Pentru păstrarea calitativă a usturoiului este importantă pregătirea acestuia încă la recoltare. După ce a fost scos din pământ, usturoiul trebuie întins la uscat la umbră și asigurată o ventilare bună.
Ulterior, în funcție de forma în care va fi utilizat și cantități, metodele de depozitare vor varia.
Pe suprafețe mari, pentru uscarea usturoiului se utilizează ventilatoare, camere cu ventilare forțată, utilizând generatoare de căldură sau dezumidificatoare.
După uscare, usturoiul este din nou curățat, calibrat, eliberat de excesul de coajă și plasat pentru depozitare pe termen lung.
În acest articol, specificăm cerințe de păstrare a usturoiului în cantități mari, în depozite, dar și păstarea în condiții de casă.
Totodată, vom menționa cauzele uscării și îngălbenirii usturoiului în timpul păstrării.
Cum se păstrează usturoiul iarna în depozite
Tehnologiile de depozitare a usturoiului sunt destul de stricte, dacă nu sunt respectate, puteți pierde o parte din recoltă.
Dacă temperatura crește peste normă, usturoiul va începe să germineze, dacă nivelul de umiditate este depășit, crește amenințarea bolii, mucegaiului și alterarea activă a usturoiului. Dacă aerul este prea uscat, usturoiul se usucă și își pierde din masă.
Pentru păstrarea de lungă durată sunt recomandate soiurile de primăvară care au rezistență mai bună.
Pentru păstrare se utilizează doar bulbii albi, cu rădăcini sănătoase și bine îmbrăcați în folia pergamentoasă.
Usturoiul de toamnă se poate păstra bine numai în depozite speciale, la o temperatură de -2…0°C și umiditatea atmosferică de 70-80%.
Aflați mai multe despre Plantarea usturoiului de toamnă.
Atunci când usturoiul este depozitat în încăperi fără răcirea aerului, menținerea umidității relative este deosebit de importantă.
Cu cât aerul este mai cald, cu atât umiditatea relativă ar trebui să fie mai mică pentru a preveni dezvoltarea putregaiului, mucegaiului și germinării usturoiului.
La o temperatură de +1…0°C – nivelul permis de umiditate este de 50-70%, la 18 … 20°C – până la 50-60%.
În depozite, usturoiul se așează pe rafturi în straturi, în saci de plasă, cutii de până la 20 kg sau semicontainere cu înălțimea de 20-40 cm.
Regimul de temperatură recomandat este până la 10°C și umiditatea între 50-70%, apoi tranziția se efectuează în modul de stocare pe termen lung: -1…-3°C cu un nivel de umiditate de până la 65-70%.
Volumele industriale de usturoi sunt cel mai bine depozitate în camere frigorifice cu condiții create de -2…-3°С și umiditate de până la 75-80%, cu schimb de aer de 2-4 ori pe oră.
Usturoiul e distribuit în containere instalate în stive, cu spațiu între ele pentru confortul ventilației, întreținerii și controlului stării produselor.
Aerul prea uscat va face ca toată apa din usturoi să se evapore, iar aerul prea umed va provoca descompunerea legumei și creșterea ciupercilor sau bacteriilor.
Nu contează dacă este o cameră, o pivniță sau un depozit, este necesar să păstrați camera curată și în ordine.
Aerul proaspăt trebuie să circule și nu trebuie să fie praf, resturi sau umezeală în jur.
Cum se păstrează iarna usturoiul în condiții de casă
Nu puneți usturoiul într-o grămadă sau lângă alte legume. Excepție este ceapa, care se simte bine în aceleași condiții de păstrare, iar contactul strâns cu usturoiul nu îi dăunează.
Doar usturoiul recoltat corect și la timp poate fi păstrat mult timp. Selectați întotdeauna cele mai reușite exemplare, evitați usturoiul putrezit sau deteriorat. În caz contrar, usturoiul contaminat va duce la răspândirea bolii pe restul stocului.
În cantități mici, aproape orice loc de depozitare a legumelor este bun pentru usturoi, atâta timp cât este un mediu potrivit pentru el.
