Pe lângă caracteristicile agronomice, soiurile de grâu comun trebuie să îndeplinească criterii tehnologice pentru a putea fi comercializate cu succes. Dintre acestea, masa hectolitrică (SP) este inevitabilă în contractele comerciale.
În continuare, relatăm mai multe informații utile despre masa hectolitrică a boabelor în baza recomandărilor Institutului francez de cercetare Arvalis.
Masa hectolitrică este o măsură fizică a densității aparente a cerealelor, exprimată în kilograme pe hectolitru. Această măsură depinde de densitatea boabelor și de modul în care acestea sunt aranjate între ele (deci, de spațiul dintre boabe în momentul măsurării).
Masa hectolitrică se determină cu balanţa hectolitrică, care permite stabilirea masei de cereale care ocupă un volum de 1 litru.
Valoarea masei hectolitrice va depinde și de forma lor, dimensiune, umiditate și starea suprafeței, care poate fi mai mult sau mai puțin netedă sau granulată. Orzul, cu boabe îmbrăcate, are o masă hectolitrică mai mică decât cea a grâului comun (Triticum aestivum), la care este la rândul său în general mai mică decât cea a grâului dur (boabe mari dense).
Un prag comercial stabilit la 76 kg/hl pentru grâul comun
Metoda obișnuită de măsurare a masei hectolitrice, citată în contractele comerciale, este standardul ISO 7971-3, apărut în octombrie 2009. Metoda utilizează dispozitive care trebuie să fie calibrate conform unui etalon internațional.
O ecuație unică a fost stabilită pentru grâul dur, grâul comun și orz. Aceasta permite corectarea valorilor obținute cu dispozitivele manuale de 1 litru de tip Niléma-litre: MH = 0,9078x MHmăsurat + 6,6025.
Măsurarea masei hectolitrice este singura care oferă rapid informații despre volumul unui lot de cereale, un aspect crucial pentru gestionarea logisticii. Contractele comerciale pentru grâul comun cer de obicei o masă hectolitrică de cel puțin 76 kg/hl.
Masa hectolitrică de bază pentru grâul destinat panificaţiei, este de 78 kg/hl.
Cerealele au valori diferite pentru masa hectolitrică (după Institutul de Chimie Alimentară din Bucureşti):
Masa hectolitrică și calitatea unui lot
În ceea ce privește calitatea, în intervalele normale de masă hectolitrică, pentru grâul comun nu s-a găsit o relație semnificativă între masa hectolitrică a grâului și valoarea sa la măcinare, de panificație sau nutrițională pentru alimentația animalelor.
Cu toate acestea, atunci când nivelurile de masă hectolitrică sunt foarte scăzute (< 70-72 kg/hl), așa cum s-a putut observa în Franța în 2016, modificările profilului chimic al grâului (amidon, fibre…) ar putea fi suficient de importante pentru a afecta valoarea nutrițională în alimentația animalelor monogastrice.
Masele hectolitrice foarte scăzute pot afecta de asemenea și rata de extracție a făinii.
Un criteriu legat de varietate
În timpul studiului unei varietăți în cadrul testelor de înregistrare și testării post-înregistrare, i se atribuie o notă privind masa hectolitrică. Scala de notare variază de la 1 (scăzut) la 9 (înalt). O creștere cu 1 punct a notei corespunde unui câștig de masă hectolitrică de 1,25 kg/hl.
Varietățile cultivate în prezent prezintă note de masă hectolitrică între 5 și 9. Mai multe varietăți cunoscute, cum ar fi Rubisko sau Chevignon, au nota 5, ceea ce corespunde unei mase hectolitrică medii. Cele mai ridicate mase hectolitrică caracterizează adesea soiurile ameliorate.
Masa hectolitrică este influențată de condițiile de umplere a boabelor (capacitatea de a forma inițial boabe mari dense) și de desicare (deformarea boabelor care afectează capacitatea lor de a se „aranja” unele în raport cu altele).
Aceasta se stabilește la începutul umplerii bobului, cu o incidență, de exemplu, a radiației primite de cultură. Apoi, se reduce progresiv în funcție de precipitații între fenofazele maturitate în lapte și recoltare. Pierde aproximativ 0,5 puncte pentru fiecare 10 mm de ploaie, cu efecte varietale slab caracterizate.
Variații posibile ale masei hectolitrice în timpul depozitării
În final, masa hectolitrică depinde de curățenia lotului. Impuritățile, adesea ușoare (fragmente de spice, paie, buruieni, praf), generează volum suplimentar și afectează densitatea lotului.
Prin urmare, se întâmplă frecvent ca valoarea masei hectolitrică să crească ușor în timpul operațiunilor de curățare și de manipulare a boabelor (separare, transfer).
Autori articol: Delphine BOUTTET, Adeline STREIFF, Jean-Charles DESWARTE, Philippe DU CHEYRON, Jean-Yves MOREAU (ARVALIS).
Comentarii