‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMinisterul Agriculturii va crea un Consiliu pentru a identifica soluții eficiente în agricultură

Ministerul Agriculturii va crea un Consiliu pentru a identifica soluții eficiente în agricultură

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentară (MAIA) va crea un Consiliu din care vor face parte fermieri, practicieni, specialişti şi consultanţi, ancoraţi pe realităţile ţării şi regiunii, care va fi în permanentă legătură şi discuţii cu producătorii din toate zonele, pentru a veni cu soluţii eficiente pentru sector.

Despre acest lucru a declarat astăzi într-o conferinţă de presă vicepremierul Vladimir Bolea, şeful MAIA, care a precizat că structura se va întruni până la finele săptămânii curente, transmite moldpres.md.

Oficialul a făcut o trecere în revistă a tuturor proiectelor de investiţie a statului în sectorul agroindustrial, pentru 2023-2024, şi a spus că acest ajutor va fi acordat „strategic, ţintit, pe dimensiunea lanţurilor valorice”. 

„Atitudinea statului va fi bazată pe principiul că nu poţi avea un sector mai important şi altul mai puţin.

Agricultura e un domeniu complex, în care orice mecanism are valoare şi importanţă”, a relevat Bolea.

‹ adv ›

Vicepremierul s-a referit şi la producătorii de cereale, mulţi dintre care au revenit la proteste, blocând trasee importante din ţară. 

„E drept că producătorii de cereale cu destinaţie export sunt într-o situaţie complicată, cauzată în primul rând de războiul din Ucraina, când s-au prăbuşit preţurile.

Dar şi aici avem situaţii diferite – fermieri care au avut anul trecut recolte de 6 tone la hectar şi producători care au obţinut 1-1,5 tone per hectar.

Or, asta e anume ceea ce înseamnă ajutorul ţintit, când nu se poate de generalizat şi e nevoie de ajutat pe cei cărora le este cel mai greu”, a estimat şeful MAIA.

Întrebat despre protestele fermierilor care au blocat ieri traseul spre Vama Leuşeni, Vladimir Bolea a declarat că la Ministerul Agriculturii nu a parvenit nicio cerere cu revendicări în acest sens.

 „Ca să vin cu comentarii trebuie să am un demers oficial, să ştiu ce se cere”, a precizat sursa citată.

„Agricultura este o ramură economică, or, şi atitudinea celor care o profesează trebuie să fie atare, cu interes economic şi afaceri prospere, cu componentă de studiu, ştiinţifică şi practică.

Iar cel mai important este că, dacă nu vom ţine cont de situaţia regională, nu vom ajunge să avem o agricultură profitabilă şi performantă”, a rezumat vicepremierul Vladimir Bolea.

În prima lună a anului 2024, Agenția de Investiții şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) a debursat pe conturile agricultorilor 252 milioane de lei (12,6 mln de euro) sub formă de subvenții.

‹ adv ›

Astfel, a fost marcată o eficiență semnificativă comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când suma distribuită constituia 92 milioane de lei.

Fondul de subvenționare a agriculturii și mediului rural constituie 1.6 miliarde de lei, iar începând din data de 1 februarie, fermierii pot depune cereri de solicitare a subvențiilor pentru măsurile complementare a anului curent.

De asemenea, 50 de milioane de lei vor fi alocați din Fondul de intervenție, în vederea oferirii suportului agricultorilor care au suferit pierderi, urmare a calamităților din vara anului 2023.

‹ adv ›

O hotărâre în acest sens a fost aprobată săptămâna trecută de Executiv.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›