Jim Boet împreună cu soția sa Ana Pancrat de mai mulți ani dezvoltă o afacere în zootehnie la nordul Moldovei, Edineț.
Ferma de vaci de care îngrijesc de aproape un deceniu, a devenit un model în mai multe privințe, chiar dacă cheltuielile și problemele cu care se confruntă fermierii din sectorul zootehnic depășesc, deseori, capacitățile acestora.
Una dintre principalele în acest sens, pe lângă prețul redus oferit pentru lapte și costurile mari, este insuficiența brațelor de muncă.
‹ adv ›
Vacile, fiind ființe vii, au nevoie de control și monitorizare permanentă, lucru destul de greu de realizat într-o fermă cu câteva sute de capete.
Astfel, fermierul Jim Boet a decis să soluționeze problema apelând la tehnologiile performante.
Un exemplu de monitorizare a sănătății unei vaci este redat mai jos:
Pentru cele 215 vaci mulgătoare din fermă deja au fost instalate crotaliile inteligente ce permit monitorizarea parametrilor.
Totuși, prețul acestora este mare și pune și mai mult presiune asupra costurile suportate, iar o soluție în acest sens ar fi subvenționarea a astfel de sisteme.
Fermierul spune că monitorizând parametrii de sănătate și starea animalelor, cunoaște exact care din acestea se află în perioada fertilă, iar care necesită ajutor imediat.
Achitarea sistemului îl costă câteva sute de euro lunar, însă Jim spune că își recuperează investiția.
Jim Boet a lansat o afacere cu bovine împreună cu un partener în anul 2013. De atunci, fermierul investește cu dedicație bani și tot timpul pe care-l are, dorindu-și să dezvolte o afacere model în Moldova.
Chiar dacă de mai multe ori dorința i-a fost redusă de birocrație și alte probleme, acesta crede în viitorul unei afaceri în zootehnie și speră că lucrurile vor fi îmbunătățite, inclusiv cu suportul autorităților.
Comentarii