Expertul Iurie Rija menționează că, conform proiectului de lege, modificările majore care impactează agenții economici și persoanele din domeniul agriculturii sunt:
limita pentru companii de a efectua plăți în numerar în suma până la 100 mii lei cumulativ lunar;
și limita de a face plăți în numerar către o persoană fizică care nu desfășoară activitate de întreprinzător (achizitor), în sumă de până la 100 mii lei anual.
Până acum, plafonul era de 1 200 000 lei, inclusiv pentru vânzarea producţiei din fitotehnie şi horticultură şi a producţiei din zootehnie.
Acesta mai adaugă că, realitatea satelor din Republica Moldova este puțin mai pesimistă, în comparație cum o văd autorii acestui proiect de lege.
Decontarea cu oamenii de la sate se face doar în numerar – populația este îmbătrânită, ce face imposibilă achitarea cu card bancar, cum sunt obișnuiți cetățenii din capitală prin utilizarea opțiunii „transfer P2P”.
Totodată, pentru agenții economici, care lucrează oficial, apare riscul să piardă potențiali furnizori de producție de fitotehnie și zootehnie, pentru că există cazuri când persoanele fizice nu sunt cointeresate în oficializarea tranzacției, important să primească banii.
Un alt efect nedorit, pe care la sigur îl vom obține, este creșterea birocrației pentru obținerea documentelor persoanelor juridice și fizice cu banii în bancă și prelungirea timpului pentru efectuarea operațiunilor.
Analizând sinteza obiecțiilor și propunerilor la acest proiect de lege, se resimte, că în mare parte au fost acceptate propunerile instituțiilor de stat, precum ministere, BNM, CNA, SFS, ANC a AEÎ, pe când propunerile reprezentanților din mediul privat – mai puțin.
Nu s-a consultat cu agenții economici antrenați în domeniul real, agricultură, colectarea florii spontane, nucilor.
‹ adv ›
În conluzie, încălcările cu utilizarea numerarului nu se combat prin limitarea activității antreprenoriale.
Comentarii