Republica Moldova are un potențial major de creștere a exporturilor de fructe pe piața statelor Uniunii Europene, se arată într-o analiză German Economic Team, notează Mold-street.
Astfel, pe primul loc se află strugurii, exportul cărora în 2021 a constituit circa 58.000 de tone, în timp ce importurile totale pe piața UE s-au ridicat la 1,44 milioane tone.
Pe locul doi și trei urmează cireșele și caisele, a căror cantitate exportată este în creștere, dar care au o cotă nesemnificativă.
Pe locurile patru şi cinci se află prunele uscate și prunele în stare proaspătă.
În consecinţă, ei recomandă diversificarea suplimentară a piețelor de export pentru aceste produse agroalimentare.
În top 10 produse agroalimentare pe bază de fructe din Moldova cu potenţial major de creştere a exporturilor pe piaţa UE, German Economic Team a mai inclus zmeura şi murele în stare proaspătă, piersicile proaspete, inclusiv nectarinele şi căpșunele proaspete.
O altă categorie de produse ar fi dulciurile, jeleurile, marmeladele și pastele de fructe.
Potrivit economiştilor germani, utilizarea deplină a potențialului de export al Republicii Moldova ar însemna doar o mică parte în importurile şi comerțul UE.
Menționăm că, anul trecut, exporturile de mărfuri din Republica Moldova, destinate țărilor Uniunii Europene (UE–27), au totalizat 2,54 miliarde de dolari (cu 32,3% mai mult comparativ cu anul 2021), deținând o pondere de 58,6% în total exporturi.
Comentarii