Pentru depozitare, dacă nu aveți cantități mici și nu-l împletiți în funii, se înlătură rădăcinile, lăsând circa 3-5 mm, se scurtează partea aeriană până la 2-3 cm (sau 10-15 cm în cazul în care va fi depozitat în mănunchiuri) – acestea se întreprind pentru a reduce evaporarea umidității și a preveni putrezirea.
Cutiile de carton sau cutiile din lemn sunt considerate un bun recipient, dar nu recipientele din plastic – nu permit aerului să treacă și pot afecta negativ gustul usturoiului.
Exemplarele de usturoi deteriorate la recoltare nu se pun la păstrare. Cel mai bun loc ar fi în frigider, dar numai pentru maxim 2-3 luni. Un astfel de usturoi este de dorit să se consume cât mai curând posibil.
Experiența arată că o pivniță sau un subsol sunt cele mai potrivite pentru depozitarea pe termen lung a usturoiului. Este important ca camera sa îndeplinească standardele, adică să fie curată și bine ventilată, cu umiditate moderată sau scăzută și o temperatură puțin peste zero.
Metode populare de păstrare a usturoiului
Cea mai tradițională dintre metodele de depozitare este de a depozita usturoiul în cutii, saci de pânză naturală, pungi de in, sau de a face mănunchiuri mari de usturoi, ca niște ciorchini, pe care îi veți atârna în cui pe perete.
Mulți depozitează usturoiul în coji de ceapă, plasând cutia într-un loc răcoros și uscat. Totodată, unii plasează usturoiul în sare sau făină, în borcan, în straturi. Borcanele sunt acoperite cu tifon, pentru a evita depozitarea prafului.
Totodată, usturoiul poate fi depozitat în rumeguș. Pentru a evita evaporarea umidității la păstrarea usturoiului în frigider, usturoiul se învelește în 2-3 straturi de folie argintată alimentară.
V-ar putea fi util și articolul despre Cum se păstrează sfecla roșie și morcovii iarna. Sfaturi.
De ce se usucă usturoiul în timpul păstrării
De cele mai multe ori, usturoiul se usucă în timpul păstrării din cauza condițiilor necorespunzătoare. Dacă în camera de păstrare este prea uscat și aerul cald, se pierde umiditatea din cățeii de usturoi – aceștia se micșorează, devin fragili.
Pentru a evita uscarea excesivă a usturoiului, adaptați locul și metoda de păstrare.
De ce putrezește usturoiul în timpul depozitării?
Există mai multe motive posibile pentru aceasta. Usturoiul poate putrezi în cazul dacă:
- A fost rănit în timpul recoltării, iar prin rănile formate au pătruns organisme patogene.
- Umiditate excesiv de mare și aerisire proastă, precum și recipiente închise ermetic, în care s-a condensat umiditatea.
- Usturoiul afectat de îngheț, de asemenea, este vulnerabil la bolile produse de ciuperci.
Cum evităm putrezirea usturoiului în timpul păstrării?
- După recoltare, usturoiul trebuie lăsat în lumina directă a soarelui câteva ore până se usucă bine. Majoritatea microbilor și a dăunătorilor mici vor fi distruși, iar usturoiul în sine va câștiga putere pentru depozitarea ulterioară.
- Crearea condițiilor necesare pentru uscarea usturoiului înainte de păstrare. Timp de câteva zile într-o cameră cu circulație bună a aerului, fără ca razele directe ale soarelui să afecteze usturoiul.
- Alegerea recipientelor care să permită usturoiului să respire și să nu acumuleze condens pe el.
De ce se îngălbenesc cățeii de usturoi
În principiu, cauzele sunt aceleași ca și în cazul uscării usturoiului. Astfel, condițiile menționate anterior trebuie respectate.
Dacă temperatura este prea ridicată și aerul este umed, petele gălbui de pe căței sugerează dezvoltarea putregaiului. Dacă acești căței nu sunt îndepărtați, vor răspândi spori dăunători în toată încăperea de depozitare, care vor germina și vor afecta tot usturoiul.
Puneți doar usturoi nedeteriorat de păstrare, respectați condițiile de păstrare, înlăturați usturoiul bolnav și mențineți parametrii necesari astfel încât să vă puteți bucura timp îndelungat de recolta obținută.
V-ar putea plăcea și articolul despre Cum se păstrează cartofii: sfaturi pentru depozite și pivnițe.
Comentarii