‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
-2.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMinistrul Agriculturii: Rata dobânzii la unele credite investiționale se reduce cu 8,5%

Ministrul Agriculturii: Rata dobânzii la unele credite investiționale se reduce cu 8,5%

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Începând cu 25 august 2022, rata dobânzii aplicată de către Programele IFAD, Livada Moldovei, va fi micșorată cu 8,5 puncte procentuale. Despre această măsură a anunțat astăzi, Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii, în cadrul unui briefing de presă.  

Anterior, producătorii care au accesat credite investiționale au menționat că aceasta a devenit exorbitantă după majorare, iar împrumuturile scumpe ne fac necompetitivi. Detalii în acest articol.

Ministrul susține că, situația extrem de gravă a agricultorilor din țara noastră, provocată de seceta severă, războiul din țara vecină, cât și prăbușirea prețurilor în Bazinul Mării Negre au dus la amplificarea problemelor cu care se confruntă agenții economici care lucrează pe dimensiunea agrară. 

„Urmare a unei serii de ședințe tematice, cu reprezentanții instituțiilor de profil, privind examinarea cerințelor de reclasificare a condițiilor de creditare în agricultură, pe 19 august curent, Consiliul de Supraveghere a Oficiului de gestionare a programelor de asistență externă a luat decizia de diminuare, pentru o perioadă de 6 luni, cu 8,5 puncte a ratelor de creditare/recreditare anuale flotante pentru lei moldovenești. Această decizie este valabilă pentru Proiectele IFAD, Livada Moldovei, acolo unde agricultorii din Republica Moldova se îndatorează”, a explicat Vladimir Bolea.

‹ adv ›

Totodată, ministrul a menționat că, în contextul acestei decizii vor fi operate anumite modificări în programul de subvenționare.

„Prin Regulamentul nou, va fi aplicat cel puțin dublarea sumei care este subvenționată la dobânzi. Toate aceste măsuri au fost aprobate pentru reducerea impactului extrem de negativ de la majorarea ratei dobânzilor. În plus, la moment, agricultorii duc o lipsă acută de cash flow din cauza lipsei sau vânzărilor foarte mici”. 

Vladimir Bolea a amintit că, un alt proiect ce se referă la rambursarea accizelor pentru procesatorii de produse agricole, urmează să fie votat la următoarea ședință a CSE.

„Ne referim la prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor și fabricarea zahărului. Ambii procesatori de sfeclă de zahăr au capacitatea să treacă la producere prin păcură”.

După cum a informat ministrul Agriculturii, rambursarea accizelor se va efectua în baza unui Regulament ce va fi votat de CSE.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›