‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePui broiler – 10 cauze frecvente ce le afectează creșterea

Pui broiler – 10 cauze frecvente ce le afectează creșterea

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Crescătorii de pui broiler îi apreciază pentru calitățile gustative ale cărnii, pretențiile reduse la întreținere și vitezei mari de creștere: în 50 de zile pasărea atinge greutatea optimă pentru sacrificare (în jur de 3 kg).

Deseori, însă, broilerul crește mult mai încet, este nevoie de o perioadă mai lungă pentru a obține greutatea necesară și cheltuielile de alimentație și întreținere devin nejustificate.

Vom discuta în acest articol despre posibilele cauze ale întârzierii în creștere la broileri, cum putem îmbunătăți condițiile pentru a stimula acumularea de masă corporală și cum prevenim eventualele probleme de dezvoltare fizică a păsării.

‹ adv ›

Și anume:

  • Cum înțelegem dacă puii broiler cresc corect?
  • 1. Motive genetice ce duc la stagnări în creșterea puilor;
  • 2. Calitatea hranei;
  • 3. Volumul de hrană;
  • 4. Broilerii stagnează în creștere din cauza setei;
  • 5. Iluminarea slabă;
  • 6. Broilerii rămân în creștere din cauza temperaturii;
  • 7. Broilerii nu cresc din cauza activității;
  • 8. Lipsa sortării puilor pentru creștere egală;
  • 9. Întârzierea în creștere din cauza suprapopulării;
  • 10. Probleme în creștere din cauza paraziților.

Află și De ce mor puii de găină. Îngrijirea în primele zile de viață.

Cum înțelegem dacă puii broiler cresc corect?

Cea mai rațională soluție pentru a determina viteza de creștere a puilor este să se verifice greutatea corporală cu ajutorul cântarului o dată pe săptămână. Pentru ca rezultatele să fie obiective, se respectă o serie de reguli simple:

‹ adv ›
  • Cântărirea se face în aceeași zi a săptămânii, la aceeași oră (ex. fiecare luni, la ora 12.00);
  • Se va folosi același cântar de fiecare dată;
  • Pentru a menține puiul într-o poziție fixă pe cântar, se poate folosi o cutie, greutatea căreia se va scădea din greutatea totală. Fiecare pui se pune pe rând în cutia poziționată pe cântar.

Tabelul greutății medii a puilor broiler pe vârste:

Acești indici reprezintă potențialul maxim de creștere al puilor broiler. În condiții de gospodărie cifrele pot fi mai mici, dar nu semnificativ.

Iată cauzele de bază ale creșterii întârziate:

1. Pui broiler. Motivele genetice pot afecta creșterea

Nu toate rasele de pui broiler au aceeași viteză de creștere. Selecționerii lucrează permanent în direcția perfecționării calităților raselor și, pentru broileri, cea mai importantă calitate este viteza de creștere.

‹ adv ›

Astfel, cele mai performante în această direcție se consideră ROSS 308, COBB 500 și Arbor Acre. Aceștia sunt cunoscuți pentru sporul zilnic de până la 55 g și greutatea totală la vârsta sacrificării de 3-3,5 kg.

Așadar, nu toate rasele de broiler vor crește la fel de repede în condiții egale de hrană și întreținere.

O altă problemă poate fi că nu toate crescătoriile dispun de material genetic calitativ. Alții preferă să reducă costurile din contul calității puilor, prin efectiv parental necorespunzător, ce rezultă în degradarea caracteristicilor genetice.

Soluție: achiziționați pui broiler doar de la crescătorii cu reputație dovedită și cu certificate corespunzătoare.

Vezi și Cum incubăm ouăle la diferite păsări. Recomandări pe etape.

2. Puii broiler nu cresc din cauza calității hranei

Deoarece puii broiler cresc foarte repede, necesitatea unei diete echilibrate este esențială. Primele 7 zile de viață sunt critice în dezvoltarea puilor broiler.

Astfel, în această perioadă, 80% din energia consumată se utilizează de către organism pentru creștere și doar 20% pentru menținerea activității corpului.

Pentru o dezvoltare rapidă și sănătoasă calitatea alimentației este extrem de importantă. Puiul are nevoie de suficientă energie, proteine, vitamine și minerale. Acest lucru este valabil pentru toate etapele vieții.

Mulți fermieri practică formarea dietei broilerilor de sine stătător: din cereale, verdețuri, lactate ș.a.

Totuși, fără cunoștințe suficiente, este extrem de dificil de alcătuit o rație echilibrată în funcție de fiecare perioadă de creștere și nu va fi posibilă exploatarea întregului potențial genetic al rasei.

În rețelele comerciale există amestecuri furajere ce conțin toate elementele nutritive necesare și care vor permite obținerea greutății dorite în termenii necesari.

Pentru rasele de carne, se recomandă pachetele: Starter – până la 10 zile, Grower – 11-29 zile și Finisher – 30-50 zile.

Unii crescători fac o greșeală majoră încercând să economisească: primele zile hrănesc pasărea cu combifuraj echilibrat nutrițional, după care trec la hrană de calitate mai joasă.

În consecință, puiul nu mai primește necesarul de elemente nutritive și brusc rămâne în creștere.

3. Broilerii rămân în creștere din cauza volumului de hrană

Cât de bine nu ar fi echilibrată rația puilor broiler, problema vitezei de creștere poate fi legată de volumul insuficient de hrană consumată. Broilerii se asigură cu hrană la discreție, adică permanent trebuie să fie mâncare în hrănitoare.

