‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSuport gratuit pentru producători la completarea dosarelor în cadrul a două apeluri de grant...

Suport gratuit pentru producători la completarea dosarelor în cadrul a două apeluri de grant UCIP IFAD

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Obiectivul Proiectului de Reziliență Rurală, implementat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD,  constă în îmbunătățirea nivelului de viață a populației rurale din Republica Moldova, iar intervențiile proiectului vizează aspecte de asistență la măsurile structurale aplicate în agricultură, fluxului de migrație din zona rurală, siguranța și securitatea alimentară, vulnerabilitatea la schimbările climatice și sporirea competitivității.

În cadrul Proiectului de Reziliență Rurală, sunt oferite: 

Astfel, pot beneficia de grant pentru procurarea echipamentelor necesare la implementarea tehnologiilor eficiente de irigare cum ar fi

‹ adv ›
  • sistem de irigare prin picurare pe sol sau subsol, care va include cel puțin 3 componente de sistem;
  • rețea de irigare prin aspersiune în set cu țeavă și aspersoare, manual permutabile pe câmp;
  • aparate, utilaje, senzori de sistem la măsurarea umidităţii și temperaturii solului pentru culturile horticole;

Echipament pentru agricultura conservativă:

  • Semănătoare No-till pentru culturi cerealiere și prășitoare;
  • Semănătoare Mini-till pentru culturi cerealiere și prășitoare;
  • Cultivator cizel (scarificator);
  • Decompactor/subsolier pentru afânarea spațiului dintre rânduri pentru culturile perene (fructe și struguri de masă);
  • Maşini de cosit iarba printre rânduri din plantațiile de livezi, vii și fâneţe;
  • Tocătoare pentru fărâmițarea resturilor vegetale pentru gestionarea deșeurilor agricole;

Echipament de producere a energiei solare în zona de producere:   

  • Instalații fotovoltaice
  • Instalații solare termale (colectoare solare).

Solicitanții de grant pentru dezvoltarea afacerilor în cadrul Proiectelor menționate pot beneficia de suport consultativ GRATUIT oferit de experții angajați de UCIP IFAD.   

‹ adv ›

Vedeți aci datele de contact ale experților.

Natalia Guțu, expert în business development pentru regiunea de nord, a menționat pentru Agrobiznes că, pentru o mare parte dintre fermieri este destul de complicat să completeze actele solicitate. 

„Atunci când un producător agricol se adresează la noi, în primul rând, îi prezentăm lista cu acte și respectiv, pentru fiecare act îi explicăm cum poate să-l obțină, ce trebuie să conțină ca să corespundă cerințelor prevăzute. 

O dificultate, pentru majoritatea celor care se adresează, este obținerea celor trei oferte de la diferiți furnizori, pentru fiecare utilaj pe care intenționează să-l procure. Dar, până la obținerea ofertelor, solicitanții trebuie să completeze și o cerere de ofertă după un model special, care ulterior se transmite furnizorilor.

Desigur, pentru o mare parte dintre fermieri este destul de complicat să completeze aceste acte, noi îi consultăm la completarea cererilor de ofertă și apoi îi ajutăm să completeze ofertele conform cerințelor. La întocmirea planului de afaceri, la fel, oferim tot suportul necesar. În plus, elaborăm raportul de evaluare a ofertelor, unde indicăm compania câștigătoare și suma investiției.

Toate actele, inclusiv extrasele din registrele de la Primărie, documentele de înființare a companiei, certificatele de cont bancar se transmit spre examinare și evaluare”.

Andrei Zbancă, expert în business development pentru regiunea centru, susține că, doua proiecte desfășurate de UCIP IFAD sunt asistate, ceea ce înseamnă că dosarul este pregătit de către consultanță. Astfel, fermierul are posibilitatea de a alege corect investiția, managementul financiar, dar și să implementeze corect afacerea. 

„În cadrul Proiectului de Reziliență Rurală (IFAD VII) sunt desfășurate mai multe activități orientate inclusiv către fermierii mici, care, de obicei, nu au abilități legate de managementul financiar, abilități economice, de gestiune a proiectelor. Inclusiv, pregătirea actelor și a dosarului, le fel, este responsabilitatea consultanței. 

Dacă anterior, evaluarea dosarului depus, în cadrul componentei Credite cu porțiune de grant destinate pentru finanțarea femeilor micro-antreprenoare, la banca comercială dura 2-3 luni, la moment, durează până la 1,5 luni până la accesarea finanțării, dar am avut în practică și proiecte care au beneficiat de suportul financiar într-un timp și mai scurt. Pentru operativitate, consultanța este oferită în toate zonele țării și fermierii nu sunt nevoiți să vină anume în oraș”.

‹ adv ›

Eugenia Nebunu, expert în business development pentru regiunea de sud, spune că lucrează cu fiecare agent economic în parte și îi oferă tot suportul ca să corespundă cerințelor din Proiect. 

„Venim să susținem producătorii în pregătirea dosarului ca să beneficieze de suportul financiar oferit de Programul UCIP IFAD. Altfel spus, întocmim setul de documente după ce fermierii ne prezintă ofertele de preț pe care le primesc de la furnizori. 

Lucrăm în parte cu fiecare agent economic, care se adresează la noi și îi oferim tot suportul necesar în pregătirea și completarea pachetului de documente. Ulterior, împreună vedem ce fel de afacere vrea să dezvolte solicitantul, cât teren are, ce culturi vrea să crească. Aceasta ne ajută să înțelegem care vor fi vânzările și ce cheltuieli necesită pentru afacerea dată, ce fel de impozite va plăti. După aceasta pregătim partea financiară și textuală a afacerii. Astfel, organizăm dosarul conform cerințelor și clientul merge la banca comercială. Întregul proces durează aproximativ 2 luni”. 

Grigore Baltag, expert în business development pentru regiunea sud, a constat că consultanța oferită pentru potențialii beneficiari reprezintă un suport util, necesar, mai ales pentru micii producători, dar și pentru antreprenorii tineri. 

„În cadrul Proiectului pentru dezvoltarea capacităților antreprenoriale ale femeilor antreprenoare din zonele rurale li se oferă un grant în mărime de 80% din costul utilajului sau maxim 84 de mii de lei. 

Pentru a beneficia de acest instrument antreprenoare se adresează la consultanții din regiunea sa. Analizăm oferta prezentată, capacitatea economică a ideii de afaceri, elaborăm planul de afaceri, inclusiv cu repartizarea resurselor în funcție de grant, credit, contribuția proprie. În cazul în care urmează să acceseze un credit merge la banca comercială, ulterior dosarul este transmis reprezentanților UCIP IFAD. Pot spune că avem o activitate destul de productivă, în special în domeniul apiculturii, culturilor de câmp și mă refer la procurarea utilajelor. Consider că este un suport necesar, mai ales atunci când vorbim despre producătorii mici și antreprenorii tineri”. 

Proiectul de Rezilienţă Rurală (PRR – IFAD VII), finanțat de Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD) și Fondul fiduciar al Programului de adaptare pentru micii producători, implementat de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea Proiectelor (UCIP IFAD) este conceput pentru a îmbunătăți condiţiile de viaţă a populației din zona rurală, a reduce sărăcia prin consolidarea rezistenţei la schimbările climatice şi a îmbunătăţi oportunităţile economice.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›