În ultimii ani, se vorbește tot mai mult despre beneficiile asociate consumului de usturoi negru. Deși usturoiul este folosit de mii de ani, usturoiul negru este o descoperire relativ recentă.
Usturoiul negru este o formă fermentată de usturoi (Allium sativum L.), produsă la temperaturi, umidități și perioade de timp precis definite.
Recent, tehnologia a fost importată în Moldova, iar primele produse – usturoi negru, deja vor fi disponibile consumatorilor în următoarele zile în cadrul rețelelor de supermarketuri din țară.
Vasile Bumacov, inginer-consultant internațional, profesor universitar:
Primele loturi de usturoi negru sunt deja livrate către rețelele comerciale, astfel, deja de mâine, consumatorii locali vor putea să-l încerce.
Beneficiile consumului de usturoi negru
Comparativ cu Allium sativum, usturoiul negru are mai puține efecte secundare și este mai ușor de consumat.
Într-un articol publicat în International Journal of Molecular Science, există mulți compuși bioactivi în usturoiul negru care îi conferă proprietăți medicinale, inclusiv proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene.
Conform cercetărilor, acest efect se datorează în principal reducerii producției de citokine proinflamatorii, precum și capacității de a elimina radicalii liberi de oxigen și de a induce apoptoza.
În plus, substanțele fitochimice conținute în el au proprietăți antiproliferative și antiangiogenice și inhibă creșterea celulelor canceroase.
Usturoiul negru este o sursă valoroasă de substanțe biologic active care pot sprijini terapia antiinflamatorie și anticancerigenă.
În general, usturoiul negru este produs prin fermentare și maturare în condiții strict definite de temperatură de 60-90 °C și umiditate de 60-90% timp de 10-80 de zile.
Schimbarea culorii la usturoi negru este rezultatul brunificării enzimatice în reacția Millard-condensare între grupul carbonil reducător al zahărului și grupul amino.
Noii compuși S-allicinici rezultați din transformarea allicinei au proprietăți antioxidante foarte puternice, ca urmare a reacției Maillard dintre zaharurile reducătoare și allicină.
Comentarii