Valeriu Doibani, administratorul SRL Orhcojdoi din satul Pohorniceni, raionul Orhei, este unul dintre clienții companiei Unisolar, care, în anul 2023, a instalat un sistem de panouri fotovoltaice pentru ferma de porci.
Sistemul instalat pe acoperiș are o capacitate de 244,2 KW, iar proiectul realizat a mai constat și în reconstrucția rețelelor electrice și înlocuirea postului de transformare.
Prezent la Conferința AgTech din data de 5 martie curent, producătorul a ținut să povestească despre necesitatea de a investi în asemenea proiect, dar și avantajele pe care deja le are în cadrul afacerii pe care o administrează.
Fermierul susține că, fiecare producător agricol dispune de un spațiu cu acoperiș pe care poate să-l utilizeze pentru instalarea parcului fotovoltaic propriu, de aici a și pornit ideea de a instala panouri solare.
Valeriu Doibani a mai adăugat că, datorită faptului că a avut o experiență foarte bună cu Unisolar, la moment sunt în proces de instalare a unui parc fotovoltaic terestru.
În cadrul Conferinței AgTech, administratorului SRL Orhcojdoi i s-a înmânat o diplomă care certifică faptul că, datorită acestui proiect, ce va funcționa pe parcursul a 25 de ani, se vor reduce emisiile de CO2 cu circa 5 800 de tone.
Sergiu Istratii, reprezentant Unisolar, a remarcat că afacerile din sectorul agricol ocupă un loc important în portofoliul companiei, iar oportunități pentru agricultori și fermieri, prin intermediul centralelor solare, sunt foarte multe.
Unisolar dispune de birouri reprezentanțe în Republica Moldova, România, Ucraina și Lituania. Portofoliul proiectelor realizate include centrale cu o capacitate totală de 300 de MW.
Compania Unisolar a venit cu o ofertă la Conferința AgTech.
Cei care vor apela la serviciile companiei Unisolar și vor folosi cuvântul cheie AgTech vor beneficia de o reducere de 5000 de lei la proiectarea stație, parcului fotovoltaic, iar dacă aveți deja o stație solară, puteți beneficia de 50% reducere la un audit tehnic al acestei stații.
Sergiu Istratii a mai menționat că, un exemplu de eliminare a emisiilor de CO2 ar fi cultivarea zmeurului unde, în practica mondială, se folosesc sere din polietilenă (adică plastic) deoarece aceste culturi au nevoie de protecție împotriva soarelui și vântului.
Astfel că, combinarea producției de energie și a producției agricole pe același teren oferă mai multe avantaje printre care: