‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 3 august, 2024
25 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermieri: Fondul de garantare a creditelor nu funcționează la mai multe bănci, se cer intervenții...

Fermieri: Fondul de garantare a creditelor nu funcționează la mai multe bănci, se cer intervenții urgente

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

La începutul acestui an, au fost anunțate mai multe facilități menite să ajute antreprenorii să-și desfășoare activitatea, printre care se numără extinderea numărului băncilor comerciale prin care poate fi accesat Fondul de Garantare a Creditelor (FGC), ODA anunțând faptul că FGC este disponibil în cadrul tuturor băncilor comerciale din țară.

FGC este singurul fond de garantare a creditelor din Republica Moldova și are misiunea de a asigura accesul la finanțare pentru întreprinderile autohtone prin emiterea garanțiilor financiare. 

Astfel, dacă o întreprindere nu are garanții reale pentru contractarea unui credit, antreprenorul poate beneficia de garanții de stat, accesând până la urmă împrumutul.

‹ adv ›

În 2022, cota maximă de garantare pentru toate companiile active a fost majorată până la 80 la sută din valoarea creditului contractat. Totodată, toate garanțiile emise în anul 2022 de către Fondul de Garantare a Creditelor sunt scutite de la plata comisionului de garantare pentru primul an de acțiune a garanției.

Cu toate că autoritățile indicau faptul că garanțiile de stat oferite de FGC pot fi accesate pentru credite la toate băncile comerciale din țară, mai multor antreprenori din sectorul agricol care au încercat să acceseze credite li s-a anunțat de către bancă că nu o pot face.

Fermierii ne-au declarat că mai multe proiecte inițiate au fost puse pe stop din cauza că banca a refuzat să le ofere creditul solicitat, argumentând că în cadrul acesteia nu este disponibilă FGC.

‹ adv ›

Aceștia solicită autorităților să organizeze întruniri cu reprezentanții băncilor comerciale, astfel încât să fie posibilă accesarea creditelor.

„Mecanismul care, în principiu, este foarte util, în realitate, la majoritatea băncilor nu funcționează. Spre exemplu, recent, un proiect de construcție a serelor, în cadrul căruia deja totul a fost planificat și comandat, a fost refuzat de către o bancă comercială, aceasta menționând că FGC nu mai este disponibil în cadrul acesteia de ceva timp. Acest lucru s-a întâmplat după ce inițial procesul a fost o perioadă bună de timp tărăgănat. Situații similare mai avem multe, iar acestea trebuie soluționate cât mai urgent posibil”, au menționat reprezentanții asociațiilor de profil.

Anterior, producătorii au atenționat și despre faptul că la solicitarea convertirii creditelor investiționale din lei în valută, unde dobânda este mai atractivă pentru acestea (de 4,06%), majoritatea instituțiilor de finanțare stagnează sau refuză solicitările, pe când proiectele prin intermediul cărora a fost realizată creditarea nu pun piedici.

Reprezentanții businessului agricol solicită analizarea amplă a problemelor și menționează deschiderea pentru participarea la discuții cu autoritățile și sectorul bancar pentru a identifica împreună soluții reciproc avantajoase.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›