‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleLudmila Bodeanu: Educația financiară este absolut necesară formării viitorilor cetățeni și antreprenori

Ludmila Bodeanu: Educația financiară este absolut necesară formării viitorilor cetățeni și antreprenori

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ludmila Bodeanu este pasionată de finanțele personale și caută mereu oportunități să-și aprofundeze cunoștințele în acest domeniu.

După absolvirea Liceului Teoretic Agricol din Chișinău și-a continuat studiile la Universitatea Valachia din Târgoviște (România), unde a absolvit facultatea de finanțe-asigurări. 

Mai apoi a fost implicată în diverse activități și a deținut diferite funcții: chelner, economist bancar, inspector cadre, administrator complex de odihnă, traducător, auditor financiar. 

„Am cochetat o perioadă și cu străinătatea – unde am lucrat chelner în restaurant, apoi auditor financiar. Îmi erau plăcute sarcinile ce le aveam acolo și posibilitățile de continuare a studiilor, însă a trebuit să renunț la o anumită etapă și să revin acasă – nu reușisem să iau și familia alături de mine, iar despărțirile deveneau tot mai dificile”, a povestit eroina noastră. 

‹ adv ›

A dezvoltat o pagină personală Facebook și Instagram (Călătoria mea spre independența financiară) unde postează diverse informații utile pentru dezvoltarea abilităților de bugetare conștientă.

„Fac asta, în primul rând, pentru a mă ține pe mine motivată în continuare, dar și pentru a împărtăși cu ceilalți din ceea ce aflu eu și îmi folosește. Ofer consultații persoanelor și cuplurilor interesate de stabilirea unui buget al familiei și setarea unor obiective financiare”.

Pe rețelele sociale poți găsi o parte foarte mare de informații utile, dar și persoane de la care ai ce învăța. În așa fel, a aflat despre posibilitățile de instruire în cadrul Programului de educație financiară „Investește în viitorul tău”, desfășurat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD).

„Relația mea cu banii a fost de nici un fel. Erau – e bine, nu erau – munceam în continuare. Cu datorii – uneori. Deși am absolvit facultatea de Finanțe, nici pe departe nu am învățat cum să îmi administrez finanțele personale. Da, e multă învățătură la facultate, însă mi-a scăpat undeva cum să-mi „clădesc” relația mea personală cu banii ca și instrument de a-mi trăi viața visată. Totodată, eu cred că nu doar școala/facultatea ar fi trebuit să ne învețe cum să urmărim drumurile banilor noștri. Toate încep din copilărie, din familie, din anturajul ales… și din multe alte concepții pe care le preluăm și le purtăm cu noi”. 

Eroina noastră este sigură că schimbările nu au loc „peste noapte”, și a reușit să învețe că ea este cea care trebuie să arate banilor drumul, să le dea „indicații” și să îi „pună la treabă”.

„Acum câțiva ani am început să țin o evidență simplă pe hârtie – a tot ce urma să primesc, și a ceea ce urma să cheltui. Parcă pe hârtie cifrele arătau altfel. Urmăream cu grijă pe ce cheltui banii, îmi notam în telefon cheltuielile, adunam bonurile de plată pentru ca mai apoi să le trec pe hârtie. Asta a devenit obișnuință deja. Astfel, reușeam să ajung să închei luna cu banii pe care îi aveam, și îmi scădea tentația de a împrumuta pentru lucruri pe care mi le doream, dar pentru care nu aveam banii necesari la moment”.

‹ adv ›

Prin bugetare, Ludmila Bodeanu nu a devenit mai zgârcită, pentru că încearcă să prevadă cât mai multe prin planificarea cheltuielilor.

„Desigur, există cheltuieli neprevăzute, dar ele mereu se încadrează în anumite categorii de la care pot scădea/aduna. Da, e matematică și aici, dar prin asta e și minunat că poți să te joci cu cifrele de la diferite categorii de cheltuieli”.

Este o persoană căreia îi place să se împărtășească cu lucrurile și informațiile utile pe care le află.

„Activitățile de pe pagina mea de Facebook mă țin motivată să continui pe calea bugetării conștiente. Am încă multe de realizat până la a-mi număra reușitele. Faptul că oamenii reacționează la informațiile de acolo și mulți dintre ei revin cu întrebări și consultații – asta pentru mine este un rezultat bun, pentru moment”.

În cadrul Programului „Investește în viitorul tău” a aflat despre Aplicația AgriBusiness Budget și și-a creat și un cont. 

„Este o aplicație foarte simplă în utilizare, dar care oferă toate instrumentele necesare pentru a ține „evidența contabilă” a banilor tăi. La moment, o folosesc ca și persoană fizică pentru a-mi administra bugetul familiei, dar imediat ce voi avea deschisă afacerea mea – voi urmări la fel să țin evidența banilor prin intermediul aplicației și altor instrumente utile”.

‹ adv ›

Finanțele personale sunt 20% cunoștințe și 80% – comportamentul și atitudinea noastră, consideră  Ludmila. 

„Desigur voi continua cu dezvoltarea paginii și a inspira pe alții în domeniul bugetării conștiente. La fel, planific să particip la cursuri specializate care să-mi sporească cunoștințele și să îmi ofere mai multe posibilități de a instrui și consulta pe ceilalți. Sunt planuri scrise pe foaie la fel și pentru dezvoltarea pasiunilor creative pe care voi continua să le realizez în viitorul apropiat”.

Educația financiară este o disciplină absolut necesară formării viitorilor cetățeni și antreprenori, iar felul în care avem grijă de banii noștri, cum alegem să îi economisim sau să îi investim, denotă grijă față de noi înșine și viitorul nostru.

Vă îndemnăm să descoperiți soluțiile disponibile privind organizarea veniturilor, planificarea corectă a unui buget personal sau de afaceri pentru a construi o relație fructuoasă cu banii inclusiv utilizând aplicația Aplicația AgriBusiness Budget.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›