‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticole120 de antreprenoare, beneficiare Programe IFAD, vor participa la instruiri privind evidența contabilă

120 de antreprenoare, beneficiare Programe IFAD, vor participa la instruiri privind evidența contabilă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În cadrul Programelor IFAD, implementate de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD, un rol semnificativ revine procesului de dezvoltare și incluziune economică a femeilor antreprenoare – atât de vulnerabile la schimbările climatice și socio-economice. 

Beneficiarele de grant, în cadrul Programelor IFAD, pe lângă suportul financiar se pot bucura și de asistență educațională oferită pentru dezvoltarea afacerilor mici în domeniul agricol și conex agriculturii.

UCIP IFAD  împreună cu Asociația Națională a Tinerilor Manageri (ANTiM) au format o echipă care și-a asumat responsabilitatea de a acorda suportul necesar femeilor, antreprenoarele din zonele rurale, în acumularea și consolidarea cunoștințelor de bază privind ținerea evidenței contabile și de raportare în cadrul întreprinderilor agricole.  

‹ adv ›

Pentru atingerea acestui obiectiv, ANTiM a elaborat un curs de instruire practic pentru femei în domeniul evidenței contabile, fiscale și de raportare. Tematicile instruirilor vizează subiecte privind:

  • necesitatea și organizarea evidenței contabile în cadrul Gospodăriilor Țărănești; 
  • avantajele fiscale ale gospodăriilor țărănești;
  • cerințele față de întocmirea documentele primare și registrelor contabile;
  • obligațiile și drepturile conducătorului GT sub aspect de evidență contabilă și raportare;
  • impozitarea veniturilor membrilor GȚ; 
  • defalcări obligatorii;
  • raportarea online etc.

Pe parcursul perioadei de desfășurare a activităților de instruire vor fi organizate 8 seminare, la care urmează să participe circa 120 de antreprenoare, beneficiare de grant în cadrul Proiectului de Reziliență Rurală.

La data de 18 mai, în orașul Rezina, a avut loc primul seminar de instruire din ciclul „Particularitățile menținerii evidenței contabile în cadrul micilor Gospodării Țărănești” în cadrul căruia experții-formatori au prezentat aspectele contabile, fiscale și de raportare specifice întreprinderilor micro din domeniul agricol, iar participantele au beneficiat de oportunitatea de a elucida toate aspectele necunoscute prin prisma propriilor afaceri.

‹ adv ›

Potrivit beneficiarelor care deja au reușit să participe la instruiri, acestea au o importanță majoră în desfășurarea corectă a activității întreprinderii, ajutându-le să perceapă mai bine aspectele contabile și fiscale.

„Această instruire a fost foarte binevenită și aș dori să fie organizate instruiri similare sistematic. Am aflat multe lucruri noi, care ne vor ajuta să realizăm mai ușor unele operațiuni contabile. Anterior, în cadrul proiectului am beneciat de un grant pentru achiziționarea mai multor utilaje necesare în activitatea apicolă pe care o desfășurăm”, a menționat Veronica Țimbalari, apicultoare, beneficiară UCIP IFAD.

„Am învățat mai multe aspecte contabile care ne vor ajuta să desfășurăm activitatea corect. Avem o agropensiune pe care ne propunem să o dezvoltăm, iar datorită grantului UCIP IFAD am acoperit costurile făcute la construcția unor anexe necesare pensiunii în proporție de 80%”, ne-a spus Liuba Șveț, beneficiară UCIP IFAD.

„Desfășurăm o activitate în apicultură, suntem de 3 ani în afacere, astfel că am aflat foarte multe lucruri importante ce țin de evidența contabilă. Cu suportul UCIP IFAD, am cumpărat stupi verticali, o centrifugă electrică și o masă de descăpăcit. Ne va fi mult mai ușor să lucrăm datorită faptului că vom fi și informați, și vom avea utilajele necesare”, a relatat Silvia Banaga.

„În agricultură avem nevoie de o contabilitate corectă, astfel că ceea ce am învățat în cadrul seminarului ne va fi foarte util. Orice seminar ne oferă răspunsuri la întrebări care ne erau mai puțin înțelese. Datorită grantului UCIP IFAD am construit o hală și am achiziționat utilajele necesare pentru procesarea mierii”, a conchis Inga Gotornicean.

Următorul seminar va avea loc pe data de 27 mai la Chișinău. Aurelia Braguța, președintele ANTiM ne-a spus că pregătirile pentru acesta sunt în toi.

„Pregătirea beneficiarelor UCIP IFAD este diferită, însă seminarele respective sunt absolut necesare. Temele sunt concepute în așa mod încât și persoanele care nu cunosc aspectele ce țin de evidența contabilă să înțeleagă cum ar putea înregistra unele achiziții, cum ar fi corectă realizarea raportării. Acest seminar oferă oportunitatea de a percepe anumite aspecte fără a avea studii în domeniu și de a realiza anumite operațiuni în momentul optim. Încurajăm toate beneficiarele să beneficieze de această oportunitate gratuită”, a explicat Aurelia Braguța.

Detalii despre Credite cu porțiune de grant pentru finanțarea femeilor micro-antreprenoare în localitățile rurale, vulnerabile la schimbările climatice.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›