‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePlantarea zmeurului cu spalier - sfaturi practice

Plantarea zmeurului cu spalier – sfaturi practice

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Zmeurul este o cultură mai puțin pretențioasă, fiind cu succes cultivat în majoritatea zonelor. Totuși, atunci când vorbim de o plantație comercială, nu putem neglija cerințele specifice speciei, în condițiile în care ne dorim să obținem profitul planificat și să evităm la maxim posibil riscurile asociate creșterii culturii.

La înființarea unei plantații de zmeur pe sistem de susținere, trebuie să luăm în calcul:

Alegerea corectă a terenului

Zmeurul preferă: teren însorit, cu circulația bună a aerului, protejat de vânturi puternice, de temperaturi scăzute pe timpul iernii (temperaturi medii lunare cca 10 °C), pantă de până la 10%, soluri argilo-nisipoase (sau nisipoase cu irigare obligatorie), bine drenate, bogate în humus (peste 2,5 %), cu o bună capacitate de reținere a apei, PН 5,5–6,5.

‹ adv ›

Pretabilă pentru plantare e partea nord-estică și nord-vestică a versantului.

Se recomandă a fi cultivat după: cereale graminee, rapiță, varză timpurie etc.

Zmeurul NU se plantează pe: terenurile unde au fost defrișate în ultimii 3-5 ani speciile zmeur, mur, terenuri cu livezi recent defrișate, sole unde a fost cultivat recent căpșunul, cartoful, tomatele, ardeiul şi alte culturi din familia solanaceelor; tutunul, floarea-soarelui, leguminoase transmițătoare de virusuri.

‹ adv ›

Pregătirea terenului pentru plantarea zmeurului

Se înlătură din timp obligatoriu resturile de la cultura precendentă, se fertilizează solul în funcție de rezultatele cartării solului (în general, se recomandă 30-40 t/ha îngrășăminte organice descompuse, P 60-90, K 90-120, însă acestea diferă în funcție de situația din câmp).

Se afânează solul la adâncimea de 35-40 cm, se mărunțește, se nivelează cu cultivatorul. Pe terenurile slab drenate unii producători optează pentru formarea unor crestături, similare biloanelor.

Câmpul destinat plantării zmeurului se împarte în parcele, de obicei de: 100 m -150 m x 100 m – 200 m (1-3 ha), adaptate instalării spalierului şi sistemului de irigare.

‹ adv ›

Distanța dintre rânduri la zmeur depinde de tehnologia aleasă. De cele mai multe ori, se optează pentru 2,5 -3 m în plantații comerciale, 1,6-2 m în plantații de familie.

Între planturi pe rând distanța medie variază de la 0,3 la 0,5 m sau în funcție de tehnologie, particularitățile soiului.

Rândurile se orientează pe direcția N-S, astfel nu vor fi probleme cu aerisirea și asigurarea luminii suficiente.

Alegerea soiului potrivit de zmeur

Anual, pe piață devine disponibilă o varietate mare de soiuri noi, în funcție de tendințele consumatorilor și schimbărilor pentru care este necesară adaptarea.

În general, se recomandă a planta a câte 2-3 soiuri astfel încât să existe o flexibilitate mai mare la recoltare, polenizare reciprocă, iar acestea se aleg în funcție de:

zona pedo-climatică a plantației – structura, textura şi
expoziția terenului; sursa de apă; piața de desfacere, perioada dorită de recoltare; experiența pe care o aveți în cultivarea zmeurului, tipul de furctificare.

V-ar putea fi interesant și articolul Przehyba – soiul de zmeur cu cea mai timpurie coacere.

Sunt bine cunoscute două tipuri de soiuri de zmeur:

Soiuri de zmeur sezoniere (popular neremontante) – produc fructe numai pe lăstari de doi ani care apar din mugurii axilari (muguri care se dezvoltă în axilele frunzelor) pe întreaga lungime a lăstarilor de doi ani.

După fructificare, lăstarii se usucă și trebuie îndepărtați pentru a face loc lăstarilor noi, provenind din mugurii de pe sistemul
de rădăcină sau de la baza plantei.

Soiuri remontante de zmeur – produc fructe pe părțile terminale superioare ale lăstarilor în primul an de creștere (mugurii se formează în partea superioară a lăstarului (se situează în intervalul 1/3 – 1/2 din înălțimea totală).

Acestea produc, de asemenea, fructe în partea de jos a aceluia-și lăstar în al doilea an.

Detalii despre Ce este zmeurul remontant. Cele mai populare soiuri.

Plantarea zmeurului

Zmeurul se plantează primăvara – când pericolul înghețului a trecut, până la intrarea în vegetație, sau toamna – de la ieșirea din vegetație până la venirea înghețului.

Drajonii buni de plantat trebuie să aibă grosime la baza tulpinii nu mai mică de 10 mm şi sistem radicular cu lungimea peste 15-20 cm.

Pentru plantare se utilizează material de plantare proaspăt sau material de plantare cu rădăcina goală:

Recomandări înainte de plantare: rădăcina goală se umectează timp de 1-2 ore pentru a o rehidrata, se mocirlește.

Drajonii de zmeur se plantează cu 2-3 cm mai jos față de nivelul la care s-au dezvoltat în drajonieră.

