‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum fertilizăm căpșunii primăvara. Îngrășăminte organice și minerale recomandate

Cum fertilizăm căpșunii primăvara. Îngrășăminte organice și minerale recomandate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Chiar dacă solul unde sunt plantați căpșunii e de calitate, iar plantele sunt alese conform recomandărilor privind zonarea, hrănirea sistematică și calitativă este necesară din mai multe motive.

Printre avantaje se numără sporirea rezistenței la boli, îmbunătățirea calității fructelor, creșterea randamentului plantei, gustul îmbunătățit.

Dacă întârziați cu fertilizarea căpșunilor sau alegeți îngrășământul greșit, acest lucru poate afecta recolta și îi reduce calitatea. Prin urmare, subiectul hrănirii căpșunilor primăvara necesită o analiză atentă. 

‹ adv ›

Modul de hrănire al căpșunilor depinde de ciclul de viață al plantelor: plantele în primul an de obicei nu sunt fertilizate, deoarece planta se hrănește din ceea ce i-a fost aplicat în timpul plantării, pentru anii 2 și 4, se aplică atât îngrășăminte minerale cât și organice, dar pentru al 3-lea an este bine să se utilizeze îngrășăminte minerale.

Fertilizarea căpșunilor la începutul primăverii

Prima hrănire a căpșunilor ar trebui să fie efectuată după ce zăpada s-a topit, la începutul sezonului de vegetație. Se recomandă aplicarea îngrășămintelor concomitent cu îngrijirea plantelor.

În această perioadă, este important să aveți grijă de dezvoltarea corectă a plantelor, de aceea îngrășămintele pentru prima fertilizare ar trebui să conțină azot. Iată cele mai populare amestecuri:

‹ adv ›
  • Pentru 10 litri de apă, luați 2 căni de zeamă de bălegar și 1 lingură de sulfat de amoniu, amestecați totul și turnați 1 litru de soluție sub fiecare plantă.
  • În 10 litri de apă, diluați 1 lingură de nitroamofoscă și turnați pe sol, lângă rădăcină, 0,5 litri per plantă.

Puteți folosi și îngrășăminte organice, de exemplu, infuzie de urzică. Pentru a face acest lucru, umpleți găleata cu urzici, turnați peste ele apă caldă până o umpleți și lăsați să stea timp de 3-4 zile.

Pentru aplicarea la rădăcină rădăcinilor, nu este necesar să filtrați infuzia, doar diluați-o cu apă în raport de 1:10, iar dacă intenționați să pulverizați, strecurați și diluați într-un raport de 1:20. În funcție de dimensiune, o plantă de căpșuni necesită 0,5-1 l de soluție.

 Este potrivită și o infuzie din găinaț de găină. Trebuie să umpleți cu apă o găleată în proporție de 1:10 și infuzați timp de 3-4 zile, apoi turnați o jumătate de litru de soluție la rădăcina plantei.

‹ adv ›

 Infuzia de zeamă de bălegar se prepara după același principiu.

Urzica este bogată în fier, mangan, azot și alte substanțe utile pentru căpșuni.

Citiți și despre Mulcirea la căpșuni – 10 materiale folosite și avantajele acestora.

Cum fertilizăm căpșunii în timpul înfloririi

Momentul următoarei hrăniri este la mijlocul lunii mai – începutul lunii iunie, când apar primele flori. În acest moment, căpșunii au nevoie în special de potasiu, care îmbunătățește aspectul tufelor și gustul fructelor.

Fertilizarea căpșunilor în timpul înfloririi va face recolta viitoare mai dulce și va crește semnificativ durata de păstrare a fructelor. Fertilizarea radiculară și cea foliară realizată la timp este binevenită pentru căpșuni și în perioada de înflorire.

Primul semn al lipsei de potasiu sunt vârfurile frunzelor care s-au întunecat până la maro, ulterior fiind posibilă reducerea recoltei.

Pentru a preveni acest lucru, dizolvați 1 linguriță de azotat de potasiu în 10 litri de apă și udați plantele, folosind 0,5 litri de soluție pentru o plantă.

La începutul înfloririi, este potrivită o soluție de zeamă de bălegar, astfel la plantele înflorite va crește numărul de inflorescențe și, prin urmare, numărul fructelor.

Dacă doriți să aveți o recoltă bună, în timpul creșterii florilor, efectuați fertilizarea foliară a căpșunilor (prin frunze) cu orice îngrășământ complex cu microelemente. Nu uitați, concentrația unei astfel de soluții ar trebui să fie de 2-3 ori mai mică decât pentru tratamentul radicular.

Fertilizarea căpșunilor cu cenușă, iod și alte remedii populare

Compostul are efect blând asupra plantelor, în acelați timp hrănindu-le din plin. Este repartizat în jurul plantei un strat de 5-8 cm, îndepărtându-se ușor de la baza tufei.

