‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
43.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriViorel Chivriga: Produsele din sectorul zootehnic nu sunt competitive pe piața externă

Viorel Chivriga: Produsele din sectorul zootehnic nu sunt competitive pe piața externă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În ultimii ani, sectorul zootehnic din Republica Moldova înregistrează mai mult regrese decât pași spre dezvoltare. De această părere este expertul economic Viorel Chivriga, scrie Agora.

Printre problemele evidențiate de expertul economic sunt accesul pe piața externă, unde produsele noastre nu sunt competitive.

„Dacă vorbim de sectorul animalier, numărul bovinelor a scăzut comparativ cu anul 1982 practic de 12 ori. Există un progres mai mic la familiile de albine. Aici se vede o fortificare a subsectorului datorită faptului că este ieșire la piața internațională, inclusiv la piața UE și interesul tinerilor antreprenori, în rest e regres-regres”, a afirmat Chivriga.

Potrivit lui, produsele din țara noastră nu sunt competitive pe piața externă.

„Poate productivitatea e mai mare acum în agricultură, poate se schimbă interiorul, dar noi nu suntem așa de competitivi ca să spunem că putem intra pe orice piață. E vorba de costuri de producere, e vorba despre certificare și competitivitatea este la pământ”, spune acesta.

‹ adv ›

Fermierii de la noi se confruntă și cu problema aprovizionării sectorului cu nutrețuri. Suprafața culturilor este una foarte mică, în jur de 7-8% din toată suprafața culturilor agricole, ceea ce este foarte puțin.

Războiul din Ucraina mișcă sectorul?

Totuși, Viorel Chivriga susține că războiul din regiune are urmări pozitive asupra sectorului zootehnic de la noi.

 „Multe produse din import practic nu mai intră în Republica Moldova, inclusiv din Ucraina, care erau net mai competitive decât produsele locale. Pe segmentul acesta a avut loc o curățare și o echilibrare privind accesul pe piață a produselor autohtone”, explică expertul.

‹ adv ›

Expertul economic Viorel Chivriga este de părere că sunt două direcții în care ar trebui să se reeșaloneze întregul sector: ferme mici, productive, orientate și pe piața externă și unele companii mai mari care să fie furnizoare de material productiv pentru cei mici.

„Dacă timp de 30 de ani s-a permis ca efectivul de animale să scadă, aici este vorba despre o prestație jalnică. Autoritățile trebuie să fie cele care nu se amestecă și nu pun piedici ci vin cu soluții salvatoare în ceea ce privește intrarea pe piața internă”, a punctat Viorel Chivriga. 

Amintim că, în luna iulie curent, Parlamentul a modificat Legea zootehniei, în vederea racordării acesteia la normele UE. 

Autorii proiectului prevăd că în următorii 7-8 ani numărul firmelor zootehnice se va majora cu 50%, volumul de producție de origine animală – cu 40-50% într-o perioadă de 5 ani și se vor diminua prețurile la produsele de origine animală livrate către procesatori sau consumatorii finali.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›