‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleNematozii, dăunători ce provoacă ofilirea plantelor, formarea galelor pe rădăcini

Nematozii, dăunători ce provoacă ofilirea plantelor, formarea galelor pe rădăcini

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Nematozii includ un număr mare de specii, care pot fi atât utile în controlul unor dăunători, cât și dăunători importanți ai plantelor. Ca urmare a activității speciilor dăunătoare de nematozi (atât în ​​teren deschis, cât și în spații protejate), plantele sunt grav afectate.

Cei mai des întâlniți nematozi dăunători sunt cei din genul Meloidogyne spp. – nematozi galicoli ai rădăcinilor (Meloidogyne hapla, M. arenariaM. incognita). Alți nematozi-dăunători importanți sunt Nematodul rădăcinilor (Pratylenchus penetrans), Nematodul tulpinilor şi tuberculilor de cartof (Ditylenchus destructor), Nematodul auriu și cel palid al cartofului (Globodera rostochiensisGlobodera pallida).

De obicei, plantele atacate de nematozi au germinație redusă, creșterea și dezvoltarea încetinește, se formează deformări multiple, înflorirea și fructificarea sunt foarte slăbite, rezistența la majoritatea bolilor scade, multe dintre plantele tinere pur și simplu nu supraviețuiesc.

‹ adv ›

Printre simptomele caracteristici ale prezenței nematozilor se mai numără:

  • ofilirea plantelor – partea de la suprafaţa solului este ofilită, rămasă în creștere și în proces de uscare treptată a frunzelor, apoi a plantei întregi;
  • prezența rănilor – la smulgerea plantei din sol se observă rosături și rupturi de cuticulă pe rădăcini, pete maronii-roșiatice, sau negre. Rănile necrotice sunt dificil de a le deosebi de simptomele unor agenţi patogeni;
  • înmuiere – în tot cortexul rădăcinilor infectate se formează ţesut mort;
  • ramificarea excesivă a rădăcinii principale și apariţia unui număr mare de radicele denumită „bărboşire”;
  • formarea galelor – număr mare de gale ovale sau rotunde mici și mari de 10-12 mm în diametru care seamănă cu mărgelele.

Important! Plantele atacate de nematozi, din cauza rănilor, sunt mai susceptibile la boli. Nematozii sunt purtători de organisme fitopatogene, facilitând pătrunderea lor în țesuturile plantelor prin deteriorarea rezultată.

Printre bolile legumelor ce pot fi transmise de nematozi se numără fuzarioza, verticilioza, virusuri cum ar fi boala petelor de bronz la tomate și altele.

‹ adv ›

Nematozii pot fi întâlniți pe rădăcini ca ectoparaziți sau pătrund în interiorul plantei prin organele sistemului radicular – endoparaziți ai frunzelor și tulpinilor.
În acest sens, nematozii sunt împărțiți în trei categorii:

  • Nematozi ai rădăcinilor sunt denumiți astfel, deoarece parazitează sistemul radicular al plantelor, formând pe acesta gale de diferite dimensiuni și forme, împiedicând alimentația normală și absorbția apei, în urma căreia plantele se ofilesc și mor.
  • Nematozi ai tulpinilor – de exemplu nematodul parazit de tulpină (Ditylenchus dipsaci) sunt deosebit de dăunători culturilor de legume și florilor. În procesul de hrănire, eliberează în mod activ toxine, afectând vasele plantei și afectează grav tulpinile, frunzele, mugurii și florile.

Le puteți observa prezența prin crăparea și deformarea tulpinii, îngroșări în formă de fus, încrețituri și pete întunecate ale frunzelor. Preferatele acestora sunt florile, cum ar fi zambilele, begoniile, narcisul, garoafele, lalelele, dar și ceapa, usturoiul, roșiile, castraveții, pătrunjelul.

  • Nematozi ai frunzelor sunt endoparaziți cu mișcare rapidă. Activitatea lor este recunoscută prin apariția petelor galben pal, subțierea, înroșirea, uscarea și moartea frunzelor. Atacă o varietate mare de plante decorative, căpșunul (de ex. nematodul căpșunului Aphelenchoides fragariae), crizantemele.

