UCIP IFAD susține dezvoltarea afacerilor de către tinerii antreprenori, iar în acest context, în cadrul Acordului de Grant oferit de IFAD și finanțat de UE, în parteneriat cu CNPF oferă suport sub formă de grant pentru 25 de tineri antreprenori pentru lansarea și dezvoltarea afacerilor din remitențe.
Granturile sunt acordat în cadrul Proiectului „Sprijinirea Proiectului de Reziliență Rurală IFAD în Moldova – Dezvoltarea Capacităților de Consolidare a AEΔ și are drept scop transformarea zonelor rurale prin direcționarea fluxului de remitențe către AEÎ, incluziunea financiară a migranților și dezvoltarea rurală.
Instituțiile Financiare Partenere a Proiectului sunt Asociațiile de Economii și Împrumut, care cu suportul IFAD în anul 2021 au devenit agenți de plată pentru transferurile de remitențe și alte servicii de plată.
În acest context, Asociația de Economii și Împrumut „Botna” din satul Costești, raionul Ialoveni este primul partener la finanțarea tinerilor pentru dezvoltarea afacerilor din remitențe și la mai puțin de 3 luni de la lansarea apelului de grant deja, a susținut finanțarea cu porțiune de grant a unei afaceri administrate de o tânără femeie antreprenoare, care a beneficiat de remitențe prin intermediul AEÎ.
Solicitată de Agrobiznes, Efimia Sula, directorul executiv al AEÎ „Botna” a spus că deși colaborarea cu UCIP IFAD a început recent, sunt nespus de bucuroși că au fost selectați ca parteneri și speră că împreună vor reuși să susțină lansarea și dezvoltarea cât mai multor afaceri în zonele rurale.
AEÎ Botna este un partener activ, fiind instituție financiară parteneră atât la creditarea microantreprenorilor în cadrul Proiectului de Reziliență Rurală (IFAD VII), cât și la acordarea granturilor pentru tineri antreprenori, beneficiari de remitențe.
Directorul executiv al AEÎ „Botna” ne-a mărturisit că și-ar dori foarte mult ca aceste afaceri să contribuie la revenirea conaționalilor noștri plecați peste hotare.
Efimia Sula a amintit că până la data de 10 noiembrie 2021 mai este deschisă linia de finanțare cu porțiune de grant pentru tinerii antreprenori, membri AEÎ, care doresc lansarea și dezvoltarea afacerilor din remitențe.
De menționt că, grantul va fi acordat în conformitate cu regula „1 + 3” – la fiecare 1 MDL investit din remitențe și alte surse de venit furnizate de beneficiar ca contribuție a acestuia, vor fi acordați 3 MDL grant, în sumă de până la 75.000 MDL.
Scopul apelului de grant este de a oferi suport în transformarea rurală prin valorificarea remitențelor primite de gospodăriile din mediul rural ca sursă de finanțare pentru îmbunătățirea activităților productive.
Pentru mai multe detalii privind condițiile de finanțare și alte AEÎ partenere accesați acest link.
Comentarii