În această dimineață au fost publicate noi prețuri indicative pentru achiziționarea semințelor de floarea-soarelui de către unul dintre cei mai importanți lideri în exportul de cereale și semințe oleaginoase în Europa Centrală și de Est.
Conform informației, acestea variază între 5923-6280 lei moldovenești (aproximativ 309 – 328 euro)/tonă în funcție de locație. În doar trei zile, prețurile au înregistrat o scădere importantă, pe data de 15 septembrie se ofereau prețuri de 6360-6555 de lei moldovenești (332,5 – 342,7 euro) /tonă.
În Grupul Agrobiznes Trade, fermieri din diferite regiuni ale țării au menționat că prețul a scăzut considerabil. Aceștia susțin că soluția ar fi ca statul să intervină și să interzică temporar tranzitul cerealelor din Ucraina.
Victor Banuh are în gestiune circa 200 de ha de teren agricol în raionul Edineț. Producătorul spune că a început recoltarea la floarea-soarelui pe data de 9 septembrie, iar recolta a fost depozitată la un elevator din raionul Dondușeni, deoarece propriul depozit este plin cu grâul recoltat anterior.
Fermierul ne-a comunicat că în anul curent a semănat circa 60 de ha de floarea-soarelui și a obținut o recoltă de aproximativ 2,7 tone/ha. Până la moment, a recoltat circa 170 de tone de semințe de floarea-soarelui.
La moment, prețurile indicative de achiziție a grâului, orzului, porumbului și soiei (recolta 2023) sunt următoarele:
Condiții de livrare – DAP PIL Giurgiulești (*Prețurile nu includ TVA (TVA la cota zero):
- Grâu alimentar – 155 dolari.
- Grâu furajer – 150 dolari.
- Porumb – 150 dolari.
- Soia – 370 dolari.
Condiții de livrare – DAP Ungheni (Cereale Prut SA):
- Grâu alimentar – 140 dolari.
- Grâu furajer – 135 dolari.
Ținând cont de recoltele obținute de majoritatea fermierilor, acestea nu acoperă costurile de producere.
Alți fermieri au specificat că unica soluție este de a nu comercializa floarea-soarelui până ce Guvernul nu va interzice temportat tranzitul cerealelor din Ucraina.
Amintim că, Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat că vor continua să interzică unilateral importurile de cereale ucrainene, în ciuda deciziei Comisiei Europene de a pune capăt restricțiilor.
Comentarii