologiilor de producere și instruirea constantă rămâne o prioritate pentru acest sector.

Aceste produse reprezintă expresia vinificatorului autor, obținute prin munca asiduă, inovație, experimente continue și reflectă „terroir”-ul – expresia locului de origine (combinație dintre factorii naturali și dăruirea umană), iar fără suportul partenerilor de dezvoltare micii producători nu pot performa. 

‹ adv ›

Odată ce au dezvoltat un produs de calitate, micile crame conștientizează importanța dezvoltării facilităților și serviciilor oenoturistice, sporindu-și oportunitățile de vânzare și promovare, precum și crearea de noi locuri de muncă.

În prezent, 14 mici crame, majoritatea fiind membre a Asociației noastre, au inițiat sau deja s-au lansat ca destinații turistice, afirmă Arcadie Foșnea, el însuși proprietar al unei crame mici lansate în circuitul turistic chiar în timpul pandemiei în 2020.

„Micii producători de vin sunt indispensabili pentru dezvoltarea unui sector național durabil și prosper în Moldova, iar USAID este unul din susținătorii principali ai micilor vinării din țară. Îi asistăm prin intermediul unui program complex de dezvoltare și mentorat. Le oferim suport la dotarea vinăriilor cu echipamentele necesare pentru a produce vinuri de calitate, le acordăm consultanță în domeniile viticulturii, vinificării și comercializării. Pe parcursul anilor, am constatat că, odată lansați pe piața locală cu primele lor vinuri îmbuteliate, micii producători trebuie să își unească eforturile de promovare.

Contribuind la diversificarea ofertelor de vin din Moldova, acestea joacă, de asemenea, un rol critic în programele de marketing lansate sub marca țării „Wine of Moldovei”. Am asistat la transformările remarcabile ale unor producători de struguri care au devenit producători de vinuri de autor, titulari ai medaliilor și distincțiilor internaționale. Aceste transformări  reconfirmă sloganul Vinul Moldovei – O legendă vie”, susține Scott Hocklander, directorul misiunii USAID pentru Moldova.

Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, a declarat că

„În ultimii ani, în parteneriat cu USAID, Suedia a susținut micii producători de vin să își mențină un model de business sustenabil ce implică și turismul drept un catalizator de dezvoltare incluzivă și durabilă în regiunile rurale.

Asemenea afaceri se dezvoltă organic, oferă sursă de venit membrilor familiei, creează locuri de muncă în comunitățile rurale și previn migrația noii generații. Iar odată cu extinderea serviciilor turistice, se antrenează alte afaceri ale localnicilor, contribuind astfel la reziliența economică a satelor Moldovei. Micii vinificatori sunt promotorii practicilor de producere durabile și turism sustenabil, valorificând și păstrând patrimoniul cultural”.

Cu ocazia celebrării sărbătorii Ziua Națională a Vinului, Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova și cei 54 membri ai săi prezintă toată recunoștința pentru sprijinul continuu de care se bucură din partea donatorilor, își felicită clienții lor invitându-i să cunoască și să descopere vinurile producătorilor mici și să se alăture comunității „Vinul Meu”, cea mai mare comunitate de iubitori de vinuri din mediile sociale din Moldova.

Totodată, Asociația lansează implementarea unui nou program de dezvoltare, promovare și fortificare profesională pentru cramele mici, finanțat de USAID, precum și un nou set de acțiuni de reprezentare a intereselor asociației prin intermediul reprezentantului său în Consiliul de Coordonare al Oficiului Național al Viei și Vinului.

Notă: Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova, este o asociație obștească neguvernamentală, apolitică, nonprofit, constituită în 2010. Actualmente, asociația întrunește 54 de producători mici de vinuri.  

Pentru informații adiționale contactați: Arcadie Foșnea, președinte Tel.: +373 691 74 419, e-mail: [email protected].  

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›