‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 iulie, 2024
18.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermierii anunță proteste pentru ziua de mâine

Fermierii anunță proteste pentru ziua de mâine

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Asociația Forța Fermierilor a anunțat despre inițierea protestelor începând cu ziua de mâine, 30 august, ora 11:00, în fața Ministerului Agriculturii și Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură.

Potrivit asociației, protestul este consecința „ultimului abuz din partea AIPA”, care a cerut prezentarea pentru depunerea dosarelor la compensații și motorină a unor documente suplimentare în număr impunător, care nu sunt prevăzute de Regulamentele privind acordare a ajutorului agricultorilor, afectați de multiple crize.

„Prezentarea acestor documente ar fi foarte dificilă pentru agricultori, mai ales în situația când sunt în toi lucrările agricole”, menționează asociația.

‹ adv ›

Pe de altă parte, Ministerul Agriculturii precizează că prezentarea dovezii deținerii în proprietate/folosință sau posesie a terenurilor, prin acte relevante și veridice este determinată de necesitatea excluderii riscului de prejudiciere a bugetului statului și de acordare dublă a subvenției, inclusiv proprietarilor și gestionarilor de subvenții a terenurilor agricole.

Totodată, la implementarea acestei obligativități s-au luat în considerare practicile Uniunii Europene, care la fel conțin aceste prevederi, fiind o soluție eficientă pentru diminuarea neregulilor în distribuirea subvențiilor.

Asociația mai menționează că MAIA și AIPA ar aplica duble standarde.

Recent, a fost aprobat un Regulament privind restituirea accizelor producătorilor agricoli, care la fel prevede ca solicitanții trebuie să dețină în proprietate sau folosință terenuri agricole, pentru care se alocă subvenții. Legalitatea deținerii acestor terenuri a fost verificată în baza certificatului, eliberat de primăria, fără indicarea numerelor cadastrale”.

‹ adv ›

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›