Tăierea pomilor, atât după plantarea de toamnă cât și cea de primăvară, se efectuează primăvara până la umflarea mugurilor, în conformitate cu forma de coroană care se preconizează.
La realizarea plantării de primăvară, tăierile pot fi realizate imediat după plantare.
În continuare, tăierea pomilor după plantare se realizează în funcție de forma de coroană pe care v-o doriți și starea pomului. Per general, în cazul în care au fost plantați pomi sub formă de vargă, aceștia se scurtează la 75-110 cm sau, după caz, la lungimi mai mici.
Această lungime se alege ținând cont de lungimea preconizată pentru trunchiul pomului și formarea primelor șarpante (ramuri) sau a primului etaj.
Cu cât numărul șarpantelor din primul etaj e mai mare, cu atât înălțimea e mai mare (de exemplu la prun 4 șarpante – 95 cm, 3 șarpante – 85 cm, exemplul 1 din următoarea imagine).
Tăierea se face la 2-3 mm deasupra unui mugure.
Mai multe exemple de tăieri realizate după plantarea pomilor puteți vizualiza în următoarea imagine (a – până la tăiere; b – după tăiere):
În cazul când pomul are ramuri anticipate dar acestea sunt amplasate mai sus de zona cronării, tăierea se face ca în cazul anterior – adică respectând doar înălţimea de tăiere (exemplul 2).
Atunci când ramurile anticipate sunt situate mai jos de zona cronării, acestea se suprimă la inel și pomul se taie ca în primul caz (exemplul 3).
Când pomul are ramuri anticipate slabe în zona cronării, ele se scurtează sever, la 2-3 muguri bine dezvoltați, pentru a stimula dezvoltarea acestora (exemplul 4-5).
Pomii cu o dezvoltare neadecvată (nestandard) sunt tăiați în funcție de problema acestora (cum ar fi exemplul numărul 6). Pomi ce au doar o vargă slab dezvoltată se taie la 10-15 cm mai sus de locul altoirii (exemplul 7). În acest mod, este stimulată apariția lăstarilor mai puternici, din care se va alege doar unul.
La pomii bine ramificați în zona de cronare, se lasă numărul de ramuri necesare formării etajului sau se aleg primele șarpante. Important ca unghiul dintre două șarpante alăturate (unghi de divergenţă) să fie nu mai mic de 90 de grade, iar distanța dintre acestea trebuie să constituie nu mai puțin de 8-12 cm.
De regulă, ramurile de bază se reduc de la 1/3 până la 1/2 din lungime, astfel că ele rămân de circa 30-40 cm lungime, respectându-se subordonarea lor. Axul coroanei, în cazul prezenței acestuia în forma de coroană aleasă, se lasă mai lung cu 25-35 cm decât ramurile laterale (exemplul 8).
Important! Pe parcursul vegetației mugurii sau lăstarii formați în zona dedicată trunchiului(tulpinii) se înlătură neapărat.
La realizarea tăierilor mereu trebuie să vă ghidați după particularitățile speciei și formei de coroană pentru care doriți să optați, creând din timp condiții pentru formarea acesteia, apoi, oferindu-i timp fiecărui element pentru formare, trecem la următoarea etapă.
În acest sens, v-ar putea fi utile următoarele exemple pentru diferite specii pomicole:
Tăierile la cireș – piramidă etajat rărită cu centrul deschis.
Tăierile la măr. Forma de coroană – ax vertical.
Tăierile la prun. Forma de coroană – piramidă mixtă.
Tăierile la cais – particularități, termenul realizării.
Tăierile la piersic. Forma de coroană – vas ameliorat.
Bibliografie: Conducerea și tăierea pomilor și arbuștilor fructiferi, Babuc V.; Peșteanu A.; Gudumac E. Manual Tehnologic: Producerea prunelor.
Comentarii