Face agricultură din 2009 și chiar dacă nu are studii în domeniu, calitățile de legumicultor îi curg prin vene. În cei 12 ani de experiență a învățat să calculeze, să dozeze și să ia decizii înțelepte pentru a-și dezvolta afacerea.
A început modest, cu tomate și castraveți cultivate în sere, iar în timp a înțeles că diversitatea de produse aduce clienți mai mulți, venituri mai mari, dar și mai multă responsabilitate.
Adrian Frunze din satul Pelivan, raionul Orhei este membrul FARM și administratorul SRL „Adiagrodan”. Fermierul spune că cele mai mari greutăți se referă la comercializarea incorectă și concurența cu produsele de import.
Produsele pe care le crește în sere le vinde la piața locală sau piața angro din Chișinău.
Adrian Frunze, pe lângă faptul că se ocupă cu creșterea legumelor în sere le și mai construiește.
Fermierul spune că subvențiile oferite de către stat sunt de mare ajutor, astfel reușesc producătorii agricoli să-și recupereze o parte din investițiile efectuate.
O parte din agricultori sunt foarte bine informați, dar este și o altă categorie, care nu prea se documentează, a mai adăugat producătorul.
Orice seminar oferă informații utile, totodată faci cunoștință cu alți agricultori, înțelegi cum merg lucrurile. Am aflat multe despre irigare, creșterea răsadului, a mai povestit Adrian.
În ceea ce ține de cooperare, fermierul spune că aceasta funcționează, doar că sunt foarte mulți producători care nu sunt deschiși și se tem de concurență.
Comentarii