Hrănirea căpșunilor cu cenușă

Cenușa din lemn de frasin, mesteacăn, paie de secară sau grâu conține o mulțime de elemente utile pentru căpșuni, este bogată în potasiu și fosfor, chiar și cenușa din curpeni de cartofi, bețe de floarea-soarelui sau coarde de viță de vie e o soluție rezonabilă.

Pentru hrănirea căpșunilor primăvară se face o infuzie de cenușă sau se pune o mână de cenușă de lemn sub plantă la începutul sezonului și la sfârșitul sezonului.

Dacă amestecați cenușa în sol în timpul plantării, aceasta va contribui la descompunerea rapidă a reziduurilor de plante și, prin urmare, la transformarea lor în nutrienți. Cenușa va ajuta la combaterea bolilor plantelor. Așadar, la primul semn de putregai sau apariția unor pete galbene pe frunze, ar trebui să presărați tufișurile cu cenușă – 15 g per plantă.

Cenușa conține mai mult de 30 de elemente utile și nu conține clor, care dăunează plantelor.

Hrănirea căpșunilor cu iod

Pentru proprietățile antiseptice, iodul obișnuit poate fi folosit atât pentru prevenirea bolilor căpșunilor, cât și pentru fertilizarea acestora.

Se diluează 5-10 picături de iod în 10 litri de apă și se pulverizează plantele cu soluția rezultată înainte de înflorire. Se recomandă repetarea acestei proceduri de 3 ori cu un interval de 10 zile. Este foarte important să respectați cu strictețe doza de iod, altfel soluția poate lăsa arsuri pe frunze.

Pulverizarea tufelor de căpșuni cu o soluție de iod revitalizează planta.

Hrănirea căpșunilor cu infuzie preparată din pâine de secară

Printre remediile populare pentru fertilizarea căpșunilor, pâinea de secară este foarte populară. Drojdia conținută în ea are un efect benefic asupra creșterii lor.

Pregătirea amestecului este simplă: înmuiați pâinea uscată în apă, lăsați-o să fermenteze, iar în aproximativ o săptămână îngrășământul va fi gata. Dar o astfel de infuzie este destul de concentrată, așa că diluați-o cu apă într-un raport de 1:10 înainte de utilizare.

Tratamentul aplicat pe frunze cu infuzie de pâine uscată va ajuta căpșunile să formeze fructe mari.

Fertilizări foliare la căpșun

Hrănirea foliară cu îngrășăminte lichide se efectuează suplimentar față de hrănirea radiculară sau ca ajutor de urgență al plantei.

Deoarece frunzele absorb nutrienții mult mai repede decât ajung la rădăcini, rezultatul unui astfel de tratament e vizibil repede. Plantele se pulverizeaza pe mugurașii formați, apoi pe primele frunze și la înflorire.

Eficientă este pulverizarea cu o soluție de acid boric înainte de înflorire pentru a stimula legarea fructelor. Compoziția este următoarea: pentru 10 litri de apă se iau 2 g de acid boric, 2 g de permanganat de potasiu și un pahar de cenușă cernută.

Este mai bine să pulverizați căpșunile cu o astfel de soluție seara sau pe vreme înnorată, deoarece în timpul zilei și pe vreme senină soluția se va evapora rapid și nu va avea timp să fie absorbită, iar razele soarelui pot provoca arsuri ale frunzelor.

Fertilizări de primăvară pentru căpșunul remontant

Soiurile de căpșun remontant sunt apreciate de mulți pentru capacitatea lor de a produce recolte în mod repetat. Dar astfel de căpșuni necesită o hrănire mai frecventă, deoarece datorită fertilității crescute, au nevoie de sprijin sub formă de nutrienți.

Îngrășămintele folosite pentru căpșunul remontant, de fapt, nu diferă de alte soiuri, doar frecvența aplicării se modifică. Deci, primul tratament la rădăcină este aplicat la începutul primăverii, după topirea zăpezii, următorul – când apar primii muguri florali și apoi – la începutul înfloririi.

Vezi și Soiuri de căpșun cu fructificare continuă.

Schema de fertilizare de primăvară a căpșunului remontant

Primul tratament (după topirea zăpezii). Se dizolvă granule de uree, circa o cutie de chibrituri, în 10 litri de apă și se toarnă 0,5 litri de soluție sub fiecare plantă.

Al 2-lea tratament (când apar primii muguri florali). Presărați pe plantele de căpșuni cenușă în proporție de 1 cană la 1 mp.

Al treilea tratament (la începutul înfloririi). Se dizolvă 5 g de acid boric în 10 litri de apă și se pulverizează fiecare plantă (o dată).

Nu uitați că tratamentul radicular se efectuează după ploi sau combinat cu udatul plantelor. Adică udați plantele, aplicați îngrășământul diluat, apoi udați din nou.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›