‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRasa de bovine Blonde d’Aquitaine – avantaje de apreciat

Rasa de bovine Blonde d’Aquitaine – avantaje de apreciat

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Rasa Blonde d’Aquitaine provine din sud-vestul Franței. Și anume acolo, la sfârșitul secolului al XIX-lea, au apărut trei rase diferite de vite de culoare deschisă (blondă), cu care se desfășura o muncă aprofundată de ameliorare.

Ca urmare, deja în anul 1898, s-a înființat Cartea genealogică a vitelor de rasă Garonnaise, după care au apărut următoarele Cărți genealogice: în anul 1920 – vitele de rasă Blonde du Quercy (această rasă și cea de Garonnaise aparțin bovinelor de talie mare), iar în anul 1921 s-a apărut Cartea genealogică de rasă – Blonde des Pyrénées, dar această rasă era mică de statură.

Toate aceste trei rase erau cunoscute pentru puterea și adaptabilitatea lor, dar nu s-au dezvoltat ca rase independente, dimpotrivă, cei care erau angajați în creșterea acestor animale le-au unit între ele, selectând și combinând cele mai bune caracteristici ale acestora.

‹ adv ›

Din 1950, se observa o reducere foarte semnificativă a șeptelului total de fiecare rasă luată separat, sânge pur de origine.

Pe de altă parte, acest lucru a dus la faptul că aceste trei spițe s-au unit împreună și, datorită selecției de ameliorare, au fost combinate cele mai bune caracteristici, iar în anul 1962 s-a format rasa Blonde d’Aquitaine, acesta fiind anul oficial de creare a acestei rase.

La începutul creării sale și până în prezent, crescătorii continuă să-și concentreze atenția tocmai pe îmbunătățirea calităților de carne și a caracteristicilor tehnologice și economice. 

‹ adv ›

Un fapt istoric interesant este că, în anul 1972, animalele de rasa aceasta au fost aduse pentru prima dată în Marea Britanie, unde Blonde d’Aquitaine a „prins bine rădăcini” cu mare succes. Această rasă este crescută acolo deja aproape 50 de ani, mai ales sânge pur.

Deci, crescătorii britanici din tipul clasic original importat de atunci au creat un tip de carne cu înaltă clasă și cu caracteristicile puternic ereditare, dar deja de selecția britanică de Blonde d’Aquitaine.

În Marea Britanie, Blonde d’Aquitaine este considerată o rasă de carne, dar cu calități materne cu mult mai ameliorate, și această diferență particulară este adesea subliniată de fermieri și crescători.

‹ adv ›

Caracteristicile morfologice ale rasei Blonde d’Aquitaine

Vitele din rasa Blonde d’Aquitaine se caracterizează prin dimensiuni destul de mari și o talie înaltă, cu picioare puternice.

Au o greutate în viu destul de mare, de exemplu, greutatea în viu a taurilor adulți este de 1150-1480 kg, vacile au – 820-960 kg și înălțimea la greabăn este de 165 cm la tauri, și de 155 cm la vaci.

Blonde d’Aquitaine are o culoare deschisă: culoare de pai, de grâu, de galbenă aurie sau de cremă cu diverse nuanțe de la maro deschis la sură deschisă. În jurul ochilor și în jurul botului culoarea este întotdeauna mai deschisă (mai palidă).

Pielea este albă, iar mucoasele vizibile, oglinda botului sunt roz-palid. În ceea ce privește culoarea animalelor, pot menționa că crescătorilor care lucrează cu această rasă le place foarte mult culoarea Blonde d’Aquitaine-lor, ei consideră culoarea lor ca unică. Personal, nu pot să nu fiu de acord cu ei, mai ales când am auzit bine-cunoscuta zicală a fermierilor despre culoarea Aquitanilor – „Blonde d’Aquitaine – este soarele în luncă”.

Capul Aquitanilor are o frunte convexă și, încă, se spune că, ei au ochi foarte expresivi și o privire umilă și calmă.

În ceea ce privește aspectul coarnelor, pot spune, că în ciuda faptului că în mod tradițional (bovine cu coarne) rasele originale (cele trei inițiale) erau cornute și că Blonde d’Aquitaine a devenit cornută în viitor, în prezent, variantele fără coarne au devenit mult mai răspândite în cadrul rasei, acest lucru este foarte convenabil pentru siguranță și facilitează îngrijirea.

Câteva caracteristici tehnologice ale Blonde d’Aquitaine

Blonde d’Aquitaine este o rasă de bovine din direcția de productivitate numai pentru carne. Animale din rasa Blonde d’Aquitaine se caracterizează prin:

  • creșterea rapidă, începând de la naștere;
  • localizarea mușchilor dezvoltați la maxim în locurile necesare, în special pe coaste, șolduri, sacrum și partea lombară;
  • randamentul mare de carne;
  • randamentul osos scăzut (această caracteristică este adesea subliniată);
  • o cantitate mică de grăsime;
  • temperamentul bun;
  • probleme minore în timpul fătării.

Eu voi adăuga, din propria mea experiență, că fătările sunt în mare parte foarte ușoare; sănătatea foarte bună, aș spune – excelentă.