În acest articol prezentăm mai multe recomandări privind controlul nematozilor galicoli ai rădăcinilor și recomandări generale pentru controlul nematozilor.

‹ adv ›

Combaterea nematozilor – cum poate fi realizată eficient

Nematozii se hrănesc și se reproduc extrem de activ, creând colonii întregi. Și particularitățile dezvoltării lor biologice (mai multe forme intermediare cu caracteristici foarte diferite) duc la faptul, că pesticidele convenționale pot să nu aibă efectul scontat.

Nematozii pot fi transferați de la un câmp la altul prin intermediul materialului săditor, echipamentelor sau solului. Motiv din care, este recomandat să curățați și dezinfectați echipamentele după realizarea lucrărilor, să optați pentru material săditor liber de nematozi și să evitați mutarea solului dintr-un loc în altul al grădinii.

Printre măsurile preventive de control al nematozilor se numără:

  • Optați pentru soiuri și hibrizi care sunt toleranți/rezistenți la atacul nematozilor.
  • Selectați material săditor/de plantat sănătos.
  • Dezinfectați bulbii și rizomii la temperaturi înalte, înainte de plantare, timp de 15 minute, la aproximativ 45-50°C sau 3-5 minute la 55-60°C.
  • Îngrijiți regulat plantele – plivitul și rărirea sunt recomandate.
  • Dacă se detectează infecția în timpul sezonului de vegetație – înlăturați la timp plantele afectate și slăbite.
  • După recoltare, îndepărtați toate resturile de plante de pe teren, inclusiv rădăcinile – pentru a evita asigurarea hrănii nematozilor.
  • Evitați trifoiul, leguminoasele drept culturi premergătoare pe terenurile infestate cu nematozi galicoli de rădăcină. Cerealele, pentru acestea, sunt o bună cultură premergătoare.

Fertilizarea și irigarea solului infestat cu nematozi

Nematozii preferă soluri ușoare, cu un conținut scăzut de materie organică, cu o erbicidare intensă și temperaturi ridicate ale solului.

Puteți adăuga diverse amendamente organice în sol pentru a reduce efectul nematozilor asupra plantelor de cultură. Aceste amendamente – care includ turbă, gunoi de grajd și composturi – sunt utile pentru creșterea capacității solului de a reține apă și nutrienți, în special în cazul solurilor nisipoase.

Deoarece nematozii deteriorează mai ușor plantele care sunt stresate din cauza lipsei de apă, creșterea capacității solului de a reține apă poate atenua efectele daunelor cauzate de nematozi.

De asemenea, o irigare mai frecventă poate ajuta la reducerea daunelor cauzate de nematozi. În ambele cazuri, veți avea tot atât de mulți nematozi în sol, dar aceștia vor provoca mai puține daune.

Plante ce reduc numărul nematozilor din sol

Pentru terenurile noi, solicitați ca parcelele să fie inspectate pentru depistarea nematozilor galicoli ai rădăcinilor cel târziu în anul precedent sau verificați dacă plantele potențiale gazde, cum ar fi cruciferele și plantele compozite (Asteraceae), prezintă umflături specifice ale rădăcinilor.

Dacă sunt prea mulți nematozi, reduceți numărul acestora prin cultivarea cerealelor, prin lăsarea terenului în repaus vegetativ sau prin fertilizarea cu îngrășăminte verzi cu specii de graminee, cum ar fi iarba de Sudan/sorg (Sorghum sudanense) sau ovăzul brazilian (Avena strigosa).

Pentru a crește fertilitatea și a distruge parțial nematozii, suprafața eliberată după recoltare în august – începutul lunii septembrie ar trebui să fie semănată cu cereale în calitate de îngrășăminte verzi (de preferință de toamnă).

Anumite soiuri de gălbenele, din genul Tagetes, suprimă mai multe specii de nematozi. Gălbenelele franceze (varietățile includ Nemagold, Petite Blanc, Queen Sophia și Tangerine) sunt cele mai eficiente.

