Agricultura și Dezvoltarea Rurală au reprezentat o prioritate a programului de guvernare în cele 100 de zile. În acest sens, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a reușit, în perioada de referință, să realizeze o parte din obiectivele preconizate, altele, fiind în proces de definitivare sau de inițiere a modificărilor necesare.
Cea mai importantă problemă a sectorului agricol este finanțarea acestuia. MAIA consideră că majorarea Fondului de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR) cu 435 milioane de lei va avea un impact semnificativ asupra sectorului.
Un număr mai mare de producători agricoli vor beneficia de subvenții, mai multe afaceri vor fi modernizate, va fi dezvoltată infrastructura de producere și post-recoltă.
O altă reușită, cu impact major asupra vieții oamenilor de la sat, ține de deblocarea procesului de achitare integrală a subvențiilor restante din 2020 din contul Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).
Astfel, fermierii care nu au primit la timp subvențiile post-investiționale pentru anul 2020 vor reuși să-și recupereze unele cheltuieli, să reinvestească în dezvoltarea sau modernizarea afacerii, crearea locurilor noi de muncă.
Pentru a fi mai aproape de interesul cetățenilor, la unele instituții subordonate MAIA se desfășoară procesul de reformare și eliberare a persoanelor implicate în scheme de corupție.
Demararea reformelor la AIPA va influența utilizarea eficientă și conform destinației a banilor publici, acordarea echitabilă a subvențiilor. Procedura de reformare a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, de asemenea, va avea impact benefic asupra sectorului.
În rezultat se va atinge un nivel înalt al siguranței alimentelor pe tot parcursul lanțului alimentar, de la producător până la consumator.
Astfel,va fi atins obiectivul autorităților de a asigura bunăstarea cetățenilor.
În ultimele 3 luni Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare prin intermediul Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii a acordat fermierilor în cadrul programelor gestionate suport financiar fără dobândă în sumă de peste 120 milioane lei în scopul modernizării tehnicii agricole.
Raportul integral îl puteți găsi pe acest link.
Comentarii