Munca asiduă, dăruirea, perseverența și eforturile continue pe care le depun vinificatorii din țară pentru a dezvolta sectorul vitivinicol și pentru a-l promova peste hotarele țării au fost susținute cu distincții și medalii! Agrobiznes a fost partener media al evenimentului.
În cadrul festivalului „DeVin&DeGust”, vinificatorii și producătorii din țară au fost apreciați cu diplome pentru munca depusă în dezvoltarea acestei industrii, iar consumatori și toți cei interesați de domeniul vitivinicol au cunoscut savoarea produsului mândriei naționale, descoperind vinurile cu însemne de calitate din regiunile cu Indicație Geografică Protejată.
Elizevata Breahnă, director interimar ONVV:
Sergiu Gherciu, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare:
Laura Hruby, Charge d’Affaires, Ambasada SUA în Moldova:
În cadrul evenimentului, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare împreună cu cei ai Oficiului Național al Viei și Vinului au înmânat premii pentru performanțe în sector și pentru producerea vinurilor cu Indicație Geografică Protejată (IGP) vinificatorilor și vinăriilor implicate în dezvoltarea și promovarea sectorului, dar și a vinului cu însemne de calitate.
Vinăriei „Cricova” i-a fost oferită diplomă de recunoștință „Vinul Moldovei. O Legendă Vie” pentru cea mai bună vinărie din regiunea IGP „Codru”.
Pentru zona cu Indicație Geografică Protejată „Valul lui Traian”, cea mai bună vinărie a fost desemnată „Fautor”. Iar Vinăria „Purcari” a fost apreciată ca cea mai bună vinărie din regiunea cu IGP „Ștefan Vodă”.
În cadrul evenimentului au fost oferite și diplome de recunoștință pentru performanță în dezvoltarea și extinderea piețelor de desfacere a vinurilor cu Indicație Geografică Protejată „Codru” – vinăriei „DOINA VIN SRL”.
Pentru performanțe remarcabile a vinurilor cu Indicație Geografică Protejată „Ștefan Vodă”, diplomă de recunoștință i-a fost oferită vinăriei „Sălcuța”, iar „Gitana Winery” a fost apreciată cu diplomă de recunoștință pentru performanță și extinderea pieței de desfacere a vinurilor cu IGP „Valul lui Traian”.
De asemenea, pentru a susține dezvoltarea domeniului vitivinicol, vinăriei „Domeniu la Prut SRL” i-a fost înmânată diploma de încurajare pentru producerea primelor vinuri cu Indicație Geografică Protejată „Codru”.
De aceeași mențiune s-a învrednicit și vinăria „Suvorov Winery SRL”, pentru producerea vinurilor din IGP „Ștefan Vodă”, iar vinăria „Domeniile Cuza” a fost susținută cu diplomă de recunoștință pentru producerea primelor vinuri cu IGP „Valul lui Traian”.
Un accent deosebit a fost pus și pe aportul la dezvoltarea Indicațiilor Geografice Protejate a produselor vitivinicole în Republica Moldova. La această categorie, diplome de recunoștință au fost oferite vinificatorilor și amicilor Vinului Moldovei Leonora Obadă și Viorel Golovatiuc.
Specificul vinurilor cu IGP, la „DeVin&DeGust”
În prima zi a festivalului, la eveniment au participat peste 28 de vinării, care produc vinuri cu IGP din cele 3 regiuni delimitate ale Moldovei: „Codru”, „Ștefan Vodă” și „Valul lui Traian”.
Vizitatorii au avut posibilitatea să cunoască istoriile specifice zonelor, dar și poveștile oamenilor care produc vinuri cu IGP din cele trei regiuni.
Cei curioși au participat la tradiționala Școala Vinului, care s-a desfășurat cu un program plin de activități, inclusiv masterclass-uri și degustări ghidate ținute de somelieri și degustători certificați.
La fel, oaspeții au cunoscut și regulile de degustarea și de evaluarea corectă a unui vin, dar și asocierea cu bucate specifice gastronomiei locale.
Festivalul a continuat cu un program artistic, unde au participat cântăreața Silvia Zagoreanu, Ansamblului de Lăutari „Plăieșii”, a ansamblului de lăutari din orașul Ungheni”, dar și Ansamblul „Alină-te dor” din Dănceni. Prima zi a evenimentului s-a încheit cu un concert susținut de Tania Cerga Andrei Glavan, Pasha Parfeni și DJ Marcus Lawyer.
În cea de-a doua zi a festivalului, în data de 4 iunie, oaspeții au avut parte de un program la fel de intens. De la deschidere, de la ora 12:00, timp de aproape 2 ore, pe scenă a evoluat ansamblul „Datina Nouă” din Ruseștii noi.
Iar de la 14:30 și 16:15, oaspeții s-au bucurat de muzica Ansamblului „Haiducii” din Anenii Noi și respectiv, colectivului artistic din Ștefan Vodă. Amicii vinului au avut ocazia să meargă la Școala Vinului, care a ținut 2 degustări comparative ale celor 3 zone IGP la orele 13:45 și 15:30. Iar seara s-a încheiat cu un program artistic cu participarea X.O.Band și Ethno Republic.
Festivalul „DeVin&DeGust” este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Asociațiile Producătorilor de Vinuri cu IGP „CODRU”, „ȘTEFAN VODĂ” și „VALUL LUI TRAIAN”, alături de partenerul strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.
Comentarii