‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 1 august, 2024
28.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiri2022: O treime din exporturile din Moldova - materie primă agricolă, 13% - carburanţi

2022: O treime din exporturile din Moldova – materie primă agricolă, 13% – carburanţi

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Anul trecut circa o treime din exporturile, de 4,34 miliarde de dolari, din Republica Moldova au reprezentat materie primă agricolă, arată datele Biroului Naţional de Statistică.

Potrivit datelor BNS, în structura exporturilor din anul 2022, poziţia de lider pentru prima dată au ocupat-o produsele petroliere cu o cotă de circa 12,9%, de aproape 37 ori mai mult ca în 2021, notează Mold-street.

Se întâmplă, în condiţiile în care Republica Moldova nu dispune de astfel de resurse şi importă 99,9% din necesarul de produse petroliere.

‹ adv ›

Acest rezultat se datorează în cea mai mare parte reexportului de produse petroliere, în special de motorină în Ucraina, prin Portul Internaţional Giurgiuleşti.

Pe locul doi a coborât exportul de mașini și aparate electrice și părți ale acestora, cu o cotă de 12,2%, care deşi a crescut cu ceva mai mult de un procent faţă de 2021, cota a fost în scădere cu 4,4 puncte procentuale.

De altfel, şi la exportul de mașini și aparate electrice putem menţiona că este vorba de componente importate iniţial în Zonele Economice Libere, de unde după o anumită prelucrare, sunt reexportate.

‹ adv ›

Urmează materia primă agricolă: cerealele și preparate pe bază de cereale cu o cotă de 10,1% şi semințele de oleaginoase – cu 9%. Cea mai mare parte din această materie primă a ajuns pe piaţa statelor UE sau a Turciei.

De notat că, exportul de seminţe de oleaginoase a crescut anul trecut cu peste 52%, chiar dacă recolta a fost afectată grav de secetă.

De pe locul opt pe locul cinci a urcat exportul de ulei vegetal, care a înregistrat o creştere de trei ori şi ceva, ajungând la o cotă de 8,7%. Aici, circa 90% din producţie şi export revin pe seama unul singur grup de companii – Trans-Oil, care a livrat cantităţi mari în state precum India, Iran etc.

‹ adv ›

Pe locul şase a coborât, de pe locul trei, exportul de legume și fructe cu o cotă de 8,3%.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›