‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 15 iulie, 2024
30.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleLegumicultori, despre prețul la castraveți și roșii: Avem investiții mari, dar, în final, nu...

Legumicultori, despre prețul la castraveți și roșii: Avem investiții mari, dar, în final, nu avem cui vinde

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Legumicultorii autohtoni sunt în plină campanie de recoltare a castraveților, iar unii deja recoltează și primele roșii.

Deși au depus multă muncă și au investit în producerea legumelor, aceștia spun că deja se confruntă cu mai multe probleme legate de comercializare. 

Igor Burlea, legumicultor din satul Dubăsarii Vechi, a menționat pentru Agrobiznes, că conopida pe care o crește în sere deja a reușit să o comercializeze, iar cea mai mare parte a fost vândută prin intermediul rețelelor de magazine și nu a întâmpinat probleme. 

‹ adv ›

Situația, însă, e mai anevoioasă în cazul castraveților.

„Am prins o fereastră foarte bună pentru comercializarea conopidei, se terminase marfa din import și am reușit să obțin și un preț mai mare decât în anul precedent. La moment, recoltăm castraveți și nu avem unde îi vinde, se acumulează o cantitate foarte mare pe piață, iar cererea lipsește. Personal, nu am cantități mari ca să pot discuta cu rețelele, acestea solicită livrarea unor cantități constante pe o perioadă mai mare de timp. Am o seră cu castraveți și recoltez 100-150 de kg respectiv, ca și posibilitate de comercializare este doar piața. În plus, prețul la castraveți a scăzut foarte mult, pe parcursul a două săptămâni, de la 20 de lei kg până la 6 lei/kg, dar și așa nu este cerere”. 

Legumicultorul spune că se așteaptă la o situație similară și pentru roșii. 

„Așteptăm să înceapă și sezonul roșiilor, dar, dacă să fiu sincer, atunci nu avem așteptări foarte mari, vedem cum se întâmplă în cazul castraveților. Nu avem consumatori, marea majoritate a oamenilor merg și cumpără din supermarket, dar acolo sunt legume, în mare parte, din import. Este foarte complicat de convins oamenii să se asocieze, mai ales pe cei care au suprafețe foarte mici.

Personal, cred că o soluție ar fi crearea unei case de sortare, ambalare a legumelor, astfel ca fiecare mic producător să aibă posibilitatea să-și vândă legumele, iar ulterior acestea să fie distribuite spre comercializare, poate chiar și în rețelele de magazine din țară. Aceasta ar fi o oportunitate de a susține micii producători, ca să fie motivați și să nu plece peste hotare, să poată câștiga un ban acasă. Dacă anterior tinerii din localitate erau cumva motivați să continue afacerile cu creșterea legumelor a părinților, acum însă nu mai găsim tineri care să dorească să se implice.

Cu toții avem investiții destul de mari, iar în final nu avem cui vinde marfa. Inclusiv, se vorbește deja de mai mulți ani despre faptul că, ar trebui să se programeze din timp ce cantități de legume să producem, poate în acest fel am putea evita problemele pe care le întâmpinăm la moment”.

Galina Lefter, legumicultoare din raionul Leova, susține că, sezonul a început binișor, în sensul că culturile s-au dezvoltat bine, dar la moment, prețurile au scăzut foarte mult și nu există un control riguros a legumelor care se importă în cantități foarte mari. 

„La moment, am început recoltarea castraveților, am adunat o anumită cantitate și am mers la piața angro, unde castraveții s-au vândut la prețul de 7 lei/kg. Problema cea mai mare este că se importă cantități mari din România, Ucraina. Atâta timp cât avem produsele noastre, fiind deja sezonul, nu înțeleg de ce se permite importul din țările vecine? Cred că, cel mai probabil vom avea aceeași situație și în cazul roșiilor, care vor fi la fel importate din Matca, România, unde prețurile deja au scăzut și automat roșiile pe care urmează să le recoltăm vor avea un preț foarte mic.

Deși avem recolte bune, avem concurență neloială din partea angrosiștilor, care aduc marfă din țările vecine. Mai mult ca atât, nu cred că toată marfa este importată legal, se plătesc impozite, au acte de proveniență și certificate de calitate”. 

‹ adv ›

În situația creată, fermiera spune că, soluția principală ar trebui să vină din partea Ministerului Agriculturii, care ar trebui să facă o verificare a mărfii care se importă. 

„Noi comercializăm marfa noastră pe la târgurile ce se organizează cu producătorii autohtoni, dar cunoaștem situații când la unele evenimente nu participă producători locali, dar oameni care se aprovizionează cu marfă de la piața angro. Cred că ar trebui să existe un control mai strict, de mult ori cei care vând produse prezintă doar un certificat ce arată că au o GȚ și atât, dar de fapt este una care nu mai activează de mult timp. Noi facem toate certificatele necesare, investim proprii bani, iar când ajungem să ne vindem marfă nu avem un preț bun. Legumicultorii din România primesc subvenții, noi însă nu, respectiv, costul de producere este diferit de cel pe care îl avem noi.
Sper ca consumatorii să înceapă să facă diferența dintre un produs crescut acasă și unul importat, atunci vom susține producătorii și oamenii vor avea un produs sănătos”. 

Andrei Fodor, legumicultor din satul Cărpineni, raionul Hâncești, cultivă prioritar roșii cherry, doar că în anul curent, din cauza calamităților naturale din iarnă, va începe recoltarea în luna iulie. 

andrei fodor legumicultor

„Începutul sezonului, pentru noi, a fost unul destul de complicat, pentru că după căderile masive de zăpadă din această iarnă, am fost nevoit să reconstruiesc o parte din sere. Până la sărbătorile pascale am reușit să restabilesc 3 sere de circa 15 ari. După sărbătorile pascale, cu întârziere, am plantat răsadul de roșii cherry. Urmează să vedem ce prețuri vom avea la comercializare, ce importuri se vor face. Sperăm că, în prima săptămână din luna iulie, să avem deja prima recoltă. Avem contracte de livrare cu Metro, dar nu știm care va fi prețul. Sunt optimist și sper să avem o colaborare frumoasă, la fel cum a fost în anii precedenți.

Din ceea ce cunosc, colegii au probleme cu castraveții, care se vând la un preț foarte mic. După experiența pe care am avut-o anterior, când cultivam castraveți, este foarte riscant pentru că avem angrosiștii care importă cantități mari și, respectiv, prețul la producția autohtonă scade foarte mult. Personal, am renunțat să cultiv castraveți și cred că a fost o decizie corectă”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›