Animalele tolerează bine căldura verii, dar rasa are și câteva, ca să spunem așa, mici dezavantaje, precum vârstă de împerecherea târzie a junincilor, un schelet subțire, o perioadă lungă de gestație (295 de zile) și sensibilitatea la un climat umed (deși aceasta este în prezent o chestiune destul de discutabilă).

Cu îngrășarea intensivă, tăurașii la vârstă de 12 luni ajung la o greutate în viu de 440-465 kg, iar junincile – 350-376 kg, la vârstă de 18 luni – 674 kg și, respectiv, 512 kg. Randamentul la sacrificare este mare – ajunge de la 62 la 66%.

La vârsta de 120 de zile, vițeii Blonde d’Aquitaine ajung la o greutate de 182 kg, iar la vârstă de aproximativ 300 de zile vițeii au – 300-320 kg poate și mai mult (datele sunt din diferite surse).

În ceea ce privește hrănirea, Blonde d’Aquitaine, la fel ca majoritatea raselor de carne franceze, este destul de nepretențioasă în nutriție. Personal, pot constata din propriile mele observații că animalele pot sta pe pășuni destul de mult timp și le pot folosi foarte eficient, atât timp câtă vremea permite, iar pe vreme rea, fânul și o cantitate mică de urluială de cereale le vor fi suficiente.

V-ar putea fi util articolul 10 concepții greșite despre gestionarea pășunilor.

Și, uneori, se poate auzi vorba precum că rasa este nepretențioasă față de furaje, că „Blonde d’Aquitaine este potrivit pentru creșterea „intensivă” dar în condiții foarte modeste”.  

Vezi și Rasa de vaci Salers, o combinație de rezistență și frumusețe.

Temperamentul și comportamentul Blonde d’Aquitaine

Fermierii care cresc vitele de rasa Blonde d’Aquitaine notează că animalele au un temperament ascultător și prietenos. Ele sunt cunoscute pentru că sunt calme, docile, blânde și ușor de mânat, ceea ce face ca lucrul cu ele să fie ușor și cu un stres minim asupra animalelor însăși.

Creșterea rasei Blonde d’Aquitaine este răspândită atât în rasă pură, cât și pentru încrucișare.

Există programe care vizează selecția taurilor destinați numai pentru folosirea de creștere – sânge pur, cu controlul individual, controlul descendenților, din punct de vedere al cărnii lor și calitățile materne ale junincilor obținute de acei tauri și tauri de reproducție destinați pentru încrucișarea industrială cu femele din rasele lactate și cu femele din alte rase specializate de carne pentru îmbunătățirea calităților cărnii la îngrășare de la descendenții obținuți.

Datorită productivității sale de carne destul de ridicate în creșterea de rasă pură, rasa Blonde d’Aquitaine este bine răspândită aproape în toată lumea: în Marea Britanie, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, Spania, SUA, Franța, Irlanda, Suedia, Belgia și Noua Zeelandă.

Apropo, în Franța, rasa Blonde d’Aquitaine ocupă locul al treilea ca număr de șeptel în rândul raselor de bovine specializate de carne, după Charolaise și Limousine.

Dar, în prezent, această rasă devine din ce în ce mai faimoasă ca bază parentală pentru încrucișarea industrială.

Taurii rasei Blonde d’Aquitaine s-au comportat bine în încrucișarea industrială cu femele de rase precum: Aberdeen-Angus, Shorthorn, Zebu (încrucișarea cu bovine Zebu este utilizată pe scară largă în țările din America de Sud și Mexic), Simmental, cu unele rase așa-zise cum „rasele de bovine Podolice” (Sura ungară și Sura ucraineană), precum și multe rase de vite de carne locale și un număr mare de rase de lapte.

Spre comparație, avantajul hibrizilor în ceea ce privește greutatea vie la îngrășare este de 8,0-15,0%, uneori chiar și mai mult.

Înainte de începerea marelui război început de rusia, în Ucraina existau câteva ferme în care erau crescute vite de rasă Blonde d’Aquitaine. Astăzi, am putut să verific personal câteva dintre ele. Mă bucur mult că continuă să lucreze și una dintre cele mai mari ferme în ceea ce privește șeptelul de animale de această rasă este în regiunea Sumy. 

Un fapt interesant – carnea de la Blonde d’Aquitaine are unul dintre cele mai mari prețuri în rândul cărnii de vită obținut de la rasele specializate de carne. Carnea nu e grasă și este de înaltă calitate gastronomică, cu o marmorare delicată specifică anume de Blonde d’Aquitaine. Fragezimea și aroma cărnii o fac favorită printre bucătari și consumatori.

Iar, la sfârșit, vreau să spun, că – Blonde d’Aquitaine cu aspectul său uimitor, docilitatea, adaptabilitatea extremă și carnea excelentă, fină și cu puțină grăsime, continuă să fie un atu valoros pentru fermierii din întreaga lume.

V-ar putea plăcea și articolul Vaci de rasa Normandă – combinația de frumusețe și productivitate înaltă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›