Vicepremierul Vladimir Bolea continuă vizita de lucru în Letonia. Ieri a vizitat Serviciul de Stat pentru Protecția Plantelor.
În cadrul acestei vizite, Vladimir Bolea s-a interesat de modul în care sunt implementate principiile de management integrat al dăunătorilor.
A discutat cu oficialii letoni despre măsurile luate de producători, importatori și fermierii care au produse pentru protecția plantelor cu substanțe active radiate la nivel de UE.
De asemenea, vicepremierul a explorat procesul de testare a soiurilor de plante, întrebând dacă această activitate este efectuată sub supravegherea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) sau dacă sunt contractate alte instituții în acest sens.
În contextul discuțiilor, Vladimir Bolea a dorit să afle ce tipuri de acte permisive produce ANSA, prin ce platforme acestea sunt eliberate și dacă sistemele informaționale locale și naționale au legături cu cele ale UE.
Un alt subiect important a fost bugetul anual al Serviciului de Stat pentru Protecția Plantelor.
Vicepremierul a cerut detalii despre cota alocată pentru controlul oficial și despre modul în care aceasta este distribuită pe diverse activități.
Delegația Moldovei a vizitat, de asemenea, Centrul de Consiliere și Formare Rurală, unde a fost informată despre experiența Letoniei în implementarea Sistemului de Cunoaștere și Inovare Agricolă (AKIS).
Discuțiile au inclus detalii despre modul de implementare al sistemului AKIS, inclusiv organismul de coordonare și mecanismul de lucru.
A fost subliniată colaborarea între actorii AKIS, în special între Centrele de Consiliere Agricolă și Camerele Agricole.
Delegația a aflat cum este asigurată formarea profesională a consilierilor agricoli implicați în sistemul AKIS și cum are loc procesul de formare a acestora.
Vizita a oferit oportunitatea de a învăța din experiența Letoniei în domeniul protecției plantelor și al sistemelor de cunoaștere și inovare agricolă, precum și de a discuta despre posibile colaborări viitoare, în vederea îmbunătățirii practicilor de management al dăunătorilor și alinierea la standardele UE.
Vladimir Bolea a subliniat importanța schimbului de cunoștințe și bune practici pentru a sprijini dezvoltarea agriculturii moderne și sustenabile în Republica Moldova, apreciind deschiderea și suportul oferit de Letonia în acest sens.
Comentarii