‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
6.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRamuri de rod la cireș și vișin – cum le deosebim

Ramuri de rod la cireș și vișin – cum le deosebim

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În general, la speciile sâmburoase ramurile de rod au muguri floriferi amplasați lateral, aceștia sunt simpli, amplasați solitar sau în grup cu muguri micști, cu unul din mugurii centrali vegetativi.

Din mugurii floriferi se formează 1-2 flori solitare sau o inflorescență, cum e în cazul pomilor de cireș sau vișin despre care discutăm mai multe astăzi.

La cireș și vișin putem întâlni formațiuni florifere cum ar fi: buchete de mai, ramuri mijlocii, lungi sau ramură de doi ani care să fructifice sau ramură pleată (în mare parte la vișin).

‹ adv ›

Totodată, există formațiuni preflorifere, cum ar fi pintenul. Acesta este scurt (0,5-2,5 cm), are muguri terminali vegetativi și ulterior va evolua în ramuri buchet.

Ramuri de rod la cireș

Formațiuni standard de fructificare la cireș sunt buchetele de mai, ramurile mijlocii și lungi, caracteristice pentru majoritatea soiurilor populare și cunoscute înregistrate.

În medie, la aceste soiuri aproximativ 75% din mugurii floriferi se formează pe buchete de mai, iar 25% pe ramuri mijlocii și lungi.

‹ adv ›

Pe ramurile anuale mixte mai lungi (30-45 cm) mugurii floriferi sunt situați preponderent în partea inferioară.

Majoritatea buchetelor de mai cu potențial de productivitate înalt sunt amplasate pe ramuri de 2-4 ani.

Pentru o renovare continuă și dinamică a formațiunilor de rod, lungimea optimă a ramurilor anuale se consideră a fi de 40-60 cm.

‹ adv ›

În medie, se recomandă un raport de 1:3 dintre ramurile de rod și vegetative sau conform recomandărilor specifice ale soiului sau tehnologiei alese.

Ramurile de rod pot fi deosebite unele de altele vizual, acest lucru ne va ajuta să stabilim o încărcătură optimă a pomilor în timpul tăierilor.

Buchet de mai

Ramura buchet sau buchet de mai – este o ramură de rod scurtă, de 2-5 cm, caracteristică sâmburoaselor, cu mugure terminal vegetativ. În cazul vișinului și cireșului, lateral are doar muguri floriferi.

Ramura buchet evoluează alungindu-se în buchet de mai simplu multianual la cireș, vișin, piersic sau din mugurii laterali vegetativi se dezvoltă un buchet de mai ramificat, cum ar fi la prun sau cais.

Ramura mijlocie – este o ramură de rod de circa 10-35 cm, lateral la bază cu muguri floriferi solitari, lateral muguri vegetativi și floriferi solitari, muguri vegetativi dispuși terminal.

Ramura lungă are 40-140 cm lungime, provine din muguri vegetativi terminali. Ramura lungă are lateral la bază muguri floriferi solitari, lateral – muguri vegetativi solitari, în vârf – mugure vegetativ.

Vezi și Tăierile la cireș – când și cum se fac corect.

Ramuri de rod la vișin

Pe lângă ramurile de rod menționate caracteristice și pentru vișin, mai există câteva particularități bine de cunoscut.

La vișin mugurii floriferi sunt simpli și după fructificare pier, iar ramura pe care au fost amplasați se degarnisește.

Mugurii latenți (dorminzi, adventivi), de obicei, nu ajută la regarnisire, deoarece sunt puțini la număr și pornesc greu în creștere.

La soiurile arborescente de vișin particularitățile de creștere sunt similare cireșului. Fructificarea predomină pe buchete de mai, parțial pe ramuri anuale scurte și mijlocii (mixte) cu lungimea de 25-30 cm.

Pe ramurile mai lungi de 40 cm în anii următori mugurii, în mare parte, evoluează în buchete de mai, iar o parte în lăstari vegetativi. Buchetele de mai și alte ramuri scurte de rod fructifică activ până la 3-4 ani.

La soiurile arbustoide de vișin fructificarea are loc preponderent fructificarea are loc, preponderent, pe ramuri anuale plete:

  • scurte, sub 15-20 cm cu muguri laterali floriferi cel terminal vegetativ din care se dezvoltă apoi o ramură de rod mai scurtă, iar segmentul de doi ani se degarnisește.
  • mijlocii, 25-30 cm, raport favorabil de muguri floriferi și vegetativi, capacitate de ramificare în anul următor pe ramuri scurte.
  • lungi, 35-40 cm, cu majoritatea mugurilor laterali vegetativi care ulterior se ramifică în ramuri de rod și mixte.

Ramura pleată este caracteristică vișinului și unor soiuri de cireș, cum ar fi Ramon Oliva, are 10-40 cm, lateral amplasați muguri floriferi și în vârf mugure vegetativ. Poate evolua în ramuri plete, buchete sau pinten.

Unele soiuri de vișin (Crișana) au tipul mixt de fructificare cu un anumit raport de buchete de mai și ramuri anuale, inclusiv plete.

Vezi mai multe despre Taieri la visin – forme de coroană recomandate.

Bibliografie: Conducerea și tăierea pomilor și arbuștilor fructiferi. Autori: Vasile Babuc, Ananie Peșteanu, Eugeniu Gudumac.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›