‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiri18 profesori din Maroc și Sudan, în Moldova pentru a afla practicile agricole implementate

18 profesori din Maroc și Sudan, în Moldova pentru a afla practicile agricole implementate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Un grup de 18 profesori universitari din Maroc și Sudan se află în perioada 11-17 octombrie 2021 în Republica Moldova.

Aceștia participă la „Traseul învățării” pentru a afla cele mai bune practici legate de agricultură, abilitarea femeilor în afaceri, tineret și managementul cunoașterii din Republica Moldova.

Traseele de învățare au fost introduse ca metodă cheie de gestionare a cunoștințelor și învățare. Traseele de învățare sunt un mijloc de schimb de cunoștințe între diferiți participanți și țări.

‹ adv ›

IDIS Viitorul a utilizat Metodologia Traseului de învățare a Corporației Procasur (PROCASUR) care a fost recunoscută, reprodusă, extinsă și instituționalizată de-a lungul anilor.

Activitatea face parte din proiectul „Consolidarea managementului cunoașterii pentru o mai mare eficacitate a dezvoltării în Orientul Apropiat, Africa de Nord, Asia Centrală și Europa (SKiM)”, implementat de către Centrul Internațional de Cercetări Agricole în Zonele Uscate (ICARDA) și finanțat de către Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD).

În cadrul proiectului colaborează diverși parteneri internaționali, precum CIHEAM-Bari, PROCASUR, Virginia Tech, (NARS), guverne și servicii de extensie agricolă din Moldova, Maroc și Sudan.

‹ adv ›

Din Republica Moldova în cadrul proiectului participă Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD), Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM), Institutul de cercetări pentru culturile de câmp „Selecția” din Bălți.

Pe 12 octombrie 2021, delegația din Maroc și Sudan, în prima parte a zilei, au mers la IDIS „Viitorul” și au participat la o sesiune de informare privind împărtășirea, de către experții institutului, a celor mai bune practici despre abilitarea femeilor în afaceri, agricultură, dezvoltarea economică, tineret și managementul cunoașterii.

În a doua parte a zilei, programul a cuprins o deplasare la Universitatea Agrară de Stat (laboratoare, ferma de vite, biblioteca științifică etc.) și vizitarea locurilor istorice din centrul municipiului Chișinău.

‹ adv ›

Pe 13 octombrie 2021, delegația a mers în excursie pe câmpurile Institutului de cercetări pentru culturile de câmp „Selecția” din Bălți, pentru a se familiariza cu tehnologiile privind dezvoltarea unor noi soiuri de culturi de câmp, producerea semințelor, dezvoltarea tehnologiilor ecologice, a agriculturii noi și durabile etc.

Joi, 14 octombrie 2021, profesorii din Maroc și Sudan vizitează o prisacă din Lalova, Rezina, pentru a afla experiența unei femei, care a lansat o afacere în domeniul apiculturii, fiind unul din beneficiarii programului de grant din partea Unității Consolidate pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD).

Ulterior, vizitează la Soroca o livadă performantă, Cetatea Sorocii și fabrica de conserve „Alfa Nistru”, care de la un mic magazin de sucuri a devenit o fabrică destul de mare.

Vineri, 15 octombrie 2021, delegația va merge la Ungheni pentru a vizita o fermă de bovine din satul Unțești, ulterior se vor îndrepta să viziteze Zona Economică Liberă Ungheni și grupurile de acțiune locală. În a doua parte a zilei este prevăzută deplasarea către Rezervația științifică „Plaiul Fagului”.

Sâmbătă, 16 octombrie 2021 este prevăzută o nouă deplasare la Orheiul Vechi, pentru a vizita noi destinații turistice și a vedea cum este dezvoltat și promovat turismul rural în Republica Moldova.

Pentru a veni în ajutorul participanților din Maroc și Sudan, pentru a promova schimbul, preluarea și transferul de cunoștințe, IDIS „Viitorul” a tipărit și o publicație „Republica Moldova promovează agricultura, abilitarea femeilor, tinerii, managementul cunoașterii și cele mai bune practici prin Traseul învățării”.

Obiectivele publicației sunt: evaluarea capacității și îmbunătățirea cunoștințelor, abilităților de management ale instituțiilor cheie implicate și a altor părți interesate din Moldova, Maroc și Sudan. Publicația este bazată pe cinci studii de caz de succes din domeniile menționate mai sus.

Proiectul „Consolidarea managementului cunoașterii pentru o mai mare eficacitate a dezvoltării în Orientul Apropiat, Africa de Nord, Asia Centrală și Europa (SKiM)” a fost inițiat în iunie 2018 pentru a facilita și a susține creșterea managementului cunoașterii (KM), activitățile de dezvoltare a capacităților în trei țări: Moldova, Maroc și Sudan, oferind exemple de cele mai bune practici în managementul cunoașterii pentru analiză și adoptare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›