După plantare, se asigură 5-6 l de apă la fiecare plantă, sau prin aspersiune cu norma 250-300 m3/ha. După plantare zmeurul se mușuroiește, solul se afânează.

Instalarea spalierului la zmeur

Stâlpii spalierului pot fi confecționați din beton armat, lemn sau plastic. Stâlpii din beton pot fi de tip SV-4 sau SV-2 de 2,4 m lungime. Stâlpii din capetele rândurilor se numesc fruntași, iar ceilalți mijlocași.

Stâlpii fruntași se introduc în sol la o adâncime de 50-60 cm, în poziție oblică, cu vârful în afară, formând cu suprafața solului un unghi exterior de 55-65.

Stâlpii fruntași se ancorează cu ajutorul a 2 sârme galvanizate cu diametrul de 5 mm. În pământ, la adâncimea de 80 cm și la distanța de 1,0-1,2 m de la baza stâlpului, se introduce un pietroi mare sau o dală din beton (40 cmx15 cmx15 cm), legate cu sârmă de 8-10 mm, care iese la suprafața solului sub forma unor ochiuri, de care se prind cele 2 sârme de ancorare.

De asemenea, stâlpii fruntași pot fi plantați și în poziție verticală, cu contraforță.

Restul stâlpilor se introduc în sol la adâncimea de 70 cm, în poziție verticală, la distanțe de 8 m-10 m. Prima sârmă
se fixează pe stâlpi la 50 cm de la nivelul solului, iar celelalte 2 – 3 sârme la câte 50-60 cm una de alta.

Spalierul se instalează, de obicei, în al doilea an după plantare.
În cazul folosirii stâlpilor din lemn se recomandă salcâmul sau stejarul cu grosimea la bază de 12 cm -18 cm. Stâlpii trebuie decojiți și tratați contra putrezirii pe o lungime de 80 cm.

Zmeurul poate fi condus pe:

Spalier simplu cu câteva rânduri de sârme – distanța dintre stâlpi de 8 -10 m, zmeurul se plantează la distanțe de 2 – 2,5 m între rânduri şi 40 – 50 cm între plante pe rând.

Plantele se răresc anual, pe fiecare metru liniar al rândului se lasă 6-8 tulpini și 6-8 drajoni noi răsăriți care vor fructifica anul viitor.

Palisarea tulpinilor se face pe 2-4 rânduri de sârmă la distanța de 50 – 60 cm una de cealaltă şi față de sol.

Spalier simplu cu câteva rânduri de sârme duble – stâlpii se instalează pe centrul benzii la intervale de 10 m. Pe stâlpi, la înălțimea de 0,5 m, 1,0 m şi 1,5 m, se întind trei rânduri de sârme duble, fixate la distanțe de 50 – 60 cm între ele.

Distanțierele (T-urile) pot fi confecționate din lemn (3*5 cm), corniere metalice sau alte materiale.

Două rânduri oblice sub formă de „V” – doi stâlpi se instalează la fiecare 8-9 metri de rând. Unghiul dintre
cei doi stâlpi de ancorare este de 20 ° până la 30 °
, ceea ce formează un sistem în formă de „V”.

Lățimea gardului viu la sol este menținută între 45-60 cm. Două niveluri de sârme duble (pot fi înlocuite cu șnur de nylon sau sfoară de balotare) parcurg lungimea rândului, atașate la stâlpii de ancorare la 75 cm și 135 cm deasupra solului.

Lățimea dintre cele două fire este de aproximativ 75 cm la înălțimea de 75 cm și aproximativ 90 cm la înălțimea de 1,35
metri. Lăstarii fructiferi sunt legați de sârme și formează un rând dublu de fructificare, iar lăstarii anuali sunt lăsați să crească în centrul rândului.

Zmeur condus pe două rânduri pe spalier cu brațe rotative (RCA) – oferă un grad mai mare de control asupra poziționării tulpinilor. Spalierul RCA este format dintr-o tijă de fier pătrată (4 cm x 4 cm) adâncită la cel puțin 50 cm în sol, lăsând 40 cm deasupra solului.

În partea de sus a stâlpului, două plăci metalice de fier sunt boltite cu piulițe de aripi. Între cele două plăci se introduc
două brațe încrucișate și bazele lor sunt fixate cu un știft. Pot fi făcute găuri suplimentare prin plăci, după caz.

Un alt ac este introdus prin plăci și brațe. Firele de pe brațele rotative lungi și scurte sprijină tulpinile fructifere și, respectiv, lăstarii vegetativi.

Spalierul RCA permite schimbarea poziției tulpinilor în diferite momente ale ciclului de creștere a plantelor prin mișcarea brațelor și a firelor de spalier. Acest lucru reduce sau
previne daunele provocate de arsurile solare pe fructe, facilitează recoltarea și reduce vătămările tulpinilor din timpul iernii.

Spalierul RCA funcționează eficient atât în sisteme de producție în câmp deschis, cât și în spații protejate. Dintre dezavantaje pot fi menționate costurile mari pentru procurare și necesitatea forței de muncă calificate pentru întreținere.

Vezi și Tăierile la zmeur și mur primăvara – sfaturi.

Bibliografie: Cultivarea zmeurului cu sistem de susținere (USAID). Autor: Valerian Balan.

Acest articol a fost elaborat cu suportul financiar al Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD) în cadrul proiectelor implementate de către Unitatea Consolidată pentru implementarea Programelor IFAD.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›