Pentru sporirea productivității și obținerii veniturilor suplimentare în rândul femeilor fermieri, UCIP IFAD, în cadrul Proiectului de Reziliență Rurală (IFAD VII), a oferit suport la crearea centrelor de procesare a produselor agricole la scară mică, sporirea serviciilor agricole în zonele rurale și alte facilități, care vor aduce o valoare adăugată, în cadrul grupurilor de femei.
Adela Creciun din satul Gordinești, raionul Edineț, de mai bine de 5 ani, are înființată o plantație de levănțică, în care a investit banii pe care i-a adunat, împreună cu soțul său, muncind peste hotare.
Tânăra povestește că dorința și ideea de afaceri o aveau cu mult timp în urmă, dar au putut-o realiza doar după ce au muncit în Franța, iar când au revenit acasă, câmpurile din locurile natale au prins culoare.
Fiind membri ai Grupului de Acțiune Locală (GAL) „Vasile Stroescu”, au avut posibilitatea să interacționeze cu alți producători de levănțică din regiune, dar și să beneficieze de mai multe proiecte, datorită cărora au reușit să procure utilaje și tehnica necesară.
Tânăra a menționat că, datorită implicării și activităților din cadrul GAL, în anul 2021, au reușit să procure o combină pentru recoltarea levănțicii, ceea ce le-a ușurat destul de mult munca, cu atât mai mult cu cât este destul de complicat să găsești brațe de muncă.
Membrii grupului de femei SRL „Lavis-Bravo” au beneficiat de suport și asistență din partea UCIP IFAD la:
- formarea/consolidarea grupului pentru accesarea grantului pornind de la informarea privind măsurile de sprijin în cadrul Proiectului de Reziliență Rurală (IFAD VII);
- înregistrarea grupului de femei;
- identificarea investiției pentru finanțare din grant;
- identificarea tehnologiilor, echipamentelor și materialelor necesare;
- pregătirea cererii de finanțare și a documentelor necesare;
- elaborarea planului de afaceri;
- precum și alte activități de sprijin necesar pentru participare la finanțare.
Adela Creciun ne-a spus că plantațiile membrelor grupului SRL „Lavis-Bravo” sunt amplasate și în satele vecine, cu o distanță de 8-10 km, respectiv aveau nevoie de o remorcă proprie pentru a putea transporta plantele.
Cea mai mare problemă cu care se confruntă la moment este faptul că, încă nu au identificat un cumpărător stabil, care să fie gata să achiziționeze uleiul de levănțică, iar dificultățile din ultimii ani, pandemia, războiul, au complicat și mai mult situația.
Cel mai complicat în procesul de cooperare a fost să depășească frica că nu vor reuși, dar și să aibă încredere în ceilalți membri. Femeia a mărturisit că i-a fost complicat să accepte funcția de administratoare a unui grup de femei.
Adela Creciun a recunoscut că visează să poată să-și deschidă și un magazin propriu unde să vândă o gamă mai mare de produse din levănțică, poate chiar să se extindă și cu alte plante medicinale și aromatice și, nu în ultimul rând, să exporte uleiul pe care îl produc în cadrul grupului de antreprenoare.
Proiectul de Reziliență Rurală (IFAD VII) a acordat suport financiar grupului de femei SRL „Lavis-Bravo”, valoarea maximă a grantului fiind de circa 8.000 USD (max. 85% din valoarea bunurilor eligibile pentru grant), iar grupul a contribuit cu cel puțin 15%.
Comentarii