Perseverența, munca, pasiunea, implementarea inovațiilor și succesele obținute în dezvoltarea și promovarea sectorului vitivinicol merită recunoștință, apreciere și susținere!
În cadrul festivalului „DeVin&DeGust”, vinificatori și producători din țară au fost apreciați cu premii și diplome pentru munca depusă în dezvoltarea acestei industrii, iar consumatori și toți cei interesați de domeniul vitivinicol au cunoscut savoarea produsului mândriei naționale, descoperind vinurile cu însemne de calitate din zonele cu IGP.
Elizaveta Breahnă, director interimar, ONVV:
Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare:
Vladimir Bolea, deputat, președintele Comisiei Agrare în RM:
John Riordan, director adjunct al Misiunii USAID în Moldova:
Pentru prima dată, la festivalul „DeVin&DeGust”, reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului împreună cu cei ai Oficiului Național al Viei și Vinului au înmânat premii pentru performanțe în sector și pentru producerea vinurilor cu Indicație Geografică Protejată (IGP) vinificatorilor și vinăriilor implicate în dezvoltarea și promovarea sectorului, dar și a vinului cu însemne de calitate.
Vinăriei „ASCONI” i-a fost oferită diploma de recunoștință „Vinul Moldovei. O Legendă Vie” pentru cea mai bună vinărie din regiunea IGP „Codru”.
Pentru zona cu Indicație Geografică Protejată „Valul lui Traian”, cea mai bună vinărie a fost desemnată „Fautor”. Iar Vinăria „Sălcuța” a fost apreciată ca cea mai bună vinărie din regiunea cu IGP „Ștefan Vodă”.
În cadrul evenimentului au fost oferite și diplome de recunoștință pentru performanță în dezvoltarea piețelor pentru vinuri cu Indicație Geografică Protejată (IGP).
La această categorie, învingătoare s-a dovedit a fi vinăria „Purcari” (IGP „Ștefan Vodă”), locul doi – vinăria „Chateau Vartely” (IGP „Codru”), iar locul trei a fost câștigat de către DK Intertrade SRL (IGP „Valul lui Traian”).
De asemenea, pentru a susține dezvoltarea domeniului vitivinicol, companiei CGL Prim SRL (IGP „Valul lui Traian”) i-a fost înmânată diploma de încurajare pentru primul mic producător de vinuri cu Indicație Geografică Protejată.
Un accent deosebit a fost pus și pe aportul la dezvoltarea Indicațiilor Geografice Protejate a produselor vitivinicole în Republica Moldova.
La această categorie, diplome de recunoștință au fost oferite vinificatorilor și amicilor Vinului Moldovei – Constantin Olaru, Ion Prida, Gheorghe Arpentin, Naum Roitman, Victor Captari, Diana Lazăr
Specificul vinurilor cu IGP, la „DeVin&DeGust”
În cadrul festivalului „DeVin&DeGust”, care a pus accent pe trei regiuni IGP ale Moldovei, vizitatorii au aflat mai multe despre istoria acestor regiuni, specificul zonei și terroir-ul, dar și care sunt însemenele de calitate ale unui vin cu IGP.
De asemenea, au participat la degustații specializate ținute de vinificatori și somelieri, au învățat despre consumul responsabil al vinului de calitate și combinarea acestuia cu gastronomia locală.
La eveniment a avut loc și „Școala Vinului”, unde oaspeții au participat la masterclassuri dedicate vinurilor din cele trei regiuni cu IGP.
Festivalul a continuat cu un program artistic, unde au participat artiștii Silvia Zagoreanu și Ansamblul de Lăutari din orașul Ungheni, Ansamblul Folcloric „Cimișarii”, conducător artistic Sergiu Pleșca, dar și Ansamblul Etnofolcloric „Ștefan Vodă”.
Festivalul „DeVin & DeGust” a fost organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, UVV IGP „Codru”, „Ștefan Vodă”, „Valul lui Traian” și Asociația Producătorilor de Brandy și Divin, cu scopul de a pune în valoare potențialul oeno-gastronomic al regiunilor cu Indicație Geografică Protejată, sporind importanța brandului de țară „Vinul Moldovei” și a vinurilor de calitate cu IGP.
Comentarii