Măsurile implementate de autorități pentru a ajuta producătorii agricoli să depășească criza 2022 generată de războiul din Ucraina, scumpirea substanțială a inputururilor, iar, pe de altă parte, prețurile mai mici de comercializare a producției agricole comparativ cu anul trecut, întârzie sau, cel puțin, nu sunt adaptate pe deplin realităților, o spun producătorii și experți din sector.
Spre exemplu, recent, a fost înaintată propunerea de a oferi posibilitate fermierilor să depună cererea de acordare a subvențiilor chiar dacă au restanţe la achitarea impozitelor şi taxelor faţă de bugetul public naţional, iar termenul de depunere a dosarelor să fie prelungit până pe 4 noiembrie.
Măsura, evident binevenită, urmează a fi aprobată în cadrul următorii întrunirii a Comisiei pentru Situații Excepționale care va avea loc pe 31 octombrie, data însă coincide cu termenul limită actual de depunere a dosarelor pentru agricultori.
Respectiv, la o bună parte din fermieri, potrivit acestora, deja le-au fost respinse dosarele pentru restanțe, iar perioada coincide cu lucru intensiv în câmp și de identificare a clienților pentru producția obținută.
Rata medie la credite pentru subvenționare nu a fost ajustată, dar dobânzile au crescut esențial
Un alt subiect disonant abordat de către producători ține de acordarea subvențiilor pentru creditele accesate, detalii în acest sens oferindu-ne detalii experții economici.
În cadrul Submăsurii 1.7 Stimularea creditării producătorilor agricoli de către băncile comerciale şi instituţiile financiare nebancare, dobânda medie prezentată de către AIPA pentru subvenționare este de 8,44%.
„Pe 03.03.2022 prin Ordinul nr. 27 Cu privire la executarea unor prevederi ale Hotărârii Guvernului nr. 455 din 21.06.2017 a fost stabilită Rata medie la credite (Rm) aplicabilă pentru formula de calcul este de 8,44% pentru creditele în lei și de 4,06% pentru creditele în valută”, se arată în Ordin.
În prima decadă a lunii septembrie autoritățile au anunțat că începând cu 25 august 2022, rata dobânzii aplicată de către Programele IFAD, Livada Moldovei, va fi micșorată cu 8,5 puncte procentuale, autoritățile însă referindu-se la 26-27% prevăzute inițial, și reducând rata la 16-19%.
Luând același exemplu, la dobânda actuală care ajunge și la 19,1% pentru unii agricultori, se prezintă un exemplu de restituire a unei părți a dobânzii prin intermediul subvențiilor, comparând subvenția dobânzii oferită la credite anul trecut, cu situația din acest an:
MAIA indica că ulterior, vor fi operate anumite modificări în programul de subvenționare, prin Regulamentul nou, va fi inclusă cel puțin dublarea sumei care este subvenționată la dobânzi, confirmări însă în acest sens până la momentul actual nu au fost făcute.
Cu toate că au fost majorată valoarea creditelor circulante de la 100 de mii la 150 de mii, iar pentru creditele investiționale din surse internaționale de la 150 de mii la 200 de mii, fără a ajusta rata de restituire a dobânzii, fermierii vor beneficia doar de jumătate din subvențiile care li se cuvin.
Banca Națională împreună cu Guvernul trebuia să ajusteze dobânda creditelor acordate mediului de afaceri, adică antreprenorilor. Vorbim de o dobândă exorbitantă, căreia foarte mulți nu-i pot face față:
Măsurile adoptate ar putea afecta pe termen lung nu doar activitatea producătorilor, ci și ajung a fi în detrimentul sectorului real al economiei, respectiv, impactul s-ar putea simți și în următorii ani.
Producătorii cer convertirea creditelor în valută
Totodată, producătorii au atenționat că la solicitarea convertirii creditelor din lei în valută, unde dobânda este mai atractivă pentru acestea (de 4,06%), majoritatea instituțiilor de finanțare stagnează sau refuză solicitările, pe când proiectele prin intermediul cărora a fost realizată creditarea nu pun piedici.
Reprezentanții businessului agricol solicită analizarea amplă a problemelor și menționează deschiderea pentru participarea la discuții cu autoritățile pentru a identifica împreună soluții reciproc avantajoase.
Comentarii