‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPiața UE rămâne principalul destinatar al vinurilor moldovenești, cu o creștere de 36%

Piața UE rămâne principalul destinatar al vinurilor moldovenești, cu o creștere de 36%

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În anul 2023, exporturile de vin din Moldova au crescut cu 18% în volum și 24% în valoare comparativ cu anul 2022, fapt ce indică o cerere internațională mai puternică și o recunoaștere a calității vinurilor noastre.

Europa rămâne cea mai mare piață pentru vinurile din Republica Moldova, fiind înregistrată o creștere valorică de 36%. O majorare semnificativă a exporturilor vinurilor moldovenești se atestă și în America, fiind înregistrată o majorare de 84% în valoare.

Prețul mediu de export pentru vinurile „liniștite” îmbuteliate a crescut cu 9%, ajungând la 1.70 USD/sticla. Japonia se remarcă cu cel mai mare preț mediu de 3.29 USD/sticlă la vinul îmbuteliat.

‹ adv ›

În anul 2023, s-a reușit și crearea unui vin de calitate superioară, ghidat de tehnologia inteligenței artificiale în toate etapele de producție – de la recoltare la fermentare, tratare, crearea cupajelor, designul etichetelor și comunicare.

Prin urmare, proiectul s-a bucurat de recunoaștere și apreciere internațională, evidențiind potențialul țării noastre de a inova în domeniul vitivinicol prin adoptarea tehnologiilor avansate.

Aceste informații au fost scoase în evidență la Conferința ONVV „Strategii de creștere a pieței și perspective strategice pentru vinul Moldovei”, desfășurată săptămâna trecută, la Chișinău.

Vladimir Bolea, vicepremier:

„Recent, s-a întreprins un nou pas pentru industria vitivinicolă: deschiderea unui oficiu în Tokyo, responsabil de promovarea Vinului Moldovei pe piața asiatică. Anticipăm prima noastră participare la expoziția Vinitaly din Verona, în perioada următoare, unde avem privilegiul de a fi oaspeți de onoare la standul Italiei, un moment de mare importanță pentru noi. În luna martie, la expoziția Prowein, Moldova a reușit să impresioneze cu un vin inovator produs cu asistența inteligenței artificiale.

Anul acesta va fi plin de evenimente, cu planuri de prezentare a vinurilor moldovenești pe piețele internaționale. Aceste inițiative fac parte din eforturile noastre de a promova Moldova pe scena internațională. În plus, în luna iunie, Chișinăul va găzdui a 14-a reuniune a Grupului de Lucru Consultativ de Experți Regionali din Europa de Sud-Est, o platformă valoroasă pentru schimbul de experiență și bune practici în domeniul vitivinicol. Aceste eforturi și realizări au fost posibile datorită susținerii și din partea partenerilor noștri de dezvoltare”, a menționat Vladimir Bolea.

Andrian Digolean, secretar de stat responsabil de domeniul vitivinicol:

„Prioritatea noastră este ajustarea cadrului normativ național în concordanță cu acquis-ul Uniunii Europene, un demers esențial pentru creșterea competitivității și asigurarea recunoașterii internaționale a vinurilor noastre. Dialogul constant cu mediul de afaceri este pilonul de bază în acest demers. În 2024, am majorat subvențiile pentru plantarea unui hectar de viță de vie până la 200.000 de lei.

În plus, oferim sprijin suplimentar pentru plantarea soiurilor autohtone și pentru cei care investesc în dezvoltarea IGP și DOP, recunoașterea cărora adaugă valoare semnificativă produselor noastre vinicole. Privind spre viitor, încurajăm dezvoltarea și promovarea Denumirilor de Origine Protejată (D.O.P.), pentru că avem potențialul de a oferi lumii vinuri cu caracteristici unice”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›