Deci consumul de hrană nu e dictat de numărul de tainuri, ci de accesul fiecărui pui la hrănitoare. Asta se întămplă când la o suprafață mare se instalează un număr mic de hrănitori.

Păsările mai mari sau mai active ocupă primele spațiul disponibil, celelalte rămânând flămânde.

Important: la 10 păsări tinere se instalează o hrănitoare. Puii până la vârsta de 5-7 zile se hrănesc de jos, unde se așterne o hârtie sub picioare și se presară hrana în raport 10 g la un pui pe zi.

4. Puii broiler nu cresc din cauza setei

Pentru ca să consume bine hrana și, respectiv, să adauge repede în greutate, puii au nevoie de apă potabilă proaspătă în acces constant.

Cu cât mai puțină apă bea pasărea, cu atât mai puțină poftă de mâncare va avea. Scade consumul de furaje – scade viteza de creștere.

Pentru acces suficient la apă, se instalează un adăpător cu niplu la fiecare 10 pui. Pentru menținerea sănătății și a dezvoltării adecvate, adăpătoarele și sistemul de aprovizionare cu apă se mențin curate, apa proaspătă, se verifică la excesul de săruri.

5. Puii broiler nu cresc din cauza iluminării

Broilerii au nevoie de un regim de lumină diferit de cel al altor tipuri de găini. Asta pentru că ei necesită consum de hrană sporit, iar hrănirea are loc doar când este lumină. Cu lumina stinsă, ei dorm.

Mai puține ore de lumină – mai puțină hrană consumată – mai puțină greutate corporală acumulată.

Totuși, lumina nu poate fi permanentă: lipsa de somn dereglează metabolismul, scade imunitatea, provoacă stres și, ca urmare, iarăși scade viteza de acumulare în greutate.

În plus, excesul de lumină poate duce la canibalism între pui.

La fermele industriale se asigură un regim automat de pornire și oprire a luminii artificiale. În condiții de gospodărie este mai dificil de stins și pornit lumina de mai multe ori pe zi, la intervale egale, așa că se respectă următoarele norme generale:

  • În primele 24 ore – lumina constantă;
  • Ziua 2-7 – cel puțin 20 ore de lumină;
  • Ziua 7 până la atingerea greutății de sacrificare – 16-17 ore;
  • Cu câteva zile înainte de sacrificare, dacă e necesară hrănirea intensă, pasărea poate fi trecută din nou la iluminare non-stop, cu toate că practica este criticată.

6. Stagnare în creștere la puii broiler din cauza temperaturii necorespunzătoare

Pentru o creștere sănătoasă și rapidă, broilerii au nevoie de temperatură corectă a mediului: dacă temperatura e prea joasă, caloriile consumate vor fi direcționate spre încălzirea organismului, în defavoarea creșterii; dacă, din contra, este prea cald, scade pofta de mâncare și consumul de calorii.

Temperatura se menține cu ajutorul încălzitoarelor speciale, cea mai optimă fiind lampa infraroșie (aceasta are efect și asupra așternutului, ținându-l uscat).

În primele zile de viață temperatura necesară puiului este de 33-34 oC. În continuare, cu fiecare săptămână, temperatura aerului se reduce în medie cu 2 grade. Astfel, la sfârsitul săptămânii a șaptea de viață, temperatura va fi de cca 20 oC.

Citește și Sfaturi la întreținerea găinilor în perioada rece.

Imaginea de mai jos demonstrează cum se poziționează păsările în încăpere în funcție de regimul de temperatură: 1. Normal. 2. Prea cald. 3. Prea frig.

7. Broilerii nu cresc din cauza activității

Broilerii pot întârzia în creștere din cauza cotețului prea spațios sau din cauza plimbărilor libere. Spre deosebire de rasele de ouă, broilerii nu au nevoie de plimbări active.

Ba din contra, mai multă mișcare rezultă în mai multă energie consumată și mai puțină greutate corporală obținută.

Pentru doza necesară de aer curat și vitamina D, puii se lasă pe ceva timp afară, dar în spațiu limitat, să nu alerge prea mult.

8. Lipsa sortării puilor pentru creștere egală

În orice grup de animale există indivizi de diferită talie. Atunci când puii mari conviețuiesc cu cei mici, primii vor manifesta comportament autoritar, dacă nu agresiv, cei din urmă având mai puțin acces la hrană și rămânând în creștere.

Sortarea puilor broiler stă la baza unui consum rațional de furaje și a unei creșteri echilibrate. Cei mari se separă de cei mici, masculii se separă de femele, iar norma de hrană se calculează individual pe fiecare grup, cei mici obținând hrană mai multă.

9. Întârzierea în creștere din cauza suprapopulării

Adăpostirea unui număr prea mare de pui pe o suprafață insuficientă a cotețului reduce viteza de creștere din mai multe motive:

  • Scade nivelul de igienă în încăpere, crescând riscul de boli.
  • Apare probabilitatea instalării canibalismului ca reacție la stres.
  • Păsările mai mici pot suferi agresiune și se vor retrage, inclusiv de la hrănitoare.
  • Densitatea mare îngreunează ventilarea încăperii, ceea ce poate duce la stres termic la pui.

10. Probleme în creștere din cauza paraziților

Paraziții la pui pot fi interni și externi. Primii includ viermi plați și cilindrici (ascaridoza), protozoare (coccidioza). Paraziții externi includ păduchii și puricii.

Paraziții nu doar scad viteza de creștere la puii broiler, dar și cresc susceptibilitatea la boli infecțioase din cauza imunității slăbite.

Consultați medicul sau farmacistul veterinar pentru instrucțiuni privind produsele pentru deparazitare și modul de administrare a acestora.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›