‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleOportunități de finanțare UCIP IFAD destinate fermierilor, prezentate în cadrul unei sesiuni de informare

Oportunități de finanțare UCIP IFAD destinate fermierilor, prezentate în cadrul unei sesiuni de informare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Fermierii pot obține finanțare sub formă de credite, credite cu porțiune de grant și granturi, pentru a face față schimbărilor climatice, în cadrul proiectelor de sprijin implementate de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD.

Mai multe detalii despre oportunitățile disponibile au fost prezentate fermierilor pe data de 27 iulie 2023, în cadrul unei sesiuni informative.

În cadrul sesiunii au fost prezentate detaliat proiectele de sprijin implementate de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD.

„Este foarte anevoios să faci agricultură atunci când ești absolut dependent de condițiile climatice. Din păcate, în ultimii ani s-au intensificat secetele. Pentru prima dată, în anul 2022, potrivit unui studiu FAO, 14% din teritoriul nordului țării au fost afectate de secetă. Astfel, este necesară schimbarea strategiei de lucru, iar MAIA are un amplu proiect de dezvoltare a sistemelor de irigare. Aici, vorbim de sisteme de irigare centralizate din râul Prut și Nistru. În plus, în parteneriat cu UCIP IFAD, Agenția Franceză pentru Dezvoltare elaborăm un proiect pentru finanțarea irigării la scară mică”, a menționat în cadrul deschiderii evenimentului Vladimir Bolea.

‹ adv ›

Iurie Ușurelu, director al Unității Consolidate pentru Implementarea Programelor Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă a specificat în cadrul sesiunii programele UCIP IFAD disponibile fermierilor:

„Avem o bună componentă ce ține de irigarea la scară mică, în special irigarea direcționată pentru fermierii micro și mici, dar și întreprinderile medii. Pentru fermierii care nu au acces la irigare vorbim de oferirea suportului în scopul atenuării impactului condițiilor climatice, inclusiv agricultura conservativă. În acest context, UCIP IFAD oferă asistență direcționată tehnologică, dar și suport financiar. Pe segmentul de procesare a producției agricole venim cu o componentă destul de importantă, iarăși pe partea de asistență, cât și finanțare”, a menționat Iurie Ușurelu.

Ecaterina Mihalcean, inginer în irigare pentru dezvoltarea proiectelor de Infrastructură, a relatat despre măsurile de suport disponibile pentru proiectele de infrastructură de irigare:

Tipurile de infrastructură eligibilă sunt:

‹ adv ›
  • Sisteme de irigare la scară mică conectate la Sistemele Centrale de Irigare existente-stație de pompare, conductă de aducțiune la terenurile beneficiarilor, bazin de acumulare a apei pentru irigare (la necesitate) precum și stație de pompare din bazinul de acumulare a apei pentru irigare
  • Sisteme de irigare la scară mică cu sursa de apă existente în comunitate-stație de pompare, conductă de aducțiune către terenurile beneficiarilor, bazin de acumulare a apei pentru irigare și stație de pompare din bazinul de acumulare a apei;
  • Construcția/reabilitarea lacurilor/iazurilor de acumulare a apei.

Criteriile de eligibilitate pentru micii fermieri sunt următoarele:

  • Numărul minim de beneficiari per cerere de finanțare trebuie să fie de cel puțin 5 mici fermieri.
  • Toți micii fermieri membri ai grupului client, trebuie sa fie înregistrați și să desfășoare activitate agricolă de producție și/sau prelucrare, desfășurată în apropierea proiectului de infrastructura, timp de cel puțin 1 an;
  • Fiecare membru al grupului client trebuie să prelucreze în total până la 10 ha (în proprietate și închiriat);
  • Activitatea trebuie confirmată de cel puțin 4 membri ai grupului client prin prezentarea raportului financiar pentru ultimul an fiscal, conform legislației. Restul membrilor grupului client trebuie să prezinte o confirmare din partea Autorității Publice Locale cu privire la activitatea acestora;
  • Toți membrii grupului client sunt de acord să participe cu cofinanțare, din surse proprii, în numerar, în valoarea stabilită de Proiect;
  • Terenul pe care va fi construit proiectul de infrastructură trebuie să fie la balanța Autorității Publice Locale;
  • Fondatorii entităților Grupului client trebuie să fie diferiți (nu aceeași persoană). În cazurile în care fondatorul unei entități a grupului client este și administrator în oricare dintre alte entități a grupului client, acest lucru va fi considerat ca 1 membru al grupului client.
  • Autoritatea Publică Locală sau/și Agenția Apele Moldovei trebuie să fie pregătite să mențină în funcțiune și să întrețină proiectul de infrastructură după construcția acestuia și să fie înregistrate la balanța acesteia.

În cadrul Proiectelor IFAD sunt disponibile și alte oportunități de finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii, cum ar fi:

În cadrul evenimentului, fermierii au oferit întrebări și oferit feedback privind dificultățile pe care le-ar putea întâmpina la accesarea suportului.

‹ adv ›

Mai multe detalii despre finanțarea proiectelor în cadrul Programelor IFAD găsiți vizualizând video-ul, accesând linkurile atașate sau la numărul de telefon +373 22 223 075.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›