Vinificatorii din Moldova s-au întrunit în cadrul ediției a șasea a Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole, organizată pe 31 martie curent de Oficiul Național al Viei și Vinului, cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și USAID în calitate de partener strategic de dezvoltare, pentru a discuta provocările și rezultatele „Anului Vitivinicol 2022”.
Ediția din acest an a Conferinței este marcată de jubileul de 10 ani al brandului de țară Vinul Moldovei, conferința a prezentat perspective și evaluări de sustenabilitate pentru anul vitivinicol 2022.
În cadrul evenimentului, vinificatorii s-au referit în special la provocările cu care se confruntă sectorul vitivinicol din Moldova în contextul crizei provocate de războiul din regiune, dar și la noile tendințe mondiale de sustenabilitate în ceea ce privește domeniul vitivinicol și acțiunile necesare de întreprins pentru a crește vizibilitatea Vinului Moldovei pe piața internațională.
Potrivit informației prezentate de ONVV, recolta din anul 2022 a fost generoasă, iar volumul vinului produs a crescut cu 12% față de anul precedent, ajungând la o cantitate totală de 19 milioane de decalitri, inclusiv materie primă pentru distilate.
De asemenea, a crescut cantitatea de struguri procesată cu aproximativ 13%, ajungând la 280 mii tone de struguri, cu o recoltă medie de struguri pentru vin de circa 5,5 tone/struguri, variind între 4,0-14,5 tone/ha.
Totodată, ONVV a constatat că în 2022 exporturile de vin (vin vrac și vin îmbuteliat) au scăzut cu 14% față de anul anterior, ajungând la 10,4 milioane de decalitri, cel mai mic volum înregistrat în ultimii 10 ani.
Valoarea exportului de vin a scăzut cu 9%, ajungând la 2.790 miliarde de lei moldovenești.
Elizaveta Breahnă, director interimar ONVV, a declarat că:
Sergiu Gherciu, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare:
John Riordan, Director Adjunct al misiunii USAID în Republica Moldova:
Notă: Sectorul vitivinicol din țară rămâne a fi primul creator de locuri de muncă în mediul rural, iar numărul agenților economici care activează în acest domeniu și care sunt înscriși în Registrul Vitivinicol a ajuns la 58900. Cifra constituie o creștere cu aproximativ 12% față anul 2021.
Conferința Națională a Filierei Vitivinicole este un eveniment important pentru sectorul vitivinicol și a devenit unul de referință. În acest an brandul de țară Vinul Moldovei aniversează 10 ani de la lansare. Organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului.
Comentarii