‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVIDEO. Panourile fotovoltaice vs Turbinele eoliene - ce luăm în calcul?

VIDEO. Panourile fotovoltaice vs Turbinele eoliene – ce luăm în calcul?

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cererea de energie în agricultură este în continuă creștere, iar unul dintre aspectele cele mai importante în contextul problemelor anului 2022 a fost asigurarea cu resurse energetice.

Consumatorii de energie din sectorul agroalimentar au două opțiuni: să consume energie din rețea sau să producă local energia necesară. 

În cadrul Conferinței AgTech 2023, Victor Gropa, Decanul Facultății de Energetică și Inginerie Electrică, UTM, a vorbit despre două tipuri de surse regenerabile de energie ce pot fi utilizate în agricultură: turbinele eoliene și panourile fotovoltaice.

‹ adv ›

Turbinele eoliene: Republica Moldova are anumite regiuni favorabile pentru energia eoliană, având curenți de aer constanți. Turbinele eoliene pot fi montate pe ax vertical sau orizontal, soluţia cea din urmă fiind mai frecvent utilizată.

„Analiza vitezei vântului prin acces deschis la hărți internaţionale, precum globalwindatlas.info, arată că Republica Moldova are suprafețe cu potențial eolian favorabil pentru utilizarea în scopuri energetice. Comparativ cu România sau Ucraina, vom avea un o viteză medie a vântului pe durata anului cuprinsă între 6 şi 10 metri pe secundă, nu mai mult și doar în anumite zone.”

Costurile totale pentru un sistem eolian se situează în jur de 1500 de dolari per kilowatt instalat. 

Panourile fotovoltaice: Republica Moldova dispune de radiaţie solară potrivită pentru a dezvolta centrale fotovoltaice (globalsolaratlas.info). Sistemele fotovoltaice pot include panouri monocristaline, policristaline și amorfe, care diferă prin eficiență, durată de exploatare și cost. 

“În condițiile climaterice din Republica Moldova 1 kWp de panouri fotovoltaice va produce în mediu 1200 kWh anual. Eficiența maximă a panourilor fotovoltaice se obține la temperatura de aproximativ 20 de grade Celsius. Odată cu creșterea temperaturii, eficiența scade.“

‹ adv ›

Pentru estimarea dimensiunii sistemului fotovoltaic, reieşind din consumul necesar şi coordonatele amplasării sistemului, se propune utilizarea calculatorului greencity.md/calculator-panouri.

Calculatorul de energie fotovoltaică

Componentele unui sistem fotovoltaic includ panourile fotovoltaice, invertorul, structura de prindere și conectarea electrică cu rețeaua publică, astfel încât costurile investiționale pentru instalațiile solare pot constitui circa 1000 de dolari per kilowatt instalat.

Schemă de sprijin guvernamental: Există scheme de sprijin sub formă de tarif fix sau contorizare netă pentru producătorii de energie regenerabilă în Republica Moldova.

‹ adv ›

Astfel, prin schema de sprijin Contorizare Netă toată energia ce va fi produsă de instalaţia fotovoltaică, inclusiv în exces, se va transfera pentru lunile următoare, astfel că producătorul o va putea utiliza ulterior.

Tarifele fixe la energia electrică produsă din surse regenerabile de energie, de către producătorii care vor obține statutul de producător eligibil, au fost aprobate de ANRE la 28 februarie 2023 şi constituie:

Au fost aprobate prețurile plafon la energia electrică produsă din surse regenerabile ce vor fi utilizate pentru organizarea licitaţiilor pentru oferirea statutului de producător eligibil în anul 2023: pentru instalații solare PV – 1,78 lei/kWh (60 MW); pentru instalații eoliene – 1,69 lei/kWh (105 MW). 

Aceste scheme ajută la reducerea perioadei de răscumpărare a investiției în energie regenerabilă și facilitează accesul la energie verde în agricultură. 

Mai multe detalii despre eficiență și costuri aflați din videoul realizat în cadrul conferinței. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›