‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducția de pomușoare a crescut esențial. Ce soluții de comercializare propun experții

Producția de pomușoare a crescut esențial. Ce soluții de comercializare propun experții

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Diversificarea piețelor de export este o perspectivă și o necesitate strategică pentru minimalizarea riscurilor legate de exportul producției moldovenești.

Chiar dacă mai mulți producători de bacifere au înțeles acest fapt, din cauza războiului ruso-ucrainean, circa 80-90% din volumul total produs de pomușoare nu vor avea o piață de desfacere în anul curent, susțin experții.

În anul 2021, în Republica Moldova s-a înregistrat o creștere masivă la producția de pomușoare, de la circa 12 mii de tone la 18,7 mii de tone. A crescut producția, în special, la căpșune și zmeur, a comunicat Dumitru Dodică, expert național în producerea pomușoarelor. 

„Este uimitoare creșterea de producție la zmeur, de la 2 mii de tone la peste 5 mii de tone. Acest fapt se datorează, în mare parte, intrării în producție a unor plantații din partea de nord a țării. O creștere semnificativă au avut și culturile de nișă cum ar fi cătina albă, afinul, mai puțin aronia”. 

‹ adv ›

Conform datelor prezentate, Republica Moldova ocupă locul doi, după Turcia, la exportul de căpșune pe piața din Federația Rusă. 

„Cu toate acestea, în cazul în care nu vom putea accesa piața rusă vom fi nevoiți să căutăm alte piețe de desfacere cum ar fi România, Polonia”, a mai adăugat Dumitru Dodică. 

În anul 2021, sectorul de producere a pomușoarelor a înregistrat următoarele rezultate:

  • Producția totală de pomușoare – 18 700 de tone;
  • Valoarea totală a vânzărilor – 518,4 mld MDL;
  • Export – 4243,46 de tone;
  • Import – 250 de tone (în special căpșune din Turcia și Grecia);
  • Consum intern – 14 707 tone;
  • Balanța comercială – +3993,46 tone.

Expertul spune că Moldova înregistrează, pentru anul 2021, balanță comercială negativă la cultura de coacăză neagră, care se importă din Polonia și coacăza roșie din Olanda. 

„Datele prezentate mai sus ne vorbesc despre faptul că avem posibilitatea de a extinde plantațiile de coacăz pentru a asigura piața locală cu acest produs”. 

‹ adv ›

În prezent, Moldova ocupă un loc foarte mic pe piața mondială:

  • Locul 35 în lume la exportul de căpșune proaspete, sau 0,1% din exportul mondial;
  • Locul 25 în lume la exportul de zmeură proaspătă, ceea ce constituie 0,1% din exportul mondial de zmeură;
  • Locul 25 în lume la exportul de coacăză neagră, ceea ce constituie 0,1% din exportul mondial;
  • Locul 68 în lume la exportul de căpșune congelate, ceea ce constituie puțin peste 0,0% din exportul mondial;
  • Locul 42 în lume la exportul de zmeură congelată, ceea ce constituie 0,1% din exportul mondial;

„Piața produselor congelate este în dezvoltare în Republica Moldova, dar pentru dezvoltarea sectorului de pomușoare trebuie să diversificăm producția atât în stare proaspătă, cât și congelată, doar astfel putem limita riscurile supraproducției” a mai adăugat Dumitru Dodică.

Piața mondială a pomușoarelor congelate, în anul 2021, a constituit 27 miliarde de dolari. 

Top 13 importatori de căpșuni congelate:

‹ adv ›

Potrivit expertului, există 2 direcții de dezvoltare: comercializarea pomușoarelor în stare proaspătă și în stare congelată. 

„Sectorul de arbuști fructiferi și căpșuni în Moldova este un sector destul de tânăr, dar atât producția, cât și volumul de export cresc. Respectiv, producătorii trebuie să decidă spre care piață își orientează producția – pe piața fresh sau congelată. Nu putem toți să lucrăm pe aceeași piață”.

Cele mai mari provocări ale sectorului:

  • Foarte puțini producători pot asigura o producție omogenă, în decursul perioadei de recoltare, respectând cerințele obligatorii pentru export; 
  • În ultimii ani, se observă apariția plantațiilor moderne de căpșun, producția orientată către export în cotă de 60-80% din cantitatea totală;
  • Până la conflictul ruso-ucrainean, piața rusă a fost principala piață de export a pomușoarelor în stare proaspătă, precum căpșune, coacăză, agriș;
  • Producția de pomușoare a crescut în ultimii 2 ani, dar s-a redus suprafața totală cultivată, cauzele principale fiind calamitățile naturale care au avut loc în timpul perioadelor de recoltare, mobilitatea demografică, lipsa lucrătorilor sezonieri;
  • S-au încetinit investițiile în plantații noi de arbuști fructiferi și căpșun, mai ales în perioada 2021-2022;
  • Frica lipsei pieței de desfacere stopează producătorii în înființarea noilor plantații comerciale de zmeur, mur și în special de căpșun;
  • Din cauza conflictului din Ucraina producătorii moldoveni sunt nevoiți să caute piețe noi de desfacere pentru căpșune în stare proaspătă, zmeură, mure, și coacăză neagră;
  • Lipsa pieței de desfacere va duce la reducerea suprafețelor și volumelor de producție de aceste fructe în sezonul 2023-2024. 

Expertul a oferit și câteva soluții pe termen scurt: 

  • Dezvoltarea relațiilor de colaborare cu companiile de distribuție a producției proaspete și procesate din UE pentru căpșune, zmeură, coacăză neagră.
  • Dezvoltarea abilităților de comerț online pe rețele de socializare. Experiența anilor precedenți a demonstrat eficiența vânzărilor prin formarea comenzilor preventive.
  • Crearea paginilor web va oferi posibilitatea producătorilor să fie cunoscuți local și pe plan extern.
‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. O informație destul de utilă. Vreau sa plantez căpșun în teren deschis, perioada de plantare influențează cumva asupra productivității , care ar fi cea mai bună perioadă de plantare a căpșunului ?

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›