Fermierii ieșiți în ultimele săptămâni la protest nu își doresc decât să fie mai protejați de către stat, pentru ca să se poate dezvolta, iar astfel să contribuie la bugetul țării, notează tv8.md.
Serghei Ivanov, fermier din raionul Fălești, susține că agricultura a ajuns în colaps total din cauza cheltuielilor mari pe care le suportă cei care practică domeniul.
Mai mult, potrivit lui Serghei Ivanov, agricultorilor le este complicat să reziste pe piață inclusiv din cauza concurenței neloiale și a condițiilor pieței UE.
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, consideră de altă parte că problemele fermierilor, în special ale producătorilor de cereale, au la bază în cea mai mare parte supraproducția. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției de marți, 20 februarie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la tv8.md.
Agricultorul a mai subliniat că el și alți producători s-au pomenit în impas inclusiv din cauza secetei, a creditelor mari și ratei dobânzilor, care a crescut.
Producătorul de cereale s-a plâns că fermierii din Moldova cumpără cele mai scumpe îngrășăminte din Europa, iar singura cheltuială mai mică este cea a forței de muncă, pe care riscă să o piardă.
De cealaltă parte, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, admite că situația în agricultură este complicată.
Bolea recunoaște că numărul piețelor în care R. Moldova exporta s-a redus și consideră că cea mai mare problemă acum este supraproducția.
În această situație, spune Vladimir Bolea, fermierii ar avea cel puțin două soluții: să înceapă să vândă cereale pe intern, pentru a dezvolta astfel zootehnia și să investească în producerea materialului semincer.
Comentarii