‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriScandalul cerealelor. Vladimir Bolea: Reacția Ucrainei e bolnăvicioasă

Scandalul cerealelor. Vladimir Bolea: Reacția Ucrainei e bolnăvicioasă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii, a promis că nu se va răzgândi cu privire la decizia de a interzice temporar importul cerealelor din Ucraina în țară noastră și se va axa pe interesul agricultorilor moldoveni.

Ba mai mult, acesta a anunțat că decizia va fi adoptată fie la ședința Comisiei Situații Excepționale, fie la Guvern, astfel încât să fie în vigoare cât de curând posibil.

În ceea ce ține de reacția Ucrainei, ministrul a apreciat ca fiind una „bolnăvicioasă”, pe fundalul situației pe care o au în contextul războiului. Declarațiile au fost făcute de oficial în cadrul unei emisiuni TV, transmite Realitatea.md.

‹ adv ›

Bolea a explicat că importul cerealelor din Ucraina în Republica Moldova a fost benefic pentru o anumită categorie de cetățeni. Având în vedere prețurile pentru semințe, motorină, îngrășăminte și altele, prețurile la alimente, cum ar fi pâinea, laptele, brânza, carnea etc. care ar fi fost cu mult mai mari.

„Noi suntem o țară net exportatoare de cereale, nu importatoare. Ponderea este nesemnificativă, dar asta nu înseamnă că consecințele nu sunt grave pentru agricultori. Circa 30 la sută din exporturi sunt realizată în România. În plan european, agricultorii ucraineni au salvat, de la majorarea excesivă a prețurilor, 500 de milioane de cetățeni, altfel prețurile ar fi fost de 3-4 ori mai mari. Vorbesc despre consecințe pozitive pentru cetățeni și negative pentru agricultori, care nu pot plăti dobânzile, au credite și nu au cum să-și planifice afacerile… Noi, ca și stat, trebuie să gândim un alt mecanism”.

Potrivit ministrului, după ce UE a luat decizia să introducă interdicție în țările vecine cu Republica Moldova, s-a decis ca și Moldova să se alinieze.

„Dintr-un milion de tone de grâu, 330 de mii de tone sunt folosite la producerea pâinii și alte produse de panificație, alte 150 de mii pentru creșterea animalelor, restul însă este pentru export. Noi nu avem dezvoltată zootehnia, ca să nu depindem de exporturi. Astfel am luat această decizie. Va intra în vigoare fie după ședința CSE, fie după cea de la Guvern. Vom vedea cum va fi mai rapid”.

Cât despre reacția Ucrainei, Vladimir Bolea a declarat că, nimeni nu este fericit pentru introducerea unei asemenea interdicții, pentru că avem o relație foarte bună cu această țară.

„Republica Moldova va susține necondiționat Ucraina. Dincolo de orice, acești oameni duc o luptă pentru viață. Reacția este bolnăvicioasă în urma a ceea ce trăiesc acum, acolo. Ucrainenii vând cu orice preț ca să poată încasa măcar ceva. Agricultorii noștri au alte calcule, ca să se poată dezvolta. Foarte des avem întâlniri și agriculturii cer multe interdicții, ca să se poată dezvolta”.

‹ adv ›

Amintim că, fermierii moldoveni au anunțat despre intenția de a ieși la proteste în cazul în care autoritățile nu vor interzice importurile de grâu, porumb, semințe de floarea-soarelui și rapiță din Ucraina.

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

  1. Ucraina este o țară cu oameni mândri și coloana vertebrală,
    o să treacă și peste interzicerea
    importului de cereale.
    Dar noi cu ce ne alegem , cu încă o ticăloșenie față de ucraineni ?
    SLAVA UCRAINEI !!!
    SLAVA EROILOR !!!

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›