Vânăta este o specie de legume din genul Solanum, familia Solanaceae, populară în rândul legumicultorilor. Cultivarea acestei culturi este determinată de particularitățile sale – fiind o plantă de zi scurtă, exigentă față de căldură, ce necesită o bună irigare.
Insuficiența de apă la cultura de vinete duce la pierderea productivității, încetinirea creșterii și dezvoltării plantei.
Sfaturi la Cultivarea și îngrijirea vinetelor în câmp și solar – pe acest link.
Precum am menționat, vânăta este sensibilă la insuficiența de umiditate din sol și aer, fapt ce poate duce la căderea florilor, îngălbenirea frunzelor și chiar moartea plantei.
Indicatorii de umiditate a solului pe parcursul întregului sezon de vegetație pentru vinete nu trebuie să scadă sub 70-80% din capacitatea de câmp pentru apă, iar odată cu debutul fazei a 2-a (perioada de fructificare) – nu mai mici de 80% (stratul de sol de 30 cm).
Umiditatea optimă a aerului pentru vinete este de 65%. La o creștere a umidității aerului la peste 75%, planta este expusă riscului de atac de către bolile fungice.
Irigarea prin picurare a vinetelor
Plantarea răsadurilor în teren deschis se realizează conform unei scheme în două rânduri. Lățimea parcelei în acest caz este de aproximativ 2 metri.
La plantarea în spații protejate distanța dintre rânduri este de aproximativ 1,6 m. Intervalul dintre plante pe rând depinde de caracteristicile soiului: pentru soiurile viguroase este de 0,4 m, pentru soiurile de vigoare mică – 0,3 m.
După această schemă, este suficient să achiziționați o bandă de picurare care îndeplinește următoarele cerințe:
- debitul de apă a emiterului – 2l/oră;
- distanța între picurători – 0,3 – 0,4 m.
Pentru o distribuție mai uniformă a apei de irigare, puteți utiliza linia de picurare cu două linii cu un diametru de 16 mm și un debit de apă a emiterului de 1 l/oră. În această variantă, sistemul este amplasat pe ambele părți ale rândului de vinete.
Important! Schema de irigare este determinată de calitatea solului din seră sau din câmp. Pentru solul afânat este recomandată irigarea frecventă în doze mici – astfel apa este mai bine distribuită pe orizontală și pe verticală, în timp ce cu udări abundente, rare, umiditatea este transportată în straturile inferioare ale solului.
Alte norme orientative de irigare a vinetelor prin picurare sunt incluse în următorul tabel (amintim că acestea însă diferă în funcție de particularitățile terenului pe care cultivați cultura).
Fertirigarea vinetelor
La cultura vinetelor, concomitent cu irigarea culturii poate fi realizată introducerea îngrășămintelor. Metoda se dovedește a fi eficientă, mai ales că se intervine cu doza necesară de îngrășăminte în momentul potrivit.
Varietatea de îngrășăminte disponibile pe piață ce pot fi ultilizate în acest sens este foarte mare. Orientativ, concomitent cu irigarea pot fi administrate plantelor:
- Îngrășăminte cu azot – întăresc plantele, stimulează creșterea activă.
La insuficiența de azot, vegetația și creșterea frunzelor, rădăcinilor și tulpinilor încetinesc. Nevoia de azot se manifestă printr-o schimbare a culorii organelor vegetative terestre în galben. Cu o lipsă semnificativă de azot, frunzele devin mai întâi galbene, apoi devin maro.
Un exces de componentă duce la o creștere rapidă a masei vegetative, dar reduce fructificarea.
2. Îngrășămintele cu fosfor – responsabile pentru creșterea sistemului radicular, formarea organelor generative.
Introducerea acestor elemente se face în a 2-a fază a vegetației în timpul fructificării. Lipsa fosforului provoacă o stagnare a creșterii și dezvoltării plantei, căderea florilor și o încetinire a dezvoltării ovarelor. În același timp, frunzele devin mai subțiri, mai mici și mai înguste, îndreptate în sus.
3. Îngrășămintele cu potasiu – îmbunătățesc acumularea de zaharuri în fructe, cresc rezistența culturii la bolile fungice.
Lipsa de potasiu determină o încetinire a creșterii și dezvoltării plantei, apariția de pete maronii pe fructe, uscarea și moartea frunzelor.
Reieșind din cele menționate, majoritatea specialiștilor recomandă ca prima fertirigare a culturii de vinete să se efectueze în faza de 3-5 frunze adevărate conform schemei N20.
În timpul fertigărilor ulterioare, pe lângă azot, în soluția nutritivă se adaugă fosfor și potasiu la o rată de P30, K20.
Totodată, pot fi utilizate și diferite îngrășăminte ce conțin microelemente, conform recomandărilor producătorului.
Utilizarea tehnologiei de irigare prin picurare crește randamentul culturii de vinete cu până la 38%.
V-ar putea plăcea și articolul despre Tăierea vinetelor după recoltare pentru a mări recolta – FOTO.
Comentarii