‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriZiua Mondială a Solului, discutată cu interes de copii în Republica Moldova

Ziua Mondială a Solului, discutată cu interes de copii în Republica Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în Republica Moldova a organizat o lecție interactivă despre importanța și protecția solului pentru 70 de elevi din ciclul primar din Chișinău. 

Lecția, organizată la liceul „Prometeu-Protalent” a vizat marcarea Zilei Mondiale a Solului, sărbătorită anual la 5 decembrie de ONU pentru a evidenția legătura dintre sănătatea oamenilor și gestionarea durabilă a solului. Tema campaniei globale din acest an este „Solul și Apa – o sursă de viață!”.

În deschiderea evenimentului, Angela Dogotari – șefa Direcției îmbunătățiri funciare și fond funciar din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a menționat că:

„Educația tinerilor privind importanța solului este esențială pentru asigurarea practicilor durabile de gestionare a terenurilor pentru generațiile viitoare. Evenimente ca acesta ajută la conștientizarea modului în care acțiunile noastre de astăzi pot proteja această resursă vitală”.

‹ adv ›

În timpul lecției, elevii au desenat, au discutat despre sol, apă și microorganisme și au împărtășit experiențele de grădinărit sau plantare de copaci din grădinile bunicilor. De asemenea, ei au primit și o broșură educativă din partea FAO care explică importanța unui sol sănătos prin intermediul personajului Roly Poly.

Directorul școlii, Aurelian Silvestru, a menționat că:

„Suntem bucuroși că elevii au avut o lecție atât de interesantă. Profesorii discută despre sol la mai multe discipline, însă experții fac subiectele complexe ușor de înțeles”. 

Activitatea face parte dintr-un proiect al FAO și Fondul Global pentru Mediu (GEF) de 1,6 milioane USD lansat în 2020 pentru promovarea gestionării durabile a terenurilor în 32 de comunități rurale.

‹ adv ›

În cadrul acestuia, FAO a organizat lecții publice despre sol în școlile din Chișinău și 32 de școli din raioanele Orhei și Rezina între anii 2020-2023, ajungând la peste 700 de elevi.

Coordonatorul proiectului, Mihail Ojog, a explicat că prin aceste lecții și lucrând direct cu utilizatorii terenurilor, FAO promovează practici agricole prietenoase solului, inclusiv împădurirea, și creează platforme de învățare continuă prin intermediul școlilor de fermieri.

„Sperăm astfel să formăm promotori activi ai administrării sustenabile a terenurilor și să creăm premise pentru practici durabile la nivel național”, a încheiat Mihail Ojog. 

Recunoscând rolul crucial al solului pentru securitatea alimentară și având în vedere provocările enorme privind gestionarea durabilă și protecția solului, marcarea Zilei Mondiale a Solului a fost aprobată în unanimitate la Conferința FAO din iunie 2013, iar la 20 decembrie 2013, cu prilejul celei de-a 68-a Adunări Generale a ONU s-a decis sărbătorirea acestei zile la 5 decembrie.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›