Evitați gălbenelele de tip T. signata sau T. tenuifolia, deoarece nematozii se vor hrăni și se vor reproduce pe acestea. Gălbenelele nu funcționează bine împotriva nematodului Meloidogyne hapla,

Efectul gălbenelelor este cel mai mare atunci când le creștem în calitate de cultură principală pentru un sezon întreg. Atunci când sunt cultivate împreună cu legume anuale sau sub pomi sau viță de vie (cultivare intercalată), controlul nematozilor de obicei nu este foarte bun.

Ca și în cazul altor metode culturale de control, populațiile de nematozi vor crește rapid imediat ce veți cultiva din nou plante susceptibile.

Lăsați solul să se odihnească pe parcelele puternic infestate

Lăsarea solului necultivat timp de cel puțin un an poate reduce mult infestarea cu nematozi, iar dacă solul nu este utilizat timp de doi ani și mai mult numărul acestora scade drastic. În această perioadă, este important să mențineți solul umed pentru a induce eclozarea ouălor și și să înlăturați buruienile pe care nematozii pot supraviețui.

Ca urmare, ouăle vor ecloza, dar nematozii vor muri dacă nu există nimic cu ce să se hrănească.

Ajustați termenul de plantare/semănat pe terenurile infestate

Majoritatea speciilor de nematozi sunt active în lunile calde de vară și nu pot penetra rădăcinile la temperaturi ale solului sub 17°C.

Odată ce nematozii infestează o zonă sau o cultură, încercați să minimizați daunele ajustând perioadele de plantare la perioadele mai reci ale sezonului, când nematozii sunt mai puțin activi.

Prin urmare, puteți reduce daunele la culturile precum morcovi, salată, spanac și mazăre, cultivându-le când solul are temperaturi mai mici de cea indicată.

Plantați legumele cât mai devreme posibil în primăvară, înainte ca nematozii să devină activi. Plantele cu sisteme radiculare mai mari, chiar dacă sunt infestate de nematozi, ar putea să rămână productive pentru o perioadă mai lungă.

Solarizarea și dezinfecția solului infestat de nematozi

Printre remediile populare pe suprafețe mici se numără tratarea solului cu apă fierbinte. Temperaturile ridicate sunt dăunătoare pentru mulți patogeni, iar după o astfel de procedură, numărul lor scade.

Pentru un efect real, solul trebuie să fie saturat cu apă fierbinte, de o temperatură de cel puțin 50-55°C la o adâncime de cel puțin 15-20 cm. După aceea, poate fi acoperit cu polietilenă și lăsat să se răcească mai încet.

Totodată, se mai practică tratamentul solului cu aburi sau solarizarea solului pentru a reduce numărul nematozilor.

Pentru o solarizare eficientă, udați solul, apoi acoperiți-l cu o prelată de plastic transparentă. Lăsați prelata timp de 4 până la 6 săptămâni în cea mai caldă perioadă a verii. Nematozii de rădăcină, inclusiv ouăle, mor atunci când temperatura solului depășește 50°C timp de 30 de minute sau 55°C) timp de 5 minute. Eficiența solarizării este redusă în zonele răcoroase, unde temperaturile de vară rămân adesea scăzute.

Pe lângă sol, bulbii plantelor pot fi tratați înainte de plantare. Bulbii se spală de sol și apoi se înmoaie în apă fierbinte (45-50°C) timp de 10-30 minute.

Citiți mai multe despre Dezinfecția solului în solar și sere – sfaturi utile.

Produse utilizate pentru combaterea nematozilor

În mai multe țări se utilizează produse biologice care sunt create fie pe baza ciupercilor nematofage (Arthrobotris, Paecilomyces), fie a activității unor microorganisme, fie a extractelor de plante (usturoi, gălbenele, gălbenele, neem).

V-ar putea plăcea și articolul despre Trichoderma – ciuperca ce stimulează creșterea culturilor și combate bolile.

Pentru dezinfecția solului pot fi utilizate produse special concepute, de exemplu Nemasol 510. Un produs ce poate fi utilizat pe parcursul perioadei de vegetație este Tervigo (pe bază de abamectin) ce asigură controlul Meloidogyne spp. în culturile de legume.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›