‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 24 decembrie, 2024
3.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRectorul UASM: Dispariția Universității Agrare va genera consecințe grave

Rectorul UASM: Dispariția Universității Agrare va genera consecințe grave

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pe data de 27 iunie Ministerul Educației și Cercetării a anunțat schimbări majore la capitolul educației superioare din Republica Moldova.

Potrivit anunțului, Universitatea Tehnică a Moldovei se reorganizează prin absorbția mai multor instituții publice, inclusiv Universitatea Agrară.

Drept răspuns la acest anunț, dar și nemulțumirii generate de această noutate în rândul studenților și conducerii UASM, astăzi, 29 iunie, a fost organizată o conferință de presă de către instituție.

‹ adv ›

Veronica Prisăcaru, rectorul UASM, a menționat în cadrul discursului:

„Există instituții mai atractive, evident, în condițiile în care munca în condiții rurale este mai anevoioasă. Astfel, atragerea tinerilor la studii agrare este grea, însă importanța Universității Agrare nu poate fi pusă la îndoială. UASM este una dintre cele mai longevive instituții, scopul nostru este de a contribui la asigurarea securitatății alimentare a țării și prosperității mediului rural. Orice stat performant are poziții strategice, iar pentru Republica Moldova o ramură strategică este agricultura.

La trecerea facultăților în cadrul UTM, treptat, se vor pierde unele specialități. Solicităm factorii de decizie să ne ajute să sporim vizibilitatea specialităților agricole, nu să închidă universitatea. Avem ambiții mari în crearea unui centru de agricultură digitală și alte obiective.

Prin decizii politice ne-au fost preluate terenurile, nu mai avem stațiuni didactico-experimentale pentru a realiza cercetări. Avem nevoie de susținerea MAIA pentru returnarea terenurilor.

Trebuie să promovăm prestigiul specialităților și să creăm condiții bune pentru tinerii care ar putea opta pentru astfel de specialități, inclusiv după absolvirea universității, nu să includem facultățile în cadrul instituțiile prestigioase.

În fiecare instituție prestigioasă există specialități pentru care se completează cu greu locurile bugetare, iar aceste schimbări nu vor spori atractivitatea specialităților agricole. Solicităm suport pentru dezvoltare, acest lucru este posibil doar prin implicarea și crearea condițiilor favorabile viitorilor specialiști”.

Amintim că, potrivit deciziei Ministerului Educației și Cercetării procesul de reorganizare este planificat între perioada de absolvire a studiilor și începutul noului an de studii.

Admitere la studii superioare se va desfășura doar în instituțiile reorganizate, iar transferul studenților se va finaliza până la începutul noului an de studii.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›