‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDemonstrații în câmp, tehnică agricolă de ultimă generație și show-uri live la prima ediție...

Demonstrații în câmp, tehnică agricolă de ultimă generație și show-uri live la prima ediție AGRIVENTURA

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

S-a încheiat prima ediție AGRIVENTURA – Sfatul Grânarilor 2022. Evenimentul, care s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, pe platforma Panifcom, de pe terenurile Stațiunii de Cercetări Agricole Podu Iloaiei, județul Iași, a fost un adevărat maraton de activități și demonstrații agricole. Echipa Agrobiznes a fost prezentă la eveniment.

Gândit într-un concept integrat, AGRIVENTURA a devenit liantul celor mai reprezentative asociații agricole naționale și internaționale.

Desfășurat pe o suprafață de 140 hectare, evenimentul a oferit vizitatorilor acces la un amplu program de demonstrații agricole, prezentări de tehnică agrară și soluții complete pentru fermele vegetale și zootehnice oferite de companiile prezente la eveniment.

‹ adv ›

Zeci de standuri expoziționale au fost amenajate pe aleea pietonală de pe platformă pentru companiile naționale și internaționale care au venit cu cele mai noi soluții pentru fermierii din regiunea de nord-est a țării.

În fiecare zi vizitatorii au putut asista la prezentări live ale producătorilor de semințe și hibrizi, la demonstrații de tehnică agricolă în câmp precum și la trei conferințe interesante, într-un mix închegat care să aducă o imagine completă asupra situației agriculturii din această regiune.

Unul dintre punctele de atracție a fost vizionarea culturilor experimentale de grâu, porumb, și floarea soarelui, desfășurate pe o suprafață de 100 de hectare, pe platforma Panifcom.

‹ adv ›

Situația din agricultură, dezbătută cu specialiști din domeniu

În fiecare dintre cele 3 zile ale evenimentului au avut loc conferințe cu tematici diferite. În prima zi, s-au reunit și au transmis un mesaj comun cele mai reprezentative asociații agricole naționale și internaționale.

Conferința desfășurată la pavilionul central cu tema „Agricultura prezentul continuu” a reunit nume importante din sector:

  • Max Schulman, vicepreședinte COPA COGECA;
  • prof. Univ. Dr. Emerit Dr. H. C. Valeriu Tabară, președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Ghe. Ionescu Șișești”;
  • Cristina Cionga, director Afaceri Europene în cadrul Asociației Producătorilor de Porumb și Sorg din România (APPR) și reprezentant al Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC);
  • Florian Ciolacu, director Executiv al Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă;
  • Bercu Florin, director executiv al Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) și reprezentant al Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC);
  • Cristian Gavrilă, vicepreședinte al Federației PRO AGRO și reprezentant al Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC);
  • Dan Hurduc, fermier în județul Vaslui și vicepreședinte al Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă;
  • Dimitrie Muscă, fermier în județul Arad, Vicepreședinte al Asociației Fermierilor din România (AFR);
  • Alexandru Baciu, fermier în județul Călărași, vicepreședinte LAPAR și reprezentant al Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC);
  • Emil Teofil Bălteanu, președinte al Asociației GRÂNARII.

S-au adus în atenție semnale tranșante și, cu sinceritate, a fost actualizată descrierea situației deosebit de dificile a fermierilor, afectați de:

‹ adv ›
  • secetă, care pârjolește culturile din această regiune;
  • căderea prețurilor la cereale și aglomerația din Portul Constanța, lipsa fabricilor și a susținerii pentru investiții în fabrici care, în nord-estul țării, ar putea să transforme materiile prime în alimente;
  • creșterea continuă a prețurilor motorinei, energiei electrice, gazelor naturale și a prețurilor input-urilor agricole;
  • ambițiile europene privind agricultura, care vor aduce reguli dure pentru fermieri, din anul 2023.

Cea de-a doua zi a AGRIVENTURII 2022 a stat sub semnul „Elogiului Satului Românesc”. Conferința cu aceeași nume a avut invitați prestigioși, care au făcut o evocare a spațiului rural în contextul realităților actuale, marcate de globalizare și urbanizare.

Invitați au fost: prof.univ.dr. Benone Păsărin, prorector U.S.V. Iași, prof. univ. Cristian Petcu, președintele Fundației Colegiului Național de Apărare, dr.Marcel Lutic, etnograf, Costică Ciubotărița, meșter popular (Joldești, Botoșani), Eugen Damean, fermier și Dan Cernat, managerul cultural al comunei Moșna.

În cea de a treia zi a evenimentului, numită „Ziua Moștenirii – Fiii fermierilor de azi, marii fermieri de mâine”, s-a discutat despre viitorul agriculturii. Gândurile desprinse au fost că marii fermieri de mâine sunt entuziaști, motivați și polivalenți, iar vocea lor va răsuna până la Bruxelles dacă vor fi uniți.

Printre invitați s-au numărat: prof. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. dr. Cristina Gavriluță, de la Facultatea de Sociologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Vasile Asandei, director- general ADR-Nord Est, Ciprian Iftimoaei, director-adjunct la Direcția Județeană de Statistică, Simona Man, fost secretar de stat în MADR, Marius Ogrezeanu, fondator Agribusiness Job, alături de 9 fermieri din regiune.

Programul a fost completat de spectacole live zilnice, susținute de invitați speciali din România și Republica Moldova: „Lupii lui Calancea”, „Plăieșii”, Ansamblul de muzică populară „Constatin Arvinte”, precum și de festivalul fanfarelor Zece prăjini, Valea Mare și Cozmești.

AGRIVENTURA este un concept unic creat de Asociația Grânarii din Iași. Organizația funcționează ca o asociație non-profit, înființată în anul 2017, având un număr de 145 membri fermieri ce lucrează o suprafață de peste 50.000 ha.

Asociația Grânarii este membru al APPR, care alături de alte 3 organizații importante (PRO AGRO, UNCSV, LAPAR) formează Alianța pentru Agricultură și Cooperare, una dintre cele mai reprezentative voci ale fermierilor în relația cu instituțiile, la nivel național și